U Maloj Bosni održana smotra folklora „Mladost pleše“

Objavljeno: 10.10.2011. Pregleda: 64

Sad već tradicionalna, deveta po redu manifestacija „Mladost pleše" priređena je 1. listopada u Maloj Bosni. Folklorna smotra započela u predvečerje povorkom sudionika odjevenih u narodne nošnje, koji su ulicama Male Bosne pjevali, plesali i svirali do Doma kulture, gdje je folklorna večer održana.

Tradicijskim plesovima i igrama iz svojih krajeva predstavili su se članovi društava: KUD „Jankovci" iz Starih Jankovaca iz Republike Hrvatske, Kulturni centar „Ady Endre" iz Stare Moravice, HKC „Bunjevačko kolo" - ogranak Bikovo iz Bikova, HKPD „Matoš" iz Plavne, KUD „Mladost" iz Vođinaca iz Republike Hrvatske i, naravno, domaćin HUK „Lajčo Budanović".

Mladi su prikazali dio svoje kulturne baštine, bogatstvo i ljepotu folklora krajeva iz kojih su došli, a druženjem prije i poslije programa nagovijestili su da se suradnja neće prekidati.

Predsjednik Hrvatske udruge kulture „Lajčo Budanović" iz Male Bosne Stipan Dulić kaže kako je cilj manifestacije „Mladost pleše" upoznavanje različitih kultura, te njegovanje prijateljstva, razvijanje suradnje i razmjena iskustva s udrugama iz inozemstva i okruženja.

„Iako je organizacija ovakve manifestacije zahtjevna i uvijek se dogode propusti, zadovoljan sam učinjenim i angažiranjem svih onih koji su pomogli da ova večer uspije. U budućnosti se nadam većoj potpori kako bi društvo povećalo svoj fundus narodnih nošnji, da bi se u što ljepšem svjetlu pokazali ovdašnjoj publici, a i gostujući u drugim mjestima. Zadovoljan sam odzivom publike koja je i svojim pljeskom pokazala da manifestaciju treba održavati, a društvo razvijati organiziranjem i drugih sekcija, osim folklorne", kaže Dulić.

U uzvratnom posjetu malobosanskim Hrvatima bili su članovi KUD-a „Jankovci" iz Starih Jankovaca iz Republike Hrvatske.

mladostplese2011-2„Naše društvo već dugo i uspješno surađuje s društvima iz Vojvodine i poziva ih na manifestaciju koja se održava u Starim Jankovcima, a zamjetno je sudjelovanje tih društava i na Vinkovačkim jesenima. Čuli smo večeras predivnu domoljubivu pjesmu Augusta Šenoe 'Budi svoj' koju je recitirala voditeljica Terezija Nađheđeši i uvjerili smo se u opstojnost Hrvata na sjeveru Bačke, a napose ovdje u Maloj Bosni. Posjetili smo i Suboticu i zadovoljni smo što smo došli ovdje i onim što smo vidjeli"«, rekao je za HR predsjednik KUD-a „Jankovci" Aleksandar Nević.

Tajnica HKPD-a „Matoš" iz Plavne Tonka Šimić ističe zadovoljstvo sudjelovanjem na ovoj manifestaciji.

„Obradovao nas je poziv organizatora i prezadovoljni smo sudjelovanjem na ovoj lijepoj manifestaciji. Naše je društvo otvoreno za suradnju i rado se odazivamo pozivima za gostovanja, a djeca koja su večeras nastupila pokazala su veselje što su ovdje." Manifestaciji je, između ostalih, nazočio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić koji je ovom prigodom pozvao Hrvate da na popisu stanovništva, koji je u tijeku, hrabro izjasne svoju nacionalnu pripadnost, iskažu svoj materinji jezik i pripadnost vjeri.

Tekst: Mirko Kopunović
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima