Međunarodna likovna kolonija „Bunarić 2014.“

Objavljeno: 11.09.2014. Pregleda: 42

Kolonija Bunaric2014-1U sklopu programa Dužijance u Subotici je od 14. do 16. kolovoza 2014. godine održana 18. po redu Međunarodna likovna kolonija „Bunarić 2014.“ Likovna je manifestacija okupila dvadeset i dvoje slikara iz Srbije (Beograda, Srijemske Mitrovice, Sombora, Ade, Srijemske Kamenice) i Hrvatske (Slavonskog Broda, Osijeka, Orahovice), uz koje je stvaralo i preko dvadeset članova Likovnog odjela HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice, koji je ujedno i organizator kolonije. Osim u dvorištu domaćina HKC-a „Bunjevačko kolo“, slikari su jedan dan stvarali i na salašu Stipana Vidakovića u Maloj Bosni. Bilanca ovogodišnjeg „Bunarića“ jest 78 novih slika različitih tema i tehnika, među kojima dominiraju pejzaži, a upečatljiva su i djela koja donose prizori iz ruralnog života na sjeveru Bačke.

Predsjednica Likovnog odjela HKC-a „Bunjevačko kolo“ Nedeljka Šarčević je prigodom zatvaranja kolonije istaknula važnost ovakvih slikarskih okupljanja. „Ova je kolonija još jedan kulturni događaj u okviru Dužijance kojim se nastavlja tradicija okupljanja likovnih stvaralaca, gdje nastaju mnoga djela uz spoj pozitivnog duha i ljepote prirode koja djeluje inspirativno. Dani u kojima smo se upoznali i družili i dijelili vlastito likovno umijeće, iskustvo i ljubav prema boji i slici, urodili su očekivanim plodom – slikama. To su umjetnička djela koja će nama svima govoriti na poseban način“, rekla je Nedeljka Šarčević.

Kolonija Bunaric2014-2Slavica Jelić iz Vinkovaca je prvi puta na bunarićkoj koloniji. „Ozračje i društvo su dobri. Slikarstvom se bavim blizu dvadeset godina, koristim gotovo sve slikarske tehnike, a motivi su mi uglavnom iz našeg slavonskom podneblja. Time sam i ovdje bila nadahnuta. Slikala sam polja suncokreta, makove“, navodi Jelić.

Marija Bajus, umirovljenica iz Ade, slikarstvom se bavi 18 godina, a ovo joj je bilo prvo sudjelovanje na nekoj likovnoj koloniji. „Veoma sam sretna zbog sudjelovanja na ovoj koloniji, jer mi je to bila prilika vidjeti načine na koje drugi stvaraju, nešto naučiti ali se, naravno, i družiti s kolegama. Samouka sam i ovakvi susreti mi mnogo znače da saznam neke tajne ovoga ‘zanata’. Za ovu priliku sam uradila dvije slike s motivima kosaca, kao i dio jednog triptiha. Tehnika u kojoj radim je ulje na platnu ili lezonitu“, kaže ona.

Miroslav Biuković iz Srijemske Mitrovice kaže za sebe kako je tipični predstavnik mitrovačkog poetskog realizma. „Radim figuraciju, mrtve prirode, pejzaže u realističkoj maniri, gotovo hiperrealističkoj. Pojedine kolege ovdje poznajem s nekih drugih kolonija, a dojmovi su dobri.“

Kazimir Buljan iz Slavonskog Broda je dosad sudjelovao na mnogim likovnim kolonijama, a ova mu je, kako napominje, jedna od dražih. „Prvi sam put na ovoj koloniji, a često sam gostovao na ovakvim skupovima diljem Hrvatske otkako se bavim slikanjem. Drago mi je što sam došao, prekrasno je. Pretežno koristim suhi pastel, a od motiva obično ugađam organizatoru. Volim motive vezane uz selo i malog čovjeka“, kaže Buljan.

Kolonija Bunaric2014-3Član Likovnog odjela HKC-a „Bunjevačko kolo“ Imre Kesegi peti puta sudjeluje na ovoj koloniji. „Organizacija je dobra, kao i svake godine. Mislim da su ove godine na koloniji bili jako dobri slikari. Htio sam odskočiti malo od drugih te sam naslikao jedan zimski pejzaž, te jednu sliku s motivima suncokreta“, kaže Kesegi.

Koloniju je zatvorio predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić. „Osamnaest godina Likovne kolonije ‘Bunarić’ svjedoči o ustrajnosti i postojanosti, upornosti onih koji stoje iza njezine organizacije. Svjedoči o još jednome – o zajedništvu. Ono se kroz osamnaest godina njeguje i kroz ovu koloniju i kroz rad HKC-a. U tome smislu, svakako vam hvala na tome zajedništvu koje ste u proteklih pet dana dijelili i koje ste razvijali“, kazao je on.

Tekst i fotografije: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima