Međunarodni festival folklora „Srijem Folk Fest“

Objavljeno: 13.08.2015. Pregleda: 30

Srijem Folk Fest2015-1-mMeđunarodni festival folklora Srijem Folk Fest, održan od 9. do 12. kolovoza 2015. godine, otvoren je dugim vatrometom na Žitnom trgu u gradu na Savi. Srijem Folk Fest službeno je otvorio gradonačelnik Srijemske Mitrovice Branislav Nedimović. Nakon mimohoda sudionika ulicama grada, prve festivalske večeri nastupio je folklorni ansambl iz Srijemske Mitrovice, a poslije ansambli iz Grčke, Turske, Makedonije, Rumunjske i Slovenije.

 

Srijem Folk Fest2015-4-mInteres za sudjelovanje na ovom festivalu raste iz godine u godinu, što potvrđuje i ovogodišnji broj sudionika. U skladu s 12. godinom održavanja festivala, organizator se potrudio ugostiti ansamble iz 12 država, od kojih sudionici iz nekih, poput Tajvana, po prvi put gostuju u Srbiji. Mnogobrojna publika je u ambijentu antičkog Sirmija tijekom četiri dana pratila nastupe 15 folklornih ansambala. Tijekom četiri večeri publici su se predstavili folklorni ansambli iz: Turske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Rusije, Tajvana, Bugarske, Poljske, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Srbije. Osim gostiju, na Srijem Folk Festu tradicionalno su nastupila domaća kulturno-umjetnička društva iz Srijemske Mitrovice: Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Srijem, Društvo za njegovanje ukrajinske kulture Kolomejka i folklorni ansambl Hrvatskog kulturnog centra Srijem – Hrvatski dom. Kao i svake godine, domaćin, Gradski folklorni ansambl Branko Radičević otvorio je prvu folklornu večer, a u Srijemskoj Mitrovici su gostovali i članovi KUD-a Oplenac iz Topole, ovogodišnji pobjednici emisije Šljivik i osvajači titule Čuvari narodne tradicije. Jedino je kulturno-umjetničko društvo iz Republike Hrvatske otkazalo nastup, dan pred dolazak na festival.

Srijem Folk Fest2015-2-mVeliki interes za ovim festivalom pokazali su mnogobrojni Mitrovčani, ali i ostali građani Srijema. U gradu se već prvog dana moglo osjetiti pravo festivalsko ozračje. Zadovoljstvo što ovaj tradicionalni međunarodni festival iz godine u godinu poprima sve veće dimenzije, iskazao je i gradonačelnik Srijemske Mitrovice Branislav Nedimović: „U gradu se osjeća festivalsko ozračje na svakom koraku. Srijemska Mitrovica je grad folklora. Ljudi iz međunarodne organizacije CIOF, čiji je dio i Srijem Folk Fest, kažu kako je ovo trenutačno najveći festival folklora u Srbiji. On je brend Srijemske Mitrovice. Žao mi je što je društvo iz Hrvatske otkazalo sudjelovanje. Svaki je gost za nas na prvom mjestu i vodimo računa o njima“, rekao je gradonačelnik Nedimović.

Srijem Folk Fest2015-5-mKako je tom prilikom istaknuo Ilija Nedić, načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i mladež, ova je manifestacija nadrasla ne samo okvire grada, nego i čitavog Srijema i cijele Srbije: „Imamo čast da se u našem gradu održava jedan od najznačajnijih, a sigurno i jedan od najkvalitetnijih festivala u Srbiji. Ove smo godine ugostili sudionike iz 12 zemalja koji dolaze s dva različita kontinenta, a mnogobrojna publika uživala je u folklornom spektaklu u Srijemskoj Mitrovici“, rekao je Ilija Nedić.

Osim u Srijemskoj Mitrovici, pojedini folklorni ansambli nastupili su i u Obrenovcu i Šidu u okviru njihovih kulturnih manifestacija. Već drugog dana manifestacije sve sudionike je Gradskoj kući primio gradonačelnik Branislav Nedimović. Osim raznovrsnog i sadržajnog programa, posjetitelji su tijekom četiri dana uživali i u bogatoj ponudi gastronomskih specijaliteta, suvenira, slastica i proizvoda domaće radinosti.

Organizator ove tradicionalne folklorne manifestacije je Centar za kulturu Sirmijumart, pokrovitelj Grad Srijemska Mitrovica, a za ovu manifestaciju je ove godine iz gradskog proračuna izdvojeno dva milijuna dinara.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)
Fotografije:

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima