XI. Bodrog fest u Monoštoru

Objavljeno: 11.08.2015. Pregleda: 43

Bodrogfest2015-1U Vojvodini godišnje ima oko 1.200 različitih manifestacija koje se priređuju u većim i manjim sredinama, s dužom ili kraćom tradicijom. No, brojkom od desetak tisuća posjetitelja i značajnom medijskom pozornošću mogu se pohvaliti rijetki. Među njima su i Monoštorci i njihov Bodrog fest. Još jedan, 11. po redu, prošao je 7. i 8. kolovoza 2015. godine uz glazbu, pjesmu, stare obrte i dobar zalogaj. Jest da je sudionika na izložbenim štandovima i samih posjetitelja ove godine bilo nešto manje, ali organizatori mogu biti zadovoljni, jer je monoštorski festival i dalje za mnoge nezaobilazna destinacija početkom kolovoza. A tu nezaobilaznu destinaciju za ovih 11 godina obišlo je, jednom ili po nekoliko puta, više od 100.000 posjetitelja. Brojka na kojoj Monoštorcima mogu zavidjeti.

 

Uz Mjesnu zajednicu Bački Monoštor, jedan od organizatora Bodrog festa je Udruga građana Podunav iz Monoštora. „Misija naše organizacije je promidžba Monoštora kao turističke destinacije, promidžba tradicije i prirode i mislim da kroz Bodrog fest to dobro radimo budući da ova manifestacija traje 11 godina. To što svake godine imamo od deset do 12 tisuća posjetitelja najbolje govori kako smo uspjeli u našoj misiji. Trudimo se predstaviti prirodu Monoštora, njegovo okruženje, kulturu, gastronomiju, nošnje, običaje, stare obrte. Mislim kako je toplina koju ljudi osjete kada dođu ono što ih privlači i što bi se moglo definirati kao fenomen Bodrog festa“, kaže predsjednica Udruge građana Podunav Zdenka Mitić.

Bodrogfest2015-2-mA cijele ove priče o Bodrog festu ne bi bilo da prije desetak godina nekoliko Monoštoraca okupljenih u Grupi za razvoj nije osmislilo ovaj festival. „Bilo je to vrijeme kada je Američka fondacija za razvoj – ADF provodila svoj program potpore lokalnim zajednicama. Tada je devet mjesnih zajednica, koliko ih je iz Sombora bilo u tom programu, došlo na ideju da se napravi zajedničko druženje, kako bi se pokazalo što ta sela imaju. No, Michael Miller, koji je bio direktor ADF-a, prihvatio je ideju, ali kao vojvođanski projekt i tako je osmišljen vojvođanski Festival različitosti. S obzirom na to da smo mi bili tvorci te ideje, prenijeli smo je u Monoštor kako bismo pokazali što Monoštorci imaju i znaju od kulture, tradicije, starih obrta, prehrane“, kaže Zoran Miler, koji je u vrijeme pokretanja Bodrog festa bio tajnikom MZ Bački Monoštor. Priznaje kako je bilo mnogo skeptika i onih koji su predviđali da to neće uspjeti. „Mi smo vjerovali i znali smo kako postoje pojedinci koji mogu to iznijeti iz godine u godinu. Vjerovali smo i eto Bodrog fest traje. Njegova draž je u tome što je Monoštor jedna opuštena sredina i što ljude primamo otvorenog srca, draž je u pravom fišu i u paprikašu od divljači koji možete kušati samo u Monoštoru“, odgovara Miler na naš upit u čemu je fenomen Bodrog festa.

Ovogodišnji Bodrog fest imao je nešto manje posjetitelja i manje sudionika nego ranijih godina. No, usprkos tome i ove se godine moglo u Monoštoru uživati u koncertima, nastupima kulturno-umjetničkih društava, dobrom zalogaju. Ali ima i onih koji na cijelu manifestaciju, ili točnije na to u što je ona skliznula posljednjih godina gledaju kritički. Jedan od njih je Željko Šeremešić, predsjednik KUD-a Hrvata Bodrog.

Bodrogfest2015-3-m„Od zamisli organizatora prvog Bodroga da to bude etno festival, došlo se nadogradnje, pa je Bodrog fest donekle izgubio taj predznak etno festivala. Primjerice, ove godine u crkvi je priređen koncert uglavnom s ozbiljnom glazbom, a tek malim dijelom bila je zastupljena pučka glazba. Također, ove je godine završni koncert bio koncert folk pjevača. Ne mislim da su za ovo krivci isključivo organizatori već su ograničavajući faktor i financije, kao i trenutak kada organizatori sigurno znaju s koliko novca mogu računati. Još jedna primjedba je što manifestaciju vode voditelji, profesionalci ili poluprofesionalci, obučeni u klasičnu odjeću, a za ovakav festival primjerenije bi bilo da to bude netko iz našeg mjesta obučen u šokačku nošnju. Ovako, bojim se da Bodrog fest polako gubi svoju prepoznatljivost i osobnost Monoštora i praktički da ga izmjestite u neko drugo selo mogli bi ga i tamo održati. Još jednom ponavljam da to nije samo do organizatora već i do financija. Jednu takvu manifestaciju praktički bi trebalo pripremati cijelu godinu, kako nam središnji događaj ne bi bila pozornica i to koji će poznati pjevač nastupati. Trebalo bi osmisliti popratne manifestacije koje bi definitivno trebale imati etno obilježje“, smatra Šeremešić, koji kao jedan od dobrih sadržaja Bodrog festa ističe natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša – Bodroški kotlić, koje se održava večer uoči središnje manifestacije.

No, bez obzira na različita viđenja Bodrog festa, ovaj je festival postao jedna od prepoznatljivih vojvođanskih manifestacija na koju mnogi rado dolaze, ali svakako da osmišljavanje nekih novih sadržaja i vraćanje tradiciji može samo pridonijeti boljoj kvaliteti.

Izvor: Hrvatska riječ (Zlata Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima