Misa zahvalnica za školarce: Znati zahvaljivati od malih nogu

Objavljeno: 18.06.2010. Pregleda: 46

misa zahvalnica 2010-1U katedrali-bazilici svete Terezije Avilske, u srijedu, 9. lipnja 2010. godine, na zajedničkoj zahvali Bogu za uspješan svršetak školske godine okupilo se više od 1500 djece koja pohađaju vjeronauk i odjele na hrvatskom jeziku. Petu godinu zaredom došla su djeca iz triju škola u Subotici, potom iz Tavankuta, Male Bosne, Đurđina i Žednika.

Društvena uloga crkve i vjere u podupiranju kulture i obrazovanja dobro je poznata kroz povijest. Ipak, opća sekularizacija provođena tijekom XX. stoljeća dovela je do toga da je ateizam postao općeprihvaćen u svim društvima, pa čak i u nekim fundamentalističkim državnim ustrojstvima. Hrvatski narod u Vojvodini ipak je prošlih desetljeća, iako se to nije previše javno očitovalo, očuvao vlastito katoličko naslijeđe. No, kako bi se ono i dalje njegovalo i čuvalo, potreban je pomladak.

Prije šest godina Organizacijski odbor Festivala bunjevački pisama došao je do zaključka kako bi u manifestaciju trebalo uvesti i mlađi uzrast. Tako je nastala Smotra dječjih pjevača i zborova, a ubrzo se došlo na ideju da se mališani na «glazbena vrata» mogu uvesti i u religijski dio očuvanja hrvatske tradicije i načina života na ovim prostorima. Tako se počela organizirati sveta misa zahvalnica, koja se održava na kraju školske godine i redovito okuplja oko tisuću djece.

Dr. Marko Sente kaže da je to bitan dio hrvatske tradicije: «Kada već učimo našu djecu tradicijskim, izvornim pjesmama i običajima, a u školama se pohađa i vjeronauk, uz to se možemo vratiti i religijskim korijenima. Djeca trebaju naučiti kako su njihovi preci nekada živjeli, da se sve počinjalo s 'Bože, pomozi' i na kraju svakog posla se zahvalilo Bogu.»

On ističe cilj ove manifestacije: «Tri tjedna nakon početka školske godine, organizira se misa za zaziv Duha svetoga, a na kraju školske godine ide misa zahvalnica kako bismo zahvalili za sve što smo dobili tijekom godine. Želja nam je da sve to djeca upiju dok su maleni, i da im to postane dio života, osobito ako za to budu imali potporu roditelja. To je zapravo naša ideja, da pripremimo našu mladež na život u multikulturnom okružju. Da trebaju voljeti svoje, ali i poštovati tuđe, i da to nauče kroz kulturne aktivnosti.»

 

misa zahvalnica 2010-2Misno slavlje predvodio je biskup mons. dr. Ivan Pénzes, uz koncelebraciju više svećenika, a među njima je bio i vlč. Franjo Ivanković, koji je istaknuo da djeca drage volje prihvaćaju vjeronauk.

«Jako to vole i raduju se svaki put kada dolaze na svetu misu, njima je to doživljaj. I pitaju 'kada ćemo ponovno?'. Redovito dolaze na vjeronauk u školi, a tako i na misu i to je jedna lijepa suradnja.»

Iz triju škola, u Ljutovu, Gornjem i Donjem Tavankutu, došlo je najviše djece, ukupno 280, a misu je uljepšala i glazba koju je izvodio Subotički dječji tamburaški orkestar pod ravnanjem Stipana Jaramazovića.


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima