Bunjevačka nošnja na reviji u Slavonskom Brodu

Objavljeno: 18.06.2010. Pregleda: 59

Po preporuci prof. Josipa Forjana, voditelja Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, a na poziv Josipa Perčevića, tajnika Brodskog kola, obitelj Grge Piukovića sudjelovala je na Reviji hrvatskih narodnih nošnji i Izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, 13. lipnja u Slavonskom Brodu.

Iz privatne zbirke narodne nošnje obitelji Piuković, Marina Matković je bila obučena i sudjelovala na Izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. Prvi puta se ove godine, na 46. Brodskom kolu, natjecala djevojka u bunjevačkoj nošnji. Stručni žiri bira tri druge, tri prve pratilje, i proglašava najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji. Marina Matković je ponijela titulu prve pratilje.

Brodsko kolo je smotra folklora koja se već više od 40 godina održava u Slavonskom Brodu. Osnovana je 1963. godine i najstarija je smotra folklora u Hrvatskoj. U ovogodišnjoj Reviji hrvatskih narodnih nošnji i Izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji sudjelovalo je 35 djevojka iz cijele Hrvatske. Iz Vojvodine se natjecala i djevojka iz Bača, ali prvi puta djevojka obučena u bunjevačku narodnu nošnju.

 

brodsko kolo 2010-1

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima