Osnovano prvo kulturno društvo šidskih Hrvata

Objavljeno: 18.06.2010. Pregleda: 67

Na svetkovinu Presvetog srca Isusova i župni god vjernika župe Šid, najistočnijeg mjesta u Vojvodini koje graniči s Republikom Hrvatskom, nakon svečanog misnog slavlja koje je predvodio dekan Srijemsko-mitrovačkog dekanata i župnik u Srijemskoj Mitrovici, preč. Eduard Španović, 11. lipnja proslavljen je osnutak prvog kulturnog društva šidskih Hrvata, pod nazivom „Hrvatsko kulturno društvo Šid".

Nakon svečanog misnog slavlja svi vjernici i gosti prešli su u dvorište novokupljene crkvene kuće, budućeg pastoralnog centra, gdje su nazočili svečanosti proslave koju je uveličao veliki tamburaški orkestar HKUD „Matija Gubec" iz Rume, te zbor mladih šidske župe.

Prvo kulturno društvo s hrvatskim predznakom utemeljeno je na osnivačkoj skupštini istoga dana te je to prva udruga osnovana u Šidu nakon brojnih desetljeća, a osnivači su vlč. Nikica Bošnjaković, Josip Hodak, Josip Pavlović, Josip Matković, Đuro Martinović, Goran Žeravica, Marija Hodak, Marija Pavlović-Vulić, Jelka Ćurčić, Franush Prekpaljaj i Stjepan Kontrec. Djelatnost društva temeljit će se na svim područjima pastoralnog djelovanja ove župe i na osnovama Zakona o udrugama građana Republike Srbije.

Za prvog predsjednika HKD Šid izabran je Josip Hodak, za dopredsjednika Josip Pavlović, za tajnicu Libuška Grbatinić, dok je za predsjednika Nadzornog odbora izabran Franush Prekpaljaj, te su svi materijali s izborne skupštine dostavljeni mjerodavnim tijelima radi registracije društva i uvođenja u registar udruga.

sid-osnivanje drustva-0Proslavi je, uz veleposlanika  RH u Beogradu Željka Kuprešaka, prisustvovao i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Stjepan Nikola Bartolić koji je uz pozdrave prenio i obećanje da će hrvatski predsjednik uskoro posjetiti i Srijem. U ime nositelja liste DSHV-a i udruga za izbor  HNV-a, Šiđane je pozdravio Slaven Bačić i čestitao im dolazak u, već poveću obitelj hrvatskih udruga u Vojvodini jer je ovo prvo društvo s hrvatskim predznakom nakon 70 - 80 godina u Šidu.

Svečanosti su prisustvovali i Franjo Dubravić, tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH, Filip Damjanović, ministar-savjetnik u Veleposlanstvu u Beogradu, Petar Kuntić, zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik DSHV, Dujo Runje, zastupnik u Skupštini Vojvodine i dopredsjednik DSHV, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Josip Ivanković ispred Pučke kasine u Subotici, Blaško Temunović, predsjednik Šokačko-bunjevačke stranke, Đorđe Čović, predsjednik DZH, Zlatko Načev, član gradskog Vijeća Srijemske Mitrovice, Mato Golubović, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Zoran Šaponja, predsjednik MZ u Šidu, Mario Vrselja, predsjednik mladeži DSHV u Srijemskoj Mitrovici, predstavnici HKUD „Dukat" iz Vajske, „Matoš" iz Plavne, „Mostonga" iz Bača, „Bunjevačko kolo" iz Subotice, „Jednota", „Đura Kiš" i „Sveti Sava" iz Šida, „A. G. Matoš" iz Tovarnika te svećenici Katoličke, Pravoslavne, Grkokatoličke i Evangelističke crkve.

Uz preč. Španovića u euharistijskom slavlju sudjelovali su i koncelebranti: vlč. Stjepan Kljajić, župnik iz Inđije, vlč. Ivica Živković, župnik iz Hrtkovaca i Nikinaca, vlč. Zdravko Čabrajac, župnik iz Sota i Erdevika i Mihajlo Režek, grkokatolički župnik iz Šida, a liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor šidske župne crkve te VIS Agape iz Donjeg Miholjca.

Pjevalo se te večeri u Šidu na hrvatskom jeziku, a po prvi je put uz srpski barjak zavijorila i hrvatska trobojnica. (Slavko Žebić)

 

sid-osnivanje drustva-1

Tekst je preuzet s web stranica www.biskupijadjs.hr.


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima