Mons. dr. Ladislav Német imenovan za novog Beogradskog nadbiskupa

Objavljeno: 23.12.2022. Pregleda: 48

Beogradska nadbiskupija 10. prosinca dobila je novog nadbiskupa mons. dr. Ladislava Németa, koji je preuzimajući štap od umirovljenog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara i čitanjem bule na sebe preuzeo novu službu. „Predajem ti štap u znak pastirske službe i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavi za biskupa, da ravnaš Božjom crkvom”, rekao je nadbiskup u miru. Ovim činom je nadbiskup preuzeo brigu o povjerenoj mu nadbiskupiji, a sebi je za geslo uzeo Sva djela Gospodnja blagoslivljajte Gospodina.

Na istu misao, za ovu prigodu prof. Bela Anišić skladao je kompoziciju koju je, kao i pjevane pod slavljem, izveo Katedralni zbor Albe Vidaković pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića, te uz orguljašku pratnju prof. mr-art. Kornelija Vizina i komornog sastava Subotičke filharmonije.

Bio je ovo jedan od rijetkih događaja na kom su prisustvovali brojni svećenici, kako je komentator rekao, od Preševa do Horgoša, te od Vršca do Batrovaca, kao i brojni biskupi, nadbiskupi i kardinali, te redovnici i redovnice ne samo Katoličke crkve, nego i sestrinske Pravoslavne crkve, kao i drugih crkava i vjerskih zajednica.

Tako je ovaj događaj ocijenjen kao internacionalni, a to potvrđuje i podatak da su prikazne darove prinijeli Filipljani uz njihov tradicionalni ples, koji je bio nešto novo i do sada svakako neviđeno u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, gdje je slavlje održano. Povod tome je prijašnje pastoralno djelovanje nadbiskupa Németa koji je više godina proveo i na Filipinima.

Uz dvojicu nadbiskupa, svečanu euharistiju suslavili su apostolski nuncij u Srbiji mons. Santo Rocco Gangemi, predsjednik Mađarske biskupske konferencije kardinal Péter Erdő, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Dražen Kutleša, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija i nadbiskup Vilniusa mons. Guintaras Grušac te četrdesetak (nad)biskupa zapadnog i istočnog obreda Katoličke crkve iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Poljske, Litve, Albanije, Rumunjske i drugih zemalja iz okruženja te osamdeset svećenika. Svojim prisustvom ovo svečano slavlje obogatili su i njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, te episkop bački Irinej, predstavnici političkog vrha, Grada Beograda i diplomatskog zbora.

Na početku slavlja nadbiskup Hočevar je naglasio: „Dok danas još jednom duboko zahvaljujem svima vama pripadnicima naše Nadbiskupije i svim ljudima dobre volje koji ste mi ovih dana otvorili dubine svojih srdaca i misli, želja i poruka, pozivam vas sada da s istom ljubavlju i vjerničkom snagom zagrlite novog Božjeg poslanika“.

Prihvativši ovu službu nadbiskup Német je u svojoj propovijedi istaknuo: „Milošću Božjom jesam što jesam“, što je njegovo geslo sa svećeničkog ređenja. Kako je rekao, danas, poslije 39 godina svećeništva, Božja ga milost nikada nije napustila. Istina, kako je rekao, moralo se puno raditi, ali i patiti, a još više ljubiti. Nadbiskup Német je zahvalio Svevišnjemu, roditeljima, bratu, kao i svim ljudima koji su mu pomagali u životu kad mu je bilo teško i koji su, kako je rekao, vidjeli u njemu više od dječaka Bačke. Posvjedočio je iz osobne patnje, a poslužio je u propovijedi i slikom autoceste, slovima i brojkama kojima se označavaju pravci te je zaključio da nije svugdje isto pravilo, ali da najvažnije pravce označava broj 1. Tako je i s Crkvom, ona je šarolika, posebno u Srbiji, jer je sastavljena od raznih nacija, ali svi vjernici imaju isti cilj: naviještanje Uskrsloga.

Nadbiskup Német je istaknuo kako će i nadalje vršiti službu apostolskog administratora Zrenjaninske biskupije sve do imenovanja novog biskupa. Ovom prilikom potvrdio je sve dosadašnje službe djelatnika Beogradske nadbiskupije, jedino je najavio kako će 15. siječnja iduće godine novi generalni vikar Beogradske nadbiskupije biti mons. Robert Pastyik, svećenik Subotičke biskupije koji je do sada u toj biskupiji obnašao službu kancelara, a u Međunarodnoj biskupskoj konferenciji sv. Ćirila i Metoda obnaša službu generalnog tajnika konferencije.

Čestitke i podršku nadbiskupu Németu uputili su i patrijarh Porfije i predsjednici biskupskih konferencija. Liturgijsko slavlje izravno su prenosili Radio-televizija Srbije na srpskom jeziku i Televizija Vojvodine na hrvatskom i mađarskom jeziku, kao i Radio Marija Srbije.

Papa Franjo mons. Ladislava Németa imenovao je beogradskim nadbiskupom i metropolitom 5. studenoga 2022. godine, a Beogradsku nadbiskupiju nadbiskup mons. Német je pravno preuzeo 5. prosinca i sedmi je po redu biskup Beogradske nadbiskupije u njenoj 98 godina dugoj povijesti.

Mons. Német je rođen u Odžacima i ima 66 godina. Školovao se u Subotici u biskupijskom sjemeništu Paulinum, u Poljskoj je završio studije filozofije i teologije, a u Rimu je doktorirao dogmatiku na Papinskom Gregorijanskom univerzitetu.

Nadbiskup Német govori mađarski, srpski, engleski, njemački, poljski, talijanski i hrvatski.
Ovim činom nadbiskup u miru Stanislav Hočevar otišao je u mirovinu nakon 22 godine službe kao nadbiskup Beogradske nadbiskupije.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima