Godišnja izložba slika članova HLU-a Croart iz Subotice

Objavljeno: 23.12.2022. Pregleda: 51

U adventsko predvečerje, 13. prosinca 2022. godine, otvorena je godišnja kolektivna izložba slika članova HLU-a Croart i njihovih gostiju u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Jedan dio radova nastao je na 9. sazivu umjetničke kolonije Panon-Subotica, koja je održana u lipnju ove godine na Paliću. Drugi dio radova predstavlja izbor samih članova. Radove je izložilo 25 slikara Croarta kao i 11 njihovih gostiju iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Izložbu je otvorio Branimir Kopilović, povjesničar umjetnosti i član Upravnog odbora Croarta. On je ukazao kako su slike najvećim dijelom urađene u tehnikama ulja i akrila na platnu, kao i da ima nekoliko radova u tehnici pastela, akvarela, kao i linoreza te batika na svili. “Ukoliko se pomnije zagledamo u ova platna, možemo uočiti obilje paleta, motiva i likovnih postupaka. Tematika kojom raspolažu sudionici kolonije Panon-Subotica pokazuje takav dijapazon, od već poznatih lokalnih motiva žanrovskog slikarstva, pejzaža, arhitektonskih motiva, prikaza ljudskog lika te uz nekoliko apstraktnih kompozicija, uočavamo da su oni izvedeni kako u minimalističkoj formi tako i na platnima većega formata. Možemo zaključiti da je i ovo izdanje kolonije nastavilo svojim utabanim slikarskim stazama”, naveo je Kopilović.

Predsjednik udruge Croart Josip Horvat pozdravio je slikare i publiku te istaknuo kako je izložba prigoda da se udruga zahvali svima koji su tijekom godine pomagali njihov rad i aktivnosti.
U glazbenom dijelu programa nastupili su gitaristi Robert Đivanović i János Bagi. Izložena djela mogu se pogledati do 31. prosinca.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima