Mons. Franjo Fazekaš zaređen za novog biskupa Subotičke biskupije

Objavljeno: 24.11.2023. Pregleda: 59

U katedrali Subotičke biskupije sv. Terezije Avilske u Subotici je 11. studenoga 2023. godine pod misnim slavljem zaređen njezin nov biskup, mons. Franjo Fazekas.
Polaganjem ruku glavnog zareditelja zagrebačkog nadbiskupa i metropolita te predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. dr. Dražena Kutleše, suzareditelja kalačko-kečkemetskog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Bábela Balázsa, sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića i ostalih prisutnih biskupa mons. Fazekas postao je pastir biskupije s najvećim brojem katoličkih vjernika u Srbiji, 175.000, od kojih je znatan broj i pripadnika hrvatske nacionalne manjine.
Prije samog čina ređenja svim vjernicima je obznanjen apostolski nalog, odnosno bula imenovanja pape Franje kojom je biskupom Subotičke biskupije imenovao mons. Fazekasa 7. listopada 2023. godine. Odmah nakon čina ređenja novi biskup je pomazan svetim uljem po glavi, predan mu je evanđelistar te su mu stavljene oznake biskupske službe – prsten, mitra i štap.

Etnička i kulturna raznolikost biskupije

Glavni zareditelj mons. Kutleša u propovijedi se kroz tumačenje riječi apostola Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije, koje je uputio Timoteju kao savjet pastirima u svakom vremenu obratio mons. Fazekasu.
‚‚Dar biskupstva koji ćeš primiti polaganjem ruku neopoziv je dar. Ono o čemu smo kao pastiri pozvani voditi brigu jest da nam život bude u suglasju s primljenim darovima i da sve svoje naravne sposobnosti uložimo u taj sklad. Bog Ti je dao duha snage, ljubavi, razbora i iskustva da unatoč zahtjevnosti službe ne gubiš srdačnost, svjestan kome si povjerovao. Oluja će i nevolja koje prijete vjernima biti, ali neka u Tvojoj blizini i u Tvojim riječima uvijek nalaze utjehu i ispravan sud. Hrani vjerne znanjem i razumijevanjem, potiči ih na zdrav ponos i svijest o vlastitim korijenima i običajima, na ljubav, gostoprimstvo, poštivanje prema svima, jačaj i štiti slabe, liječi bolesne, podiži slomljene, traži i vraćaj izgubljene. U tom neka bude Tvoja slava i Tvoj ponos Tvoje službe", rekao je mons. Kutleša.
Poručio je zareditelj i važnost očuvanja i prenošenja primljene vjere.
‚‚Ono što ti je predano neka ostane s Tobom i tako predaj – primio si zlato, predaj zlato. Ako Crkva oslabi u našem vremenu, ako se moral uruši u ovom svijetu, ako vjera bude iskrivljena i oskvrnuta ne trpimo samo mi već i sve buduće generacije koje dolaze poslije nas. Moramo uvijek biti svjesni da nismo vlasnici već čuvari i prenositelji blaga vjere. Ono što smo primili, dužni smo prenositi dalje", kazao je zagrebački nadbiskup.
Govorio je mons. Kutleša i kako je etnička i kulturna različitost vjernika ove biskupije dar, ali i veliki zadatak.
‚‚I danas se, kao toliko puta kroz povijest, kako pastirima tako i vjernicima, nameće zadatak očuvanja žive vjere i prenijeti je naraštajima u svojoj različitosti jezika i običaja", poručio je glavni zareditelj.
Spomenuta etnička i kulturna različitost biskupije simbolično je prikazana tijekom prinosa darova kada su mladi u svojim narodnim nošnjama donosili darove na oltar. U hrvatskoj narodnoj nošnji darove su prinijeli ovogodišnji bandaš i bandašica Dužijance.

Hvala i slava dragom Bogu

Na koncu slavlja novozaređeni biskup zahvalio se svima koji su ga do sada pomagali i pratili kroz život.
‚‚Hvala i slava dragom Bogu koji me uvijek svojom ljubavlju pratio kroz cijeli život. Hvala mu za milost vjere i što je svog nevrijednog slugu pozvao za svog suradnika. Hvala mojim dragim roditeljima koji su me podigli i odgojili u kršćanskoj vjeri. Oni su već prešli s ovoga svijeta i duboko se nadam da su u kraljevstvu nebeskom. Hvala svima koji su mi na bilo koji način pomogli na mom putu. Hvala ocu Franji na njegovom povjerenju što me je imenovao biskupom Subotičke biskupije. Hvala preuzvišenom nadbiskupu Kutleši što mi je među prvima čestitao i što me je danas zaredio za biskupa. U Zagrebu na fakultetu sam imao izvrsne profesore koji su mi pomogli u rastu kršćanske vjere i oblikovanju mog svećeničkog poziva, hvala im", poručio je mons. Fazekas koji je vjernike pozdravio na sva četiri jezika kojima vjernici biskupije govore – hrvatskom, mađarskom, slovačkom i njemačkom.
Mons. Fazekasu su tijekom mise na imenovanju čestitali prisutni biskupi, svećenici, redovnici i vjernici laici.
U ime međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, čiji je član postao i mons. Fazekas, riječi čestitke uputio je apostolski upravitelj Kotorske biskupije i barski nadbiskup biskup mons. Rrok Gjonlleshaj.
‚‚Svugdje budi prvi i svima budi sve, a neka Ti Isus bude prvi i sve u svemu", rekao je mons. Gjonlleshaj.
Svećenik iz biskupove rodne župe sv. Antuna Padovanskog iz Bečeja vlč. László Pósa čestitao je novozaređenom biskupu u ime svih svećenika, redovnika i redovnica Subotičke biskupije.
Riječi čestitke od vjernika laika mons. Fazekasu uputila je Đurđica Tikvicki, vjernica župe sv. Jurja u Subotici, posljednje biskupove župe u kojoj je djelovao kao župnik.
Misu su pjesmom pratili Katedralni zbor Albe Vidaković i komorni sastav Subotičke filharmonije.
Slavlju su nazočili brojni gosti i uzvanici.
Prisutno je bilo 30 nadbiskupa i biskupa iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, savjetnici nuncijature i tajnika biskupskih konferencija iz Srbije i okruženja, delegati provincijala, delegata biskupa i generalnih vikara, poglavarice i predstavnice redovničkih družbi, predstavnici crkava i vjerskih zajednica te predstavnici civilnih vlasti Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Njemačke, država čiji predstavnici nacionalnih manjina žive u ovoj biskupiji.
Među gostima bili su predstavnici i drugih vjeroispovijesti – izaslanik vladike bačkog Irineja i arhijerejski namjesnik subotički otac Veljko Vasiljev, biskup Reformatske kršćanske crkve u Srbiji László Harangozó, aktualni zamjenik biskupa Evangeličke kršćanske crkve Gábor Dolinszky, izaslanik biskupa Slovačke evangeličke crkve u Srbiji Branislav Kulik.
Brojni su bili i predstavnici civilne vlasti – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije Tomislav Žigmanov, državni tajnik Ureda premijera zadužen za vjerske i nacionalne odnose i izaslânik Vlade Mađarske Miklós Soltész, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak, pomoćnik direktora Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Marko Nikolić, veleposlanik Mađarske u Srbiji József Magyar, generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Mađarske u Subotici Eszter Csallóközi, izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, ataše u Veleposlanstvu Slovačke u Srbiji Richard Rakús, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsjednik Skupštine grada Subotice Bálint Pásztor, zamjenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća Árpád Fremond, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, predsjednica Bunjevačkog nacionalnog vijeća Suzana Kujundžić-Ostojić, predsjednik Njemačkog nacionalnog vijeća Mihael Plac, predsjednica Izvršnog odbora Slovačkog nacionalnog vijeća Elena Turanski, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić i pomoćnik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Zoltán Kudlik.
Dan uoči ređenja u katedrali je slavljena svečana večernja u kojoj je novoimenovani biskup pred apostolskim nuncijem u Srbiji i predstavnikom Svete Stolice mons. Santom Santo Rocco Gangemijem položio ispovijest vjere i prisegu vjernosti.
Mons. Fazekas kao subotički biskup naslijedio je mons. Slavka Večerina, koji je preminuo prije godinu dana te je za to vrijeme vršio službu dijecezanskog upravitelja biskupije.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima