Na Čistu srijedu izveden Bunjevački put križa

Objavljeno: 18.02.2013. Pregleda: 46

Put kriza 2013-7Izložbom križeva krajputaša, autora Augustina Jurige, 13. veljače 2013. godine, na Čistu srijedu, u crkvi svetoga Jurja, te nakon toga molitvom Bunjevačkog križnog puta autora Tomislava Žigmanova, započela je korizma u crkvi sv. Jurja u Subotici. Svetu misu predvodio je tajnik Subotičke biskupije mons. Mirko Štefković, a s njim je suslavio župnik István Palatinus. Predvoditelj misnoga slavlja je nakon obreda pepeljanja u propovijedi naglasio kako korizma nije vrijeme žalosti već vrijeme radosti u kojem nas Bog poziva na povratak, u kojem promišljamo o tri pitanja – svom odnosu prema Bogu, braći ljudima i sebi samima.

Put kriza 2013-3Prigodom moljenja Bunjevačkog puta križa, koje je predvodio Stipan Bašić, čuo se i obnovljeni stari napjev iz molitvenika Lajče Budanovića koji je po sjećanju Đule Milodanović notirao Vojislav Temunović, a pjevao ge je zbor sv. Cecilije iz Franjevačke crkve pod ravnanjem časne sestre Mirjam Pandžić.

Izložba fotografija križeva krajputaša i Bunjevački put križa dio su projekta kojim se želi pridonijeti obnovi propalih ili srušenih križeva krajputaša. Kupnjom molitvenika s križnim putom na bunjevačkoj ikavici i dobrovoljnim prilozima, vjernici će pomoći obnovu Kopilovićevog, a ukoliko bude dovoljno sredstava, i jednog križa na kalvariji u Bajmoku. Pored obnavljanja križeva, projekt „Bunjevačkog puta križa“ ima i duhovnu dimenziju, kaže autor i glavni koordinator projekta profesor i filozof Tomislav Žigmanov.

Put kriza 2013-5„Osnovna ideja 'Bunjevačkog puta križa' jest da se korizmeno vrijeme, vrijeme suosjećanja s mukom i stradanjem Isusa Krista, pokuša kontekstualno aktualizirati iz vlastitog kulturnog to jest vjerskog nasljeđa ovdje na sjeveru Bačke. Budući da je to veoma popularna pobožnost koja ima relativno krutu formu, ali se u sadržajnom smislu može naznačivati iz različitih vrsta vizura iskustava života, mnogi su se ohrabrivali napisati vlastiti put križa, pa često puta u toj vrsti nabožne književnosti imamo križne putove različitih dobnih skupina, različitih svjetonazora“.

Osim fotografa Augustina Jurige, u projektu sudjeluje i arhitekt Ante Rudinski koji će ilustrirati to jest naslikati postaje za tiskano izdanje molitvenika s Bunjevačkim putom križa. Na taj način se želi afirmirati suvremeno stvaralaštvo na području likovnih umjetnosti koje, kod mjesnih slikara, za temu izuzetno rijetko ima Isusovu muku.

Put kriza 2013-4„S druge strane, osim umjetničke fotografije i njihove estetske svrhe, htjeli smo ukazati na raznovrsnost, ljepotu, vrijednost te bogate baštine križeva krajputaša, a s druge strane ukazati i na njihovo vrlo različito stanje. Naravno, nisu svi u ovako tragičnim stanjima, imamo i izuzetno dobru praksu da se oni obnavljaju ili da se redovito održavaju. Kao vjernici, ovim želimo dati skromni doprinos podizanju svijesti o vrijednosti popudbine koja nam je dana i o potrebi njene revitalizacije u domeni naših mogućnosti“, svjedoči Žigmanov.

Direktor Radio Marije i župnik župe sv. Juraj u Subotici, István Palatinus je na kraju mise rekao: „Budući da se nalazimo u godini vjere, ovaj projekt je jako dirljiv i pokazuje nam da trebamo cijeniti svoje znakove koji su ujedno i vjerski i kulturni. Križevi krajputaši pripadaju i kulturnoj baštini svake nacije, svakog naroda, zato je tako dobro došao ovaj projekt obnavljanja križeva, ali ne samo obnavljanja bunjevačkih križeva već i duhovnost Bunjevačkog križnog puta“.

Križni put na bunjevačkoj ikavici prošle godine je prvi puta izveden u crkvi svetoga Roka, a želja organizatora je da se ovaj projekt svake godine seli u drugu župu kako bi svi vjernici bili njegovi dionici. Generalni medijski sponzori i pokrovitelji ovog projekta Bunjevačkog puta križa su Radio Marija, katolički mjesečnik „Zvonik“ i NIU „Hrvatska riječ“.

Poziv na pretplatu za knjigu „Bunjevački Put križa“ 

BPK logoPut križa je pobožnost koja se odvija za vrijeme korizme u Katoličkoj crkvi diljem svijeta nekoliko stoljeća. U njem se glavna pozornost posvećuje razmatranjima i molitvama kroz 14 postaja posvećenih prikazu Isusove muke – od Pilatove osude pa do smrti na Kalvariji. Ova pobožnost ima dugu tradiciju i među ovdašnjim Hrvatima – kako onih u gradu tako i onih po okolnim selima i salašima.

Pridržavajući se stroge forme ove pobožnosti, posve vjeran nosećim teološkim sastavnicama, Tomislav Žigmanov je s unosom etnografskih, krajolikih i povijesnih sadržaja bunjevačkih Hrvata sačinio „Bunjevački Put križa“. Knjigu će pratiti i fotografije križeva krajputaša Augustina Jurige, snimljenih u okolici Subotice, kao i crteži postaja koji su djelo Antuna Rudinskog.

Noseća ideja „Bunjevačkog Puta križa“ jest da se oko vlastite vjerske popudbine, bilo one koja se odnosi na duhovne prakse bilo na materijalnu baštinu, čine i skupni napori „virujućeg puka“, kako bi se ona ne samo sačuvala već i razvijala te osuvremenjivala.

Put kriza fotoOsim aktivnog sudjelovanja u ovoj pobožnosti, ljudi okupljeni oko projekta „Bunjevački Put križa“ žele dati svoj skromni prinos revitalizaciji gore navedenog nasljeđa. Pretplatom na knjigu, naime, pomoći ćete obnovu Kopilovićevog križa na Somborskom putu između Male Bosne i skretanja za Tavankut, i obnovu raspela na Kalvariji u Bajmaku.

Cijena u pretplati za knjigu za pojedinca je 400,00 dinara (ili 50 Kn ili 10 Eu). Od toga će organizatori pokriti najosnovnije materijalne troškove, a ostatak novca bit će namijenjen za obnovu navedenih križeva. Naravno, pojedinci, ali i poduzeća, mogu uplatiti i više…

Predbilježbom do 17. ožujka 2013. svaki pretplatnik stječe pravo objave imena i prezimena na kraju knjige.

Prijaviti se možete kod povjerenika ili izvršiti uplatu na račun:
Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, Subotica, „za Bunjevački Put križa“, tekući račun br. 325-9500900020208-98.

Postanite podupiratelj naklade knjiga Hrvata u Vojvodini!

Podržite obnovu dijela naše bogate vjerske baštine!

Tekst: N. Skenderović i K. Čeliković

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima