„Književno prelo“ u Subotici

Objavljeno: 18.02.2013. Pregleda: 4

Knjizevno prelo2013-0„Na našem prelu za vas smo na astal metnili knjigu. Zato, čeljadi, krenimo večeras uz knjigu i rič u jedno lipo veče u kojem ćemo imati puno rane za dušu“, tim je riječima mlade voditeljice programa Karle Rudić započelo sedmo po redu „Književno prelo“ održano 11. veljače 2013. godine u dvorani HKC-a „Bunjevačko kolo“ u Subotici, a koje je već po običaju okupilo veliki broj sudionika i posjetitelja. „Književno prelo“ organizira Hrvatska čitaonica iz Subotice, koja se bavi očuvanjem i unapređenjem kulturnog, a posebice književnog i dramskog stvaralaštva vojvođanskih Hrvata, s značajnim akcentom na stvaralaštvo mladih. Stoga je ova manifestacija, kako je na početku večeri istaknula predsjednica te udruge Bernadica Ivanković, bila prigoda da se predstavi njihov rad tijekom 2012. godine. Književnom prelu“ nazočio je i veliki broj uzvanika.

Knjizevno prelo2013-1Članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Anđela Horvat u svojem je obraćanju istaknula značaj i važnost djelovanja Hrvatske čitaonice. „Svi koji radimo u obrazovanju znamo koliko Hrvatska čitaonica znači za odjele na hrvatskom jeziku, tako da mi samo preostaje poželjeti vam još puno lijepih godina, knjiga i prela poput ovoga večeras“, kazala je ona.

Konzulica savjetnica u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš Pečkaj ovo je prelo nazvala „prelom budućnosti“ budući da su njegovi glavni sudionici – djeca. „A djeca su upravo naša budućnost. I ako lijepu riječ i knjigu ostavimo djeci, onda smo sigurni u našu budućnost“, poručila je konzulica.

Knjizevno prelo2013-3Potporu ovoj manifestaciji i drugim programima Hrvatske čitaonice iskazali su u svojim obraćanjima i podtajnik u Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica te član Gradskog vijeća Grada Subotice zadužen za kulturu Miloš Nikolić.

Publika je imala prigodu uživati u bogatom dramskom, poetskom i glazbenom programu. Na početku večeri lanjski sudionici Etno-kampa izveli su pjesmu „Mesija“. Adaptirani ulomak iz predstave Matije Poljakovića „Ode Ivo na ogled“ izveli su mališani iz vrtića „Marija Petković“, dok su članovi Male scene Hrvatske čitaonice svoje glumačko umijeće predstavili izvevši predstavu „Pajica se upiškio“ Marjana Kiša koju je adaptirala, proširila i režirala Bernadica Ivanković. Svoje pjesništvo predstavilo je troje sudionika susreta pučkih pjesnika „Lira naiva“ – Stipan Bašić Škaraba, Mariška Pravdić i Katarina Firanj.

Knjizevno prelo2013-4Kako je Hrvatska čitaonica uključena u projekt obilježavanja „Godine hrvatskih velikana u Vojvodini“, među kojima je ove godine i svećenik i pjesnik Aleksa Kokić (1913.-1940.), tako je dio ove večeri prošao u znaku povratka u „lirsko gnijezdo“ ovoga velikana. U tom kontekstu, na prelu su se čuli i njegovi stihovi o ljubavi prema Bogu, ravnici i bratu čovjeku koje su kazivali recitatori, kao i njegova pjesma o Subotici koje je uglazbio Slobodan Ivković, a izvela Lidija Horvat Ivković uz pratnju tamburaškog sastava „Klasovi“.

Na kraju večeri nastupila je Dramska sekcija Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija“ iz Sonte, koja je izvela predstavu „Dovedeni, zatečeni i naši“ autora teksta i redatelja Ivana Andrašića.

Knjizevno prelo2013-asocSporazum o suradnji dramskih odjela
Nakon držanog „Književnog prela“, predstavnici dramskih odjela sedam hrvatskih udruga kulture iz svih krajeva Vojvodine sastali su se kako bi razgovarali o budućoj suradnji u tom području njihova djelovanja. Svjesni nepovoljne materijalne i kadrovske situacije, ali i važnosti dramskih skupina u očuvanju nacionalnog identiteta, oni su potpisali Sporazum o suradnji dramskih skupina hrvatskih udruga kulture u Vojvodini. Cilj ovog udruživanja je unaprjeđenje i olakšavanje njihova rada u planiranju repertoara, pružanju stručne pomoći voditeljima i članovima dramskih skupina organiziranjem seminara, kao i organiziranje festivala na kojem bi se predstavio rad svih skupina.

Sporazum kojim se formira Asocijacija dramskih skupina potpisali su predstavnici sljedećih udruga: Hrvatska čitaonica – Subotica, KPZH „Šokadija“ – Sonta, HKUD „Vladimir Nazor“ – Sombor, HBKUD „Lemeš“ – Svetozar Miletić, HKUPD „Stanislav Preprek“ – Novi Sad, HKUD „Ljutovo“ – Ljutovo i UG „Urbani Šokci“ – Sombor.
Iako ova
Asocijacija nema svojstvo pravne osobe, potpisnici su na dvogodišnji mandat za zastupnika i koordinatora izabrali Ivana Andrašića iz Sonte, a za zamjenika Zvonimira Lukača iz Sombora. (K. Č.)

Tekst: D. B. P.
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima