Pokladni običaji u Beregu, Monoštoru, Baču i Plavni

Objavljeno: 18.02.2013. Pregleda: 36

Sokacko prelo Bereg2013Posljednjeg vikenda uoči početka korizme, 9. i 10. veljače 2013. godine, udruge kulture iz šokačkog Podunavlja priredile su niz manifestacija vezanih za pokladno vrijeme – Šokačko prelo u Beregu, Šokački bal u Baču te maskenbal u Monoštoru i „plavanjske tute

XVI. „Šokačko prelo“ u Beregu

Uz potporu Vukovarsko- srijemske županije, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i brojnih mještana šesnaesto „Šokačko prelo“ u organizaciji HKUD-a „Silvije Strahimir Kranjčević“ održano je u Bačkom Bregu 9. veljače 2013. godine, u velikoj dvorani Doma kulture. Uzvanike, sudionike i goste pozdravili su novi predsjednik „Kranjčevića“ Marin Katačić i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić.

Prelo je započelo kratkim kulturno-umjetničkim programom. Nastupili su ženska pjevačka skupina domaćina, muška pjevačka skupina KUD-a „Gibarac“ iz Poganovaca, iz Republike Hrvatske i pjevačka skupina KUDH-a „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora „Kraljice Bodroga“, a preljsku pjesmu „Bereg“ autora Zlatka Gorjanca pročitala je Sara Horvat.

Zabavni dio prela oplemenila je svirka „Kristala“ iz Županje. Već od prvog zvona žica njihovih tamburica krenula je glasna pjesma i ples, a kad su se razlegli zvuci Šokačkog kola, plato za ples bio je premali. Natpjevavalo se muško i žensko, staro i mlado. Zabilježen je čak i mali, šaljivi duel kroz pjevanje šokačkog deseterca najstarije članice „Kranjčevića“ Anice Kolar i bereškog župnika vlč. Davora Kovačevića.

Uzvanici, predstavnici HNV-a, NIU „Hrvatska riječ“, udruga kulture šokačkog Podunavlja i gosti iz Hrvatske dali su puni doprinos veselju. O ozračju svjedoči podatak da je prelo potrajalo do prvih pijevaca. (I. A.)

Maskenbal Monostor2013Maskenbal u Monoštoru

Tradicionalni maskenbal povodom početka poklada 2013. godine održan je 10. veljače. Organizator događaja bilo je Kulturno-umjetničko društvo Hrvata „Bodrog“, osiguravši glazbenu pratnju i prigodne nagrade za najbolje maske. Bilježi se odlična posjećenost i zastupljenost maski, te posjetitelja koji su bodrili svoje favorite. Stručni žiri odabrao je pobjednike u dvije kategorije. Tako su među djecom nagrade dobili: za III. mjesto maska Majstor Bob, II. mjesto Djed Mraz i patuljci, a I. mjesto pripalo je maloj gejši. Kod odraslih, nagradu publike je dobila vesela ekipa predvođena Sulejmanom Veličanstvenim. Žiri je III. mjesto podijelio između kuglica Ferero i gejše, II. mjesto osvojila je obitelj Kremenko, a I. mjesto pripalo je maski pod nazivom – Era kompjutora.

Osim najistaknutijih, još je mnoštvo maski krstarilo Domom kulture, uz zabavu koja nikada ne izostane na ovakvim okupljanjima. (Z. Mitić)

Sokacki bal Bac2013Šokački bal u Baču

U organizaciji HKUPD „Mostonga“ u Baču je 10. veljače 2013. godine održan sedmi po redu Šokački bal. Poslije pozdravne riječi predsjednika „Mostonge“ Antuna Šamanovića, nazočnima se obratio i Željko Pakledinac, a odabrane stihove na šokačkoj ikavici govorio je pjesnik Josip Dumendžić. Goste su zabavljali tamburaši sastava „Panonika“ iz Bačkog Brega.

„Pored dobre organizacije i za Bač lijepog i značajnog događaja primjetan je relativno slab odziv što mještana što gostiju iz bačkog Podunavlja i Republike Hrvatske“, kaže tajnik HKUPD „Mostonga“ Marjan Penavin. „Na kraju, kada je sve utihnulo, rastali smo se u uvjerenju da je Bač ove noći bio stjecište Šokadije i šokačke pjesme, sa željom da i sljedeće godine budemo u mogućnosti organizirati sličan skup, da nas bude više i da bude ljepše“, kaže Penavin.

Uz stotinjak mještana Bača i okolice, ovom tradicionalnom događaju nazočili su tajnik HNV-a Željko Pakledinac, bački župnik vlč. Josip Štefković, predstavnici KUD-ova s hrvatskim predznakom iz Vajske, Plavne i Bačkog Brega, te pučki pjesnik iz Bođana Josip Dumendžić. Ovu manifestaciju financijski je pomoglo Hrvatsko nacionalno vijeće. (S. Č.)

Plavanjske tute2013Plavanjske tute

U organizaciji HKUPD-a „Matoš“ u Plavni je od 10. do 12. veljače 2013. godine održana šesta po redu manifestacija pokladnih običaja „Tuta“. Plavanjci se ponose svojom starom pučkom i kulturnom tradicijom, koja je obnovljena osnutkom kulturne udruge „Matoš“.

Tri posljednja dana pokladnog vremena, u ovo zimsko doba, uoči korizme, bila su vesela, bučna i malo su razdrmala mještane pitome i tihe Plavne. „Matoševci“ nastoje potaknuti mještane Plavne na aktivno sudjelovanje u povorkama, pjesmi, šali i veselju kako bi se što više „izludirali“ i spremno dočekali korizmu – vrijeme do Uskrsa.

I ove godine, u pokladnu nedjelju 10. veljače, skupina od desetak najmlađih „Matoševaca“ odjenula se u narodno ruho, slovačko i šokačko, i nakon svete mise prošetala je središtem sela. U Plavni ih popularno nazivamo „lipe tute“. U pokladni ponedjeljak 11. veljače, kostimirana povorka djece, „male tute“, prošetala je od Vatrogasnog doma do kraja sela, središtem i ulicama Plavne. Toplo su ih dočekali domaćini – obitelj Sabo, koja je male tute ugostila toplim pecivima i napicima, a nije izostala ni slatka nagrada svakoj „maloj tuti“ od organizatora – udruge „Matoš“.

U utorak 12. veljače uz buku, pjesmu i vrisku, iz Vatrogasnog je doma u 11 sati krenula povorka „gadnih tuta“. Ova skupina mladih, maskirana i našminkana, u kojoj se nije moglo prepoznati tko je muško a tko žensko, prošetala je ulicama Plavne. S metlama korovnjačama u ruci, promijenjenim glasovima, obraćali su se promatračima i prolaznicima, ponekog umazali bojama i ruževima, a ponekog natjerali da klekne i da se moli, a nije nedostajalo niti zvučnih i toplih poljubaca. Navečer je u Vatrogasnom domu priređeno druženje, zabava s puno šala, smijeha, plesa, pjesme i veselja. Uz ukusni plavanjski paprikaš, vino i tamburaše, pjevalo se i veselilo do ponoći. (Z. Pelajić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima