Prelo sićanja i Obiteljsko prelo u Subotici, župno prelo u Žedniku

Objavljeno: 18.02.2013. Pregleda: 48

Prelo sicanja2013 3„Velika“ prela, poput onih u organizaciji HKC-a „Bunjevačko kolo“ ili Pučke kasine, kao i novo – Tamburaško prelo, su za nama, a posljednjeg vikenda pred Pepelnicu održano je još nekoliko prela, od kojih ističemo tri zanimljiva: „Prelo sićanja“ i Obiteljsko prelo u Subotici, te župno prelo u Žedniku.

„Prelo sićanja“

Treću godinu zaredom, u Subotici je 10. veljače 2013. godine održano „Prelo sićanja“. Ovo je prelo specifično po tomu jer na njemu mogu sudjelovati samo oni koji se za ovu prigodu obuku u narodnu nošnju bunjevačkih ili šokačkih Hrvata. Ovo „modno“ prelo je ranijih godina organizirao Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ koji je u međuvremenu dospio u stečaj, te je ulogu organizatora preuzeo Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ iz Subotice. Prelo je ovoga puta održano u restoranu „Spartak“, a na njemu se okupilo preko 90 sudionika svih generacija.

Prelo sicanja2013 1„Ideja ovoga prela je da se stariji prisjete kako se nekad išlo na prelo, a da oni mlađi nauče više o tomu i naravno nastave tu tradiciju. Važno je spomenuti i to da je biskup Ivan Antunović, čije ime Institut nosi, bio jedan od osnivača Pučke kasine, te je stoga ovo i sjećanje na prvo ‘Veliko prelo’ koje je ta udruga organizirala daleke 1879. godine.

Prelo sicanja2013 2Iako je ‘Prelo sićanja’ mlada manifestacija, ljudi pokazuju veliki interes, što je dokaz da su ovdašnji Hrvati vezani za svoju tradiciju, običaje i vjeru, odnosno Katoličku crkvu“, kaže jedan od organizatora „Prela sićanja“ Silvester Bašić.

Okupljanje je bilo u 17 sati ispred Gradske kuće, nakon čega se povorka sudionika uputila na svetu misu u Franjevačkoj crkvi. Preljsko druženje je održano u poznatom subotičkom restoranu uz tamburaše i narodne plesove, fanke i vino, te pokoju partiju „filka“. (D. B. P.)

Obiteljsko prelo2013„Obiteljsko prelo“ u OŠ „Matko Vuković“

U dvorani za tjelesni odgoj Osnovne škole „Matko Vuković“ u Subotici 9. veljače 2013. godine održano je „Obiteljsko prelo“, na kojem su se okupile obitelji koje mahom žive u tom kraju grada. U prigodnom programu djeca su izvela igrokaz, a nastupio je i tamburaški sastav „Đeram“.

Župno prelo u Žedniku

U pokladnu subotu, 9. veljače 2013. godine, u organizaciji Pastoralnog vijeća župe sv. Marka iz Žednika, održano je četvrto po redu župno prelo na kojemu se okupilo 200 gostiju.

prelo zednik2013-mNa samom početku, voditeljica programa Karolina Šarčević pozdravila je sve nazočne i ukratko iznijela bit ovakvog okupljanja i druženja - bar na kratko zaboraviti svakodnevne brige i probleme, opustiti se uz zvuke dobre glazbe, uživati u kreativnosti i ljepoti djece pod maskama i svakako u ljepoti djevojaka u bunjevačkim narodnim nošnjama, a iznad svega susresti čovjeka u srdačnom i prijateljskom razgovoru. Nazočnima se potom obratio župnik Željko Šipek, koji je blagoslovio druženje.

Najmlađi su i ove godine pokazali svoje umijeće u kreativnosti, a napose u nastupu pod maskama. Prema glasovima publike, najbolju masku imao je Danijel Dožai, drugo mjesto zauzeo je Marijan Skenderović, a treće mjesto zauzela su braća Nikola i Vladimir Šarčević. U izboru za najljepšu prelju sudjelovalo je deset djevojaka, a tročlani žiri činile su Mira Temunović koja je i proglasila najljepšu prelju, Ljubica Vukov i Ljubica Fabijan koje su na temelju danih kriterija odabrale tri najljepše. Drugom pratiljom proglašena je Vesna Tikvicki, prvom Maja Tikvicki, a najljepšom Nataša Vojnić Tunić.

 Zahvaljujući brojnim darovateljima, svaki gost i ove je godine s prela odnio neki dar. Ovdje svakako treba spomenuti i vlasnika restorana Zvonka Vojnića Zelića, koji je i ove godine sponzorirao večeru za sve sudionike programa. Veliko zalaganje u organizaciji prela pokazala je i ove godine naša vjeroučiteljica i članica Pastoralnog vijeća Nataša Perčić koja je uložila puno truda i napora te u organizaciju uključila lijepi broj mladih i djece. (Ljubica Vukov) 

Fotografije: Hrvatska riječ

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima