Nagrade za učenike subotičke Muzičke škole

Objavljeno: 15.05.2016. Pregleda: 28

Nagradjeni ucenici Muz skole2016Na republičkom natjecanju za učenike muzičkih škola koji uče svirati tamburu, održanom 17. travnja 2016. godine u Novom Sadu, učenici četvrtog, petog i šestog razreda Niže muzičke škole u Subotici u klasi Vojislava Temunovića i Mire Temunović osvojili su značajne nagrade. Prvu nagradu je osvojila Lucija Ivković Ivandekić, drugu Marko Kujundžić, učenici četvrtog razreda, a iz petog razreda Magdalena Temunović prvu i Matija Mamužić drugu nagradu. Marko Grmić, učenik šestog razreda na republičkom je natjecanju osvojio treću nagradu. „To su jako lijepi rezultati“, kaže profesorica Muzičke škole Mira Temunović, „osobito zbog nepristranosti međunarodnog povjerenstva koje su činili članovi iz Slovenije, Ukrajine i Italije.“

Istoga dana navečer Veliki tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama nastupio je na koncertu Prljavog kazališta u Dvorani sportova u Subotici. Orkestar je, skupa sa svojom dirigenticom Mirom Temunović, nastupio u posljednjoj koncertnoj numeri te večeri svirajući s „Prljavcima“« njihovu pjesmu Uzalud vam trud svirači. Prema riječima Mire Temunović, to je bio nezaboravan doživljaj za sve članove orkestra i jedno izuzetno lijepo iskustvo.

Vruće tamburaško proljeće započelo je nastupom učenika i komornog sastava subotičke muzičke škole na 13. Festivalu vojvođanske tambure u Adi 6. travnja. Učenici prvog razreda Iva Gabrić, Iva Molnar i Matija Ivković Ivandekić u svojim kategorijama su osvojili prve nagrade, a laureat ovog natjecanja, to jest najbolja u skupini s više od 5 natjecatelja, bila je Lucija Ivković Ivandekić, učenica četvrtog razreda u klasi Vojislava Temunovića. Kako kaže Mira Temunović, Lucija je svojevrsno otkriće, prvi puta je sudjelovala na natjecanju i za očekivati je da će imati lijepu karijeru. Također, na tom su natjecanju prve nagrade zavrijedili i Matija Mamužić i Marko Grmić u klasi Vojislava Temunovića, kao i Marko Kujundžić i Magdalena Temunović u klasi Mire Temunović. U prilog tome da se subotička Muzička škola na ovom natjecanju lijepo predstavila govori i činjenica da je i tamburaški komorni sastav Muzičke škole dobio prvu nagradu.

Tri dana kasnije, 9. travnja, u Srijemskoj Mitrovici je održan revijalni koncert omladinskih tamburaških orkestara Mlade žice na kojemu je nastupio komorni sastav Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama. „Iako ovaj nastup nije bio natjecateljskog karaktera, i tu smo se vrlo lijepo predstavili“, kaže Mira Temunović i dodaje da i drugi orkestri rade vrlo dobro.

Nagradama, nastupima i natjecanjima ovdje još nije kraj. Suradnja tamburaškog orkestra požeške glazbene škole iz Hrvatske i HGU FBP, započeta prije nekoliko godina, nastavila se i ove godine sudjelovanjem na trećem međunarodnom natjecanju tamburaša u Požegi 21. i 22. travnja. Natjecanje se organizira za tamburaše koji se bave umjetničkom tamburaškom glazbom, a učenici se mogu prijaviti u dvije kategorije: umjetničku i folklornu. Zlatne medalje u svojim dobnim skupinama u kategoriji folklorne glazbe osvojili su Lucija Ivković Ivandekić, Marko Grmić i Magdalena Temunović, koja je u kategoriji klasične glazbe osvojila i srebro. Drugu nagradu, to jest srebrnu medalju, u kategoriji folklorne glazbe je dobio Marko Kujundžić, a brončanu Matija Mamužić. Komorni sastav HGU FBP se također lijepo predstavio, a s ovog je natjecanja, osim druženja i novih poznanstava, donio kući i zlatno odličje.

Neizostavni dio svakog solističkog nastupa učenika tamburaša čine i njihovi klavirski suradnici koji ih prate na natjecanjima. Stoga su Mario Radonjić i profesorica Neda Marjanović također zaslužni za uspjehe učenika koje prate.

Koji je ključ ovakvog uspjeha dala je sama profesorica i dirigentica Mira Temunović: „Potrudim se da svatko u orkestru nađe svoje mjesto. Netko je manje spretan, netko više, ali tu je ta moja uloga i zadatak da svakog stavim na svoje mjesto.“.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima