Najbolji hrvatski recitatori u Osijeku

Objavljeno: 03.03.2010. Pregleda: 54

Na zasluženi jednodnevni nagradni izlet u Osijek otputovali su u subotu, 27. veljače, najbolji recitatori na hrvatskom jeziku u Vojvodini sa svojim nastavnicima i voditeljima recitatorskih sekcija. Njima su se pridružili i glumci Male scene Hrvatske čitaonice. Vrlo tmurno i kišovito vrijeme poslijepodne se preobrazilo u divan dan koji je pedesetak putnika obradovao i ostao zapisan kao potpun doživljaj.

02 osijek - franjevacka crkvaKako je to bio običaj dosadašnjih izleta, djeca su najprije razgledala najstariji dio grada, osječku Tvrđu, te posjetili drage franjevce. U samostanu su ih dočekali gvardijan samostana fra Željko Jurković i fra Zoltán Dukai. U kratkoj priči, fra Željko je opisao povijest samostana i način kako sada žive, uz tugu je rekao kako je vjernika manje u novije vrijeme u crkvi jer su prilično izvan grada. Ipak, mnogi rado dolaze na pobožnosti, a napose štovatelji sv. Antuna kada se u crkvu sliju tisuće vjernika i tom se prigodom proda šest tona svijeća!

03 osijek - na topuŠetnja Tvrđom djeci je pružila mogućnost vidjeti i stare topove, zgrade i sve ono što je sada dio povijesti. Uslijedila je šetnja srdištem grada gdje su svi mogli pogledati i zgrade i ponešto zanimljivo, u čemu se istaknula osječka katedrala.

04 osijek u loziSvakoga je ipak najviše fasciniralo veliko Hrvatsko narodno kazalište iznutra. Već crveni pliš i zlatni ukrasi stvaraju poseban ugođaj, a predstava - mjuzikl „Jalta, Jalta" svakoga je ostavila bez daha, i glazba i kostimi, scenografija, gluma i pjevanje. Sve u jednoj predstavi.

Ovo je prvi put da su djeca nagrađena predstavom u velikom kazalištu, za razliku od prijašnjih godina, kada su gledali predstavu u dječjem kazalištu.

Puni dojmova, nakon skoro trosatne predstave, ovi razdragani putnici vratili su se svojim domovima sa željom da im se u budućnosti otvori mogućnost češćeg posjeta kazališnim predstavama.

 

05 osijek predstava

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima