Nastupi i gostovanja naših društava

Objavljeno: 08.10.2012. Pregleda: 43

susret pecuh 2012Članovi HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta 22. rujna 2012. godine gostovali su na 16. festivalu folklornih društava u Pečuhu pod nazivom „Dobro došli naši mili gosti", koji je održan u poznatoj tvornici Zsolnai keramike. Ove su godine na festivalu sudjelovala sljedeća društva: KUD „Lovor" iz Trnjana, KU „Žutopas"« Smokovljani-Visočani iz Hrvatske, HKUD „Rodoč" iz Mostara, iz Bosne i Hercegovine, KUD „Drava" iz Lukovišća, orkestar „Šokadija" iz Mohača, iz Mađarske i HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta, iz Srbije.
Predsjednik organizacijskog odbora festivala i predsjednik KUD-a „Tanac" Jószef Salvai o festivalu nam kaže: „Ova je smotra utemeljena da prikaže bogatstvo hrvatskih narodnih običaja u jednoj multikulturnoj sredini kao što je južna Mađarska. Na smotri nam svake godine gostuju skupine koje donose i prikazuju narodne običaje svoga kraja, pa se tom prilikom iz godine u godinu okupljaju hrvatska društva iz raznih krajeva Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije."
Osim gala programa festival je imao i prateće sadržaje - vašar na kojemu je bilo moguće pronaći gastronomske proizvode iz Pečuha i okolnih mjesta, ručne radove, suvenire i umjetnine od Zsolnai keramike. HKPD „Matija Gubec" na ovom se festivalu predstavio izvornim plesovima bunjevačkih Hrvata, a slamarke su prikazale svoje umijeće na štandu sa suvenirima od slame.
Festival su otvorili generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Ljiljan Pancirov i predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp. (I. D.)

susret drustava gubec 2012Društva koja nose naziv poznatog vođe seljačke bune iz hrvatskog Zagorja Matije Gupca, a dolaze iz triju država: Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, imaju već deset godina poseban oblik suradnje. Na inicijativu nekoliko vodećih ljudi društava 2002. godine o obliku suradnje sviju društava koja nose naziv ovog hrvatskog velikana, pokrenula se manifestacija koja je prvi put održana 2003. u Zagrebu i Gornjoj Stubici. Svake godine se društva sastaju u drugome mjestu i tako se bolje upoznaju s kulturom i krajem uvijek drugog društva.
Organizacija jubilarnog susreta, koji je održan 23. rujna 2012- godine, pripala je društvu uz Donjeg Miholjca, gdje su se predstavila društva iz: Sotina, Ilače, Slavonskog Kobaša, Zagreba, Fojnice, Rume, Tavankuta i domaćina Donjeg Miholjca. Veliki tamburaški orkestar iz Rume predstavio se s nekoliko vojvođanskih pjesama, a društvo iz Tavankuta bunjevačkim plesovima.
Predstavnike društava primio je gradonačelnik Donjeg Miholjca Stjepan Viduka. Na sastanku se razgovaralo o sljedećem susretu 2013. godine, koji će se održati u Ilači, dok se za domaćina 2014. godine kandidirao Tavankut, jer će se tada u Tavankutu održati Svjetski kongres slame. (I. D.)

nazorovci u pozegi 2012Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" iz Sombora gostovalo je 22. i 23. rujna 2012. godine u Požegi u Republici Hrvatskoj. Domaćin „Nazorovcima" bila je Zavičajna udruga Ličana „Vila Velebita". U subotu, 22. rujna, gosti iz Sombora priredili su u kazalištu cjelovečernji koncert. Tijekom dva sata, koliko je trajao koncert, na pozornici su se smjenjivale folklorna skupina, recitatori, glumci, članovi pjevačke sekcije. „Nazorovce" je primio i gradonačelnik Požege Zdravko Ronko.
„Dvorana kazališta bila je prepuna, a naš koncert ispraćen je ovacijama. U publici su bili i Hrvati koji žive u Australiji. Domaćini su za nas priredili i obilazak vinograda i, naravno, probali smo novo vino", rekao je o gostovanju u Požegi predsjednik društva Mata Matarić.
Dvodnevni posjet Požegi uzvratni je posjet s obzirom da je „Vila Velebita" u Somboru gostovala 2010. godine. Dogovorena je daljnja suradnja, pa se tako gosti iz Požege u Somboru očekuju iduće godine kada će, osim nastupa u Somboru, „Vila Velebita" i „Vladimir Nazor" organizirati zajedničku turneju po Srijemu. (Z. V.)

mackare u vrbasu 2012U Vrbasu je, u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine, Saveza amatera Vojvodine i Kulturnog centra Vrbas pod pokroviteljstvom Tajništva za kulturu AP Vojvodine i Općine Vrbas, 22. i 23. rujna 2012. godine, održan 34. festival folklornih tradicija Vojvodine. U okviru festivala u subotu, 22. rujna, među 28 sudionika iz cijele Vojvodine, predstavilo se Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Tomislav" iz Golubinaca. Društvo se predstavilo prikazom pokladnog običaja „Mačkare". Odličan nastup golubinačkih „Mačkara" dopao se i publici i žiriju, koji je poslije nastupa svih sudionika održao konzultacije i nastup „Mačkara" ocijenio veoma uspješnim.
Osim HKPD-a „Tomislav" zapažen nastup imala je i UG „Tragovi Šokaca" iz Bača, koja je izvela svatovske pjesme „Steri platno" i „Večerajte, večerajte".
Prikazom golubinačkih „Mačkara" na Festivalu folklornih tradicija Vojvodine HKPD „Tomislav" je opravdao sav uloženi trud u projekt „Mačkara", koji traje 10 godina, a u ovoj su godini na svim smotrama na kojima su sudjelovali bez premca bili najbolji. (I. Radoš)

Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima