Nova knjiga za djecu – Čudnovat svijet Josipa Dumendžića – Meštra

Objavljeno: 08.10.2012. Pregleda: 42

dumendzic_knjigaU nakladi Hrvatske čitaonice koncem rujna objavljena je knjiga na hrvatskome jeziku za djecu Josipa Dumendžića - Meštra „Čudan ovaj bili svit". Knjiga sadrži 80-ak dječjih pjesama napisanih na ikavici kojom govore šokačkih Hrvati u Bačkoj, a tematski su podijeljene u četiri dijela: „Ditinjstvo", „Prominljivo vrime", „Životinjski svit" i „Dičji san". Pjesme je izabrala i uredila Katarina Čeliković, autorica pogovora je Antonija Borić, naslovnica i ilustracije djelo su Petra Gakovića, a tehnički prijelom uradio je Ervin Čeliković.

„Dumendžićevi stihovi u svojoj kratkoj i jezgrovitoj formi, puni ritma i lako prijemčivi, odišu vedrinom, a većina njih u sebi ima i duhovitih elemenata. Uz izraziti smisao autora da se približi najmanjima, vjerujemo da će ove pjesme naići na dobru recepciju kod djece, ali i svih onih koji djecu vole, s njima rade i u njima vide nadu u budućnost. Važno je naglasiti i da pjesnikova materinja ikavica pridonosi šarmu, ljepoti i toplini pjesama te će zasigurno biti znamenit doprinos lirskoj poeziji Hrvata u Vojvodini", napisala je, među ostalim, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Antonija Borić u pogovoru.

Knjigom Josipa Dumendžića - Meštra „Čudan ovaj bili svit" Hrvatska je čitaonica opetovano dala svoj veliki prinos nakladi književnosti za djecu, vjerojatno najmanje razvijenom dijelu ovdašnje hrvatske književnosti, na čemu im treba čestitati. Treba također dodati da, osim zavidne umjetničke kvalitete samih pjesama, knjiga ima i veoma dobro riješenu i likovnu opremu.

Josip Dumendžić - Meštar rođen je 1951. Godine u Bođanima. Maturirao je u klasičnoj gimnaziji „Paulinum" u Subotici. Radio je kratko u Ljubljani, a veći dio u kombinatu „Borovo" (do 1991.) u Hrvatskoj. Od tada živi u rodnim Bođanima gdje se bavi poljodjelstvom. Pjesme piše od 1966., a objavljuje ih, svojedobno u listu „Borovo", u katoličkom mjesečniku „Zvonik", kalendaru „Subotička Danica", tjedniku „Hrvatska riječ" i somborskom listu „Miroljub". Koautor je dviju zbirki pjesama grada Vukovara „Četvrta smjena" (1980.) i „Krijesnice" (1982). U nakladi Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović" 2001. godine tiskana mu je prva samostalna zbirka pjesama „Šokačke radosti i tuge".

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima