Natjecanje iz hrvatskog jezika i jezične kulture prvi put u kalendaru Ministarstva

Objavljeno: 03.07.2014. Pregleda: 36

natjecanje hrvatski jezik2014Republičko natjecanje iz hrvatskog jezika i jezične kulture održano je 28. svibnja 2014. godine, u OŠ „Vladimir Nazor“ u Đurđinu. Natjecalo se 14 učenika iz sedmih i osmih razreda iz osnovnih škola: „Ivan Milutinović“, „Matko Vuković“ iz Subotice, „Matija Gubec“ iz Tavankuta, te iz škole domaćina „Vladimir Nazor“.

Prilikom kratkog uvodnog programa ravnateljica škole domaćina Ljiljana Dulić pozdravila je nazočne, poželjela sreću učenicima i njihovim mentorima i izrazila veliko zadovoljstvo što je baš njihova škola domaćin ovog natjecanja koje je prvi puta u kalendaru Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Irén Nyilas, prosvjetnoj savjetnici Ministarstva prosvjete Republike Srbije, pripala je čast otvoriti ovo natjecanje te je tom prigodom uputila riječi ponosa što je natjecanje uspješno organizirano i naglasila da je ono potpuno službeno, registrirano i potpisano od strane ministra, te da će onima koji su osvojili neku nagradu donijeti dodatne bodove prilikom upisa bilo koje srednje škole, ne samo škole na hrvatskom jeziku. Kao najvažniju prednost ovog natjecanja istaknula je poboljšanje uvjeta obrazovanja na hrvatskom jeziku, što bi se trebalo projicirati na veći broj upisanih učenika u ove odjele.

Najbolji rezultat i osvojeno prvo mjesto iz sedmih razreda postigla je Kristina Matković iz OŠ „Matko Matković“, drugo mjesto pripalo je Ana Piuković iz OŠ „Ivan Milutinović“, a treće Martinai Kutuzov iz OŠ „Matko Vuković“. Prvo mjesto u osmom razredu osvojila je Ivana Dulić iz OŠ „Matko Vuković“, drugo Katarini Petreš iz OŠ „Matija Gubec“, a treće Ines Bajić iz OŠ „Matko Vuković“.

Dodijeljene su i nagrade: šestero najboljih HNV je nagradio ljetovanjem u Novom Vinodolskom, darovani su i knjigama od Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a NIU „Hrvatska riječ“ je svima podijelila prigodne darove.

Na natjecanju su, osim sudionika i njihovih mentora, bili nazočni i konzul Republike Hrvatske u Subotici Neven Marčić, članica Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Anđela Horvat, prosvjetna savjetnica Ministarstva prosvjete Republike Srbije Irén Nyilas te ravnateljica OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta Stanislava Stantić- Prćić.

Tekst i fotografije: Je. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima