Novi zvuk starog instrumenta u crkvi Uskrsnuća Isusova

Objavljeno: 12.10.2011. Pregleda: 53

Glazbena šetnja kroz stoljeća Koncertom orguljaških skladbi (iz 1591., 1700. i 2011. godine) u izvođenju prof. Emina Armana i nastupom Ivice Trubića, vokalnog solista Hrvatskog narodnog kazališta, eminentnih umjetnika iz Zagreba, 2. je listopada obilježena završnica radova na obnovi orgulja u crkvi Uskrsnuća Isusova u Subotici. U akustičnom ambijentu crkve posjetitelji koncerta s velikim su uživanjem slušali izvedbu melodija na orguljama koje potječu iz XVIII. stoljeća i smatraju se među najstarijima na području Subotičke biskupije, i šire.

U Vojvodini postoji oko 175 orgulja, iznio je Đerđ Mandić, povjesničar i organolog, jedan od rijetkih stručnjaka u nas koji se bavi restauracijom ovih starih instrumenata vraćajući im izvorni zvuk. Smatra kako je najveći značaj restauracije upravo u tome da im se vrati zvuk iz razdoblja kada su nastale.

„Moguće da će se onima koji su ove orgulje ranije čuli, sada učiniti tišim, što je upravo u skladu s njihovim originalnim zvukom iz vremena nastanka", rekao je Mandić uz podatak da se orgulje obnovljene u crkvi Uskrsnuća Isusova prvi put spominju 1790. godine u spisima koje je istraživao, ali da tijekom reparacije, otkrivajući dio po dio unutrašnjosti orgulja, nije naišao na precizan podatak o godini nastanka i majstoru koji ih je pravio. Najstariji zapis u unutrašnjosti orgulja potječe iz 1839. godine i to o popravku.

„To ukazuje da su već tada bile stare najmanje 40 do 50 godina, kada se već mijeh morao popravljati", pojašnjava Mandić „govor" grafitnih zapisa u unutrašnjosti orgulja, kao svojevrsnih svjedočenja o povijesti repariranog instrumenta u protekla dva stoljeća.

Đerđ Mandić se, osim restauracijom orgulja, specifičnog i složenog instrumenta, bavi i izučavanjem povijesti orgulja, istražujući tragove i zapise ruku starih majstora ostavljenih u unutrašnjosti orgulja, koji se otkrivaju tek u ovakvim obimnijim radovima, a izvana ih se ne može uočiti. Svoja dosadašnja saznanja iz prakse i traganja u arhivskoj građi objavio je u knjizi „Vojvođanske orgulje".

U crkvu Isusova Uskrsnuća instrument je prenesen iz Bačkog Monoštora 1980. godine, a odakle je tamo donesen još nije utvrđeno. Subotica će u skorije vrijeme biti obogaćena još jednim orguljama, kada iz Kljajićeva budu prenesene u crkvu na Kelebiji.

Tekst: Katarina Korponaić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima