Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava 23. travnja

Objavljeno: 07.05.2013. Pregleda: 45

Bogatstvo razlicitosti-nagrade2013Dodjelom nagrada na Međunarodnom natječaju „Bogatstvo različitosti“ za učenike osnovnih škola iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Mađarske, koja je bila održana u Tavankutu, natjecanjem u poznavanju književnika i njihovih djela učenika osnovnih škola u Sonti te izletom nagrađenih učenika u Kvizu za poticanje čitanja „Čitam i skitam“ u Beograd, i među vojvođanskim Hrvatima obilježen je Svjetski dan knjige i autorskih prava.

„Bogatstvo različitosti“ – dodijeljene nagrade u Tavankutu

Po uzoru na tradicionalni Kviz za poticanje čitanja „Čitam i skitam“, koji svake godine organizira Gradska knjižnica Subotica, Osnovna škola „Matija Gubec“ iz Tavankuta uspješno je realizirala prvi put do sada Međunarodni natječaj „Bogatstvo različitosti“, za učenike osnovnih škola iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Mađarske, na temu novinarskog rada „Kako nas različitosti obogaćuju“ i literarnog i likovnog rada „Nijedan čovjek nije otok“.

Završna priredba i dodjela nagrada održana je 23. travnja 2013. godine, na Međunarodni dan knjige i autorskih prava, u prostorijama škole u Tavankutu. Tim je povodom priređena svečana akademija u kojoj su učenici škole „Matija Gubec“ kroz razne forme govorili, pjevali, glumili i svirali u čast knjige koja nas je sve okupila.

Bogatstvo razlicitosti-nagrade2013-2Svečanosti su prisustvovali i ravnatelj Gradske knjižnice Subotica Dragan Rokvić sa suradnicama Bernadicom Ivanković, Marijanom Tenodi i Helenom Omerović, informatoricama Dječjeg odjela. Kako je i sam ravnatelj rekao, na ovaj je način još jednom potvrđena višedesetljetna suradnja ovih dviju institucija koje imaju isti cilj – osigurati mjesto knjizi koje joj i pripada.

U natječaju su sudjelovale 24 osnovne škole iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Mađarske, a nagrađeno je 15 učenika, po tri najbolja u svakoj kategoriji (za najbolji likovni, literarni i novinski rad, te poetski izričaj). Nagrađenoj djeci koja su prisustvovala svečanoj akademiji uručene su nagrade, dok će ostalima biti poslane poštom. Planira se i izrada zbornika najboljih i nagrađenih uradaka. (Tekst i fotografije: Bernadica Ivanković)

Svjetski dan knjige i u Sonti

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine 23. travnja, a ovogodišnjem obilježavanju pridonijeli su i Sonćani. Nastavnica Tamara Jakšić priredila je kviz natjecanje u poznavanju književnika i njihovih djela, prilagođeno dobi sudionika. U kvizu su sudjelovali polaznici izbornog predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture iz III.a i III.b razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“, njihova nastavnica Tamara Jakšić i sonćanska knjižničarka Ivana Domić. Kviz, posvećen knjizi i književnicima, održan je u prostorijama knjižnice i čitaonice.

Četiri ekipe razdragane djece nadmetale su se u sedam disciplina, koje su zahtijevale solidno poznavanje književnosti za njihovu dob. Na koncu, zbrajanjem osvojenih bodova utvrđena je uvjerljiva pobjeda ekipe A, koju su činili učenice i učenici: Anđela Šimunov, Tamara Mihaljev, Matija Ađin i Radovan Pavlović.

Okrjepu za sve sudionike i nagrade za natjecateljske ekipe donirala je Narodna biblioteka Apatin. (Tekst: I. A.)

Izlet BG2013Sudionici kviza „Čitam i skitam“ u Beogradu

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana knjige i autorskih prava djece, sudionici Kviza za poticanje čitanja „Čitam i skitam“, koji su osvojili nagradni izlet, boravili su 24. travnja 2013. godine u Beogradu.

Svake godine Gradska knjižnica Subotica povede svoje nagrađene sudionike u, kako to i sam naziv kviza kaže, skitnju, pa su tako, njih 35 koji su osvojili ovu veoma lijepu nagradu, iz 14 različitih osnovnih škola od prvog do osmog razreda, posjetili Biblioteku grada Beograda, obišli njene odjele, te upoznali način rada s korisnicima kao i korištenja tog gotovo polumilijunskog fonda knjiga. Potom su u podrumskom dijelu zgrade, gdje se nalazi tzv. Rimska dvorana s ostacima iz toga razdoblja, pogledali crtani film idejno zasnovan na tekstu braće Grimm. Podsjetimo se, bajke braće Grimm su i bile tema ovogodišnjeg kviza „Čitam i skitam“. Nakon toga su obišli Kalemegdan, pogledali mjesto gdje se Sava ulijeva u Dunav, te skitajući po zidinama i puteljcima Kalemegdana još bolje upoznali glavni grad države u kojoj živimo. Organiziran je i odmor, te igranje na prekrasnom igralištu, a neki su se i oprobali u hodanju po žici. Naravno, nije izostalo ni rashlađivanje sladoledom, jer je dan bio poprilično topao, kao poručen, a mnogi su kući ponijeli i neki od suvenira koje su si kupili u Beogradu.

Bilo je to, zaključili su mali putnici, više nego dobar i koristan izlet. Svakako se isplatilo biti članom Gradske knjižnice i čitati knjige. Koncem dana, zadovoljna i umorna družina iz subotičke knjižnice vratila se kući uz obećanje da će i dalje biti članovi Gradske knjižnice i sudjelovati u ovom kvizu. Bio je ovo već peti izlet po redu, a koja će destinacija biti aktuelna sljedeće godine – nisu nam htjeli odati u knjižnici. (Tekst i fotografije: Bernadica Ivanković)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima