Obilježena obljetnica smrti Stanislava Prepreka

Objavljeno: 13.11.2012. Pregleda: 40

ObljetnicaPreprekaTekije2012-1Svečanost obilježavanja 30. obljetnice smrti petrovaradinskog skladatelja i orguljaša Stanislava Prepreka priređena je 28. listopada 2012. godine u svetištu Gospe Snježne na Tekijama. Program svečanosti započeo je okupljanjem poštovatelja Preprekova stvaralaštva kraj njegova groba na Novomajurskom groblju u Petrovaradinu. Nakon toga uslijedilo je euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Snježne na Tekijama, kojim je bio označen završetak ovogodišnjeg bogoslužja i hodočašća na Tekije. Nakon sv. mise održana je svečana akademija Prepreku u čast pod nazivom „Glazbeni genij petrovaradinske crkve".

ObljetnicaPreprekaTekije2012-2Prije akademije slavljena je svečana misa koju je predvodio nekadašnji župnik u Petrovaradinu Stjepan Sokolović, sada župnik u Oprisavcima, uz koncelebraciju župnika župe svetog Roka u Petrovaradinu Marka Loša, župnika u Surčinu Marka Kjajića i upravitelja svetišta Stjepana Barišića. Ovim euharistijskim slavljem vjernici su zahvalili Majci Božjoj – Gospi Tekijskoj za sve milosti u protekloj godini bogoslužja i hodočašća na Tekijama. Svečanu akademiju u povodu obilježavanja 30. obljetnice smrti petrovaradinskog skladatelja i orguljaša Stanislava Prepreka organiziralo je Ravnateljstvo svetišta na Tekijama u Petrovaradinu.

ObljetnicaPreprekaTekije2012-3Stanislav Preprek (16. travnja 1900. – 13. veljače 1982.) bio je hrvatski zborovođa, orguljaš, skladatelj, melograf, književnik, pisao je novele, pjesme i publicistička djela, a prevodio je arapske, kineske i njemačke pjesnike (s njemačkog je preveo asirsko-babilonski ep „Gilgameš"). Objavio je simfonije, djela za gudačke kvartete, klavirske sonate, skladbe za orgulje, solo-pjesme, klavirske minijature. Skladao je minijature prema svojim impresionističkim uzorima. Upoznavanjem rada Nove bečke škole, u skladbama mu se javlja ekspresionizam. Po njemu se danas zove hrvatsko umjetničko kulturno prosvjetno društvo u Novom Sadu, osnovano 2005. godine. Uglazbio je stihove himne hrvatskom banu Josipu Jelačiću koje je napisao Đuro Arnold.

ObljetnicaPreprekaTekije2012-4Akademija je protekla uz sudjelovanje pjevača, svirača, orguljaša, zborova, koji su se predstavili skladbama i pjesmama koje je skladao Stanislav Preprek: „Od istoka sunčanoga", „Zdravo Zvijezdo mora", „O Kriste", „Zdravo Djevice", „O, Sunce spasa Isuse"... Nazočnima je prikazan i predstavljen bogati program Preprekovih skladbi uz sudjelovanje: mješovitog zbora Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva „Jelačić" iz Petrovaradina, VIS-a „Tekije" iz Petrovaradina, orguljašice Marije Družijanić koja je diplomirala orgulje na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, operne pjevačice Zorice Belić, i audio snimaka izvedbi Preprekovih pjesama. Na polju crkvene glazbe na kraju akademije podijeljene su zahvalnice za dosadašnji rad prof. Đuri Rajkoviću, pijanistu, orguljašu, zborovođi, i Anici Nevolić, orguljašici, zborovođi, koji su jedni od učenika Stanislava Prepreka.

Premda se u povodu obilježavanja ove obljetnice o Stanislavu Prepreku može govoriti kao o veoma svestranoj ličnosti, na akademiji u svetištu posebna pozornost posvećena je njegovim glazbenim ostvarenjima na polju crkvene glazbe. U tome nastojanu je te večeri i odgovarao naziv akademije „Glazbeni genij petrovaradinske crkve".

Tekst i fotografije: Tomislav Mađarević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima