Obilježen Međunarodni dan materinskoga jezika

Objavljeno: 03.03.2023. Pregleda: 90

U utorak, 21. veljače 2023. godine, obilježen je Međunarodni dan materinskoga jezika. Obilježava se u znak sjećanja na bangladeške studente koji su 21. veljače 1952. godine ubijeni u Dhaki u Istočnom Pakistanu (danas Bangladešu) jer su prosvjedovali budući da njihov materinski jezik nije proglašen materinskim. UNESCO je 1999. godine proglasio ovaj dan Danom materinskoga jezika u znak sjećanja na ovaj događaj.

Školstvo, mediji, kultura

Kako je priopćilo Ministarstvo prosvjete Republike Srbije, Međunarodni dan materinskoga jezika škole širom Srbije obilježavaju danas različitim aktivnostima, kako bi promovirale jezičnu i kulturnu raznolikost.
„Poštujući osnovno ljudsko pravo na obrazovanje u Srbiji su osigurani uvjeti da svaki građanin prakticira pravo na obrazovanje na materinjem jeziku. Osim na srpskom, cjelokupno obrazovanje na materinjem jeziku postoji na još osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunjskom, slovačkom i hrvatskom jeziku. Oko 190 škola realizira nastavu na jednom od osam jezika nacionalne manjine, a oko 44 tisuće učenika pohađa ovako organiziranu nastavu, što čini 5,7 posto od ukupnog broja učenika u sustavu obrazovanja", navode u Ministarstvu.
I Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ukazalo je na važnost njegovanja materinskog jezika, kako većinskog naroda tako i jezika nacionalnih manjina. Kako su naveli, manjinski jezici koriste se u Srbiji u obrazovanju, medijima, upravnim i sudskim postupcima, ekonomskom, društvenom i kulturnom životu.

Poruke iz HNV-a i DSHV-a

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić podsjetila je kako je jezik najsnažniji izraz naše potrebe za komunikacijom i odnosom.
„Poznavanje materinskog jezika, njegovo njegovanje u školstvu, obitelji i vlastitoj zajednici, čak i kada se nalazimo u drugim govornim područjima te se služimo njima pripadajućim komunikacijskim standardima, nužno je sredstvo samorazumijevanja i obrane integriteta svakog čovjeka. Nemoguće je, naime, ono nama vlastito shvatiti i tumačiti izvan ambijenta u kojemu je isto niknulo, cvjetalo i pružilo svoje grane do nas. Koliko je to važno potvrđuju i bolna povijesna iskustva negiranja drugih naroda koja su među najvažnijim programima djelovanja imala sprječavanje prava njegovanja vlastitog jezika, znajući da njegovim negiranjem ili relativiziranjem posljedično venu i pupoljci identiteta koji, iako se još neko vrijeme čine živima, postaju neka druga biljka s koje crpe gramatiku i pravopis svoga života. Nikome se, dakle, ne smije osporiti pravo prepoznavanja i njegovanja materinskog jezika, dok god to pravo ne predstavlja negiranje prava drugoga. Današnjim danom želimo iznova otkrivati važnost materinskog jezika i to ne samo kao lingvističke kategorije, već kao, u našem slučaju, hrvatskog jezika koji ima svoj govorni standard, dijalekte i narječja, svoju književnost, povijesni razvoj… – riječju, ogromnu baštinu koja ga čini onime što jest. A sve dublje njegovo poznavanje pomaže nam oduševiti se odjecima koji su prisutni u našem svakidašnjem životu i kulturi", izjavila je Vojnić.
Povodom Međunarodnog dana materinskoga jezika, oglasio se i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini:
„I ove godine DSHV će, s HNV-om, aktivno poticati roditelje školske djece – svoje članove, ali i ostale članove naše hrvatske zajednice, da odaberu za svoje najmlađe školovanje na hrvatskom jeziku: cjelokupno ili odabirom predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Uvjereni smo da u novim okolnostima našega prihvaćanja kao respektabilnoga političkog činitelja u domaćoj političkoj areni, roditelji mogu biti dodatno ohrabreni na ovakve korake. Kvaliteta obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji respektabilna je po svim kriterijima, zahvaljujući prije svega učiteljima, nastavnicima i našoj djeci. Vjerujemo da bi djelatna suradnja s Ministarstvom prosvjete rezultirala ne samo novim odjelima na hrvatskom jeziku i novim školama gdje će se izučavati hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture nego i većoj kvaliteti sektora obrazovanja općenito. Konačno, djelovat ćemo proaktivno u daljim procesima koji će voditi utemeljenju Hrvatskog školskog centra u Subotici".


Izvor: Hrvatska riječ (D.B.P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima