Obljetnica književno-znanstvenog rada Ante Sekulića

Objavljeno: 11.12.2013. Pregleda: 34

Obljetnica Sekulic2013-1Družba „Braća hrvatskog zmaja“, skupa s Udrugom za potporu bačkim Hrvatima, organizirala je 13. studenoga 2013. godine, u prostorijama Družbe u Zagrebu, svečanost u povodu 75. obljetnice književno-znanstvenog rada prof. dr. sc. Ante Sekulića, zmaja žedničkog. Na skupu su prisustvovali: dr. Anđelko Mijatović, dr. Robert Skenderović, dr. Nevio Šetić, dr. Dragutin Pavličević, slavljenik dr. Ante Sekulić, te gosti.

„Ante Sekulić je čovjek pojedinac, čovjek institucija, jer je napravio puno više nego neka institucija“, riječi su dr. Pavličevića, voditelja svečanosti, koji je također naglasio kako je Ante Sekulić sin ravnice i jablan bačkih ravni, jer je svojim životom nadrastao sve vrbe i šljivike vojvođanskih ravni.

Dr. Anđelko Mijatović približio je prisutnima biografiju Ante Sekulića. Od rođenja na Kaponji 1920. godine, djetinjstava kod dida Antuna u Starom Žedniku, pohađanja osnovne i srednje škole u Subotici i Somboru, studiranja i doktoriranja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, rada u mnogobrojnim gimnazijama po Hrvatskoj, služenja dva puta zatvorske kazne zbog političkog djelovanja, sve do danas, kada živi u Zagrebu i ima iza sebe brojna priznanja i djela. Jedno od životnih načela mu je „ora et labora“, navodi dr. Mijatović. Radi cjelokupnog znanstvenog djelovanja, dr. Mijatović naziva dr. Sekulića svjetionikom skupine hrvatskih marljivih povijesnih istraživača.

Priznanje radu dr. Sekulića dao je i potpredsjednik Matice hrvatske dr. Stjepan Sučić. Čestitavši na dijamantnom jubileju, odao mu je i priznanje zbog uspijevanja djelovanja i pisanja knjiga u „olujnim vremenima“, te je zahvalio za privrženost Matici hrvatskoj. Radi nemogućnosti sudjelovanja dr. Sučića svečanosti, njegove riječi pročitao je Naco Zelić, istaknuti bački Hrvat, pravnik i kulturni djelatnik, koji je također istaknuo kako djelo dr. Sekulića predstavlja pravi leksikon bačkih Hrvata. Na dr. Antu Sekulića kao pjesnika nazočne je prisjetila recitatorica i članica Hrvatske mladeži Bačke i Srijema Marijana Tikvicki, pjesmom „Ako se ikad vratim na ravnicu“.

Sam protiv cijelih akademskih sustava
O djelu dr. Sekulića vezano uz rodnu mu Bačku govorio je dr. Robert Skenderović, nazvavši ga jednim od najplodnijih hrvatskih znanstvenika na području humanističkih znanosti. Istaknuo je sintagmu „bačka Hrvatska“ kao osnovni i jedini način kako dr. Sekulić naziva Bačku u svojim radovima. Dr. Skenderović je predstavio život dr. Sekulića kao odraz društvenih i političkih zbivanja koja su se događala na prostoru Bačke, naročito nakon Drugog svjetskog rata kada završava u zatvoru te započinje svoj križni put koji je pratio i Hrvate u Bačkoj. „Izgleda kao da je dr. Sekulić od 1945. do 1990. godine bio sam protiv cijelih akademskih sustava Novog Sada i Beograda, ali je pobijedio, jer je među nama“, navodi dr. Skenderović. Kao najvažnija djelo dr. Sekulića o bačkim Bunjevcima, dr. Skenderović izdvaja knjigu „Narodni život i običaji bačkih Bunjevaca“ objavljenu 1986. godine, a odmah nakon nje spominje „Rječnik govora bačkih Hrvata“ objavljen 2005. godine.

Na kraju svečanosti riječ je dobio slavljenik dr. Ante Sekulić kojem je, kako je rekao, bilo teško slušati o sebi i biti svjestan kako je sve što je učinjeno malo prema onome što svi želimo. O bačkim Hrvatima dr. Sekulić je govorio kao o cjelini, kao dijelu svakoga od nas, odnosno da bismo ih trebali osjećati u sebi, kao dio svoga vlastitoga bića i vjerom i jezikom i ponašanjem i uljudnošću. Svoj rad dr. Sekulić je podijelio u tri povijesne cjeline, a to su: Hrvatska u cjelini, Crkva s njenom poviješću, te jezik. Preko 800 bibliografskih jedinica, uključujući i knjige, potpisane su njegovim imenom.

„To je puno! Ne mogu opet ništa drugo reći nego – Bogu hvala na tome! Ima dosta knjiga koje su objavljene i mene raduje to što su drugi ljudi čuli, jer će oni pametnije i bolje moja djela obraditi“, kaže dr. Ante Sekulić. Svoju vjeru i odanost Bogu dr. Sekulić je potvrdio još jednom izrekavši: „Ja sam vjernik i to nikada nisam zatajio. Svoju vjeru moram njegovati, jer je to vjera moga naroda i dok on bude vjerovao, do tada će imati i nutarnje snage.“

Riječi kojima je dr. Sekulić završio govor na 75. obljetnici svog književnog i znanstvenog rada su: „Hvala za ove trenutke. Jedno bih vas molio, čuvajmo Hrvatsku! Ako je i ne možemo voljeti, ona nas ipak hrani, čuvajmo je. Zamolio bih i svemogućeg da mi otvori da mogu stupiti na nogostup pun njegovih milosti i njegova milosrđa.“

Tekst i fotografije: Jelena Dulić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima