Obnavljaju se križevi u Petrovaradinu i Novom Sadu

Objavljeno: 29.06.2021. Pregleda: 39

pilerkin križU Petrovaradinu i Novom Sadu traje obnova križeva koji su dio sakralne baštine Hrvata i katolika, za što su se zalagali i prijedlog dali članovi Radne skupine Grada i HNV-a koje je imenovalo Hrvatsko nacionalno vijeće. Restauracija je započela nedugo nakon samoga prijedloga. Radovi se provode na zavjetnom križu koji se nalazi u Ulici Patrijarha Rajačića, u središtu Staroga Majura u Petrovaradinu (Pilerkin križ), te na trima križevima na katoličkom groblju u Novom Sadu. 

Pilerkin križ

Radovi u Petrovaradinu odvijaju se na zahtjev Mjesne zajednice, koja je investitor, i imaju konzervacijski karakter, budući da je postament križa i sam križ bio znatno oštećen, napukao i vrlo nestabilan, te sklon rušenju. Obuhvaćaju demontiranje svih sastavnih elemenata križa, uzimanje otisaka dekoracija i natpisa, skidanje titulusa i korpusa, te rozele u gornjem dijelu postamenta, konsolidiranje i stabilizaciju cijeloga sklopa, uklanjanje nečistoća, lišaja, mahovine, obijanje oštećenoga umjetnoga kamena, obnovu natpisa koji se nalazi na licu postamenta, te ograde oko križa. Ti su radovi započeli u svibnju. 
Prvi podatak o postojanju križa na ovoj lokaciji je iz 1750. godine. Današnji je križ podignut 1926., umjesto staroga drvenoga iz 1816. godine. Vjernici su molitve kod njega namjenjivali zaštiti od vremenskih nepogoda i drugih zala. Na postamentu se nalazi vrlo slabo vidljiv natpis: „Gospodinu Isusu Kristu na čast a svima na spas križ ovaj podiže Katarina Piller rođ. Jakobac 1916.-1926. god." (original). Nalazi se u sklopu evidentirane prostorne cjeline pod prethodnom zaštitom „Stari Majur", kao i u granicama zaštićene okolice kulturnog dobra velikog značaja „Gornja i Donja Petrovaradinska tvrđava s podgrađem", koja je u postupku utvrđivanja. 

Križevi na groblju 

Radovi obnove završeni su na trima križevima koji se nalaze na Katoličkom groblju u Novom Sadu, blizu ulaza u kapelu sv. Elizabete Ugarske. Plato ispred kapele prilično je zapušten, a križevi su bili oštećeni, nakrivljeni, prljavi, kao i cigle okolo njih. Kristov korpus i figure dvaju razbojnika su bile znatno oštećene, te su pojedini dijelovi nedostajali. Postamenti su od paljenja svijeća bili crni i iskrivljeni. Cijelo groblje je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, a sami kameni križevi imaju zanimljivu povijest. Ovdje su, skupa s postajama križnoga puta, izmješteni 1930. godine, zbog urbanističkih razloga, s prvobitne lokacije na kojoj se nalazila velika gradska kalvarija, na križanju današnjih ulica Hajduk Veljkove i Futoške. Iako javne pobožnosti križnoga puta na ovoj novoj lokaciji nema već više desetljeća, križevi su izbjegli uništavanje „iz urbanističkih razloga", što je zadesilo neke druge sakralne objekte koji su pripadali katolicima u Novom Sadu. Radovi su podrazumijevali čišćenje, obnovu oštećenih dijelova križeva, restauraciju nedostajućih elemenata, uklanjanja nečistoće, skidanje ljuštećeg sloja i ponovno niveliranje spomenika, te su protekloga tjedna završeni.
Obnova sakralne baštine odvija se uz uvjete i nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima