Završen križ za župnu crkvu u Kukujevcima

Objavljeno: 29.06.2021. Pregleda: 41

kukujevciZahvaljujući donatorima križ je 2. lipnja 2021. godine postavljen na kupolu, s kojom će 11. lipnja 2021. godine biti podignut na toranj crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima.
Braća Ivica i Milan Cindrić, rodom iz Kukujevaca, koji danas žive i rade u Hrvatskoj, donirali su sredstava za izradu križa, koji će biti postavljen na rekonstruirani toranj crkve u Kukujevcima. Križ je izradila SZR Enter bravarija Đierčan iz Šida. 

„Križ je rađen od inoksa – rostfraja, debljine 2 mm, a jabuka je rađena također od rostfraja, ali debljine 0,60 mm. Podkonstrukcija je čelična i zavarena je na noseću ploču. Križ je dugačak 5 metara, raspona 2,2 m, a podkostrukcija je dugačka 4,5 m. Sve je zatvoreno hermetički, tako da ni podkonstrukcija ne može korodirati. Jabuka, koja je promjera 1 m, navučena je na donji dio križa. Križ će biti učvršćen na noseću konstrukciju na kupoli. Visina tornja s križem bit će ukupno 51 m", kaže Stanislav Đierčan.
Za njega je izrada ovoga križa bila posebno zadovoljstvo, ali i izazov. Iako je od 1985. godine, od kada ima radionicu, radio križeve za više crkava u Srijemu, ni jedan nije bio toliko velik, niti je postavljan na tako veliku visinu.
Jabuka u podnožju križa je pozlaćena, a sredstva za njezinu pozlatu darovala je Eva Pavičić, najstarija župljanka u Kukujevcima. Površina jabuke koja je pozlaćena iznosi 3,2 m2. Pozlatu listićima od 24-karatnog zlata radio je Miloš Radaković iz Veternika. Ovi radovi su završeni 6. prosinca 2020. godine i od tada, pa do 28. svibnja ove godine, križ je stajao u župnoj crkvi u Šidu. Toga je dana vraćen u radionicu kako bi se na njega ugradio gromobran.
Župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković je najavio kako je blagoslov križa planiran za danas, 11. lipnja, u 16 sati. Obred blagoslova predvodit će srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, a bit će nazočan i pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić, te svećenici Srijemske biskupije, kao i vjernici iz župa i filijala šidske općine. Ukoliko vremenske prilike budu dopuštale, nakon blagoslova, kupola s križem bit će podignuta na toranj župne crkve velikom kamion dizalicom poduzeća Beokran DOO. Vlč. Bošnjaković dodaje da je vlasnik poduzeća Goran Karanović svoju dizalicu za ovu akciju ustupio bez naknade.

Izvor: Hrvatska riječ (Ana Hodak)

Obaveštenje o kolačićima