Prvo gostovanje predstave KTK-a „Avaške godine"

Objavljeno: 29.06.2021. Pregleda: 41

avaske u somboruNakon što je predstava Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice Avaške godine četiri puta izvedena u spomenutom centru (u studenom 2020. – dvije izvedbe, te u siječnju i svibnju 2021.), ova se glumačka ekipa poetskim prikazom rađenim po poemi Milovana Mikovića, a koji je dramski priredila Nevena Mlinko, prvi puta predstavila izvan Subotice, i to u Somboru, u nedjelju, 6. lipnja 2021. godine. Predstava je odigrana u Hrvatskom domu, a domaćin je bilo HKUD Vladimir Nazor.

Zadovoljni i domaćini i gosti

Predstava Avaške godine dar je HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora svojim članovima i građanima kao prvi od brojnih događaja u godini u kojoj će biti obilježena 85. obljetnica Društva. Njegovi članovi, koji su činili brojnu publiku, bili su, prema riječima predsjednika Mate Matarića, željni ovakvog susreta s kvalitetnim kazališnim komadom.
„Može se reći da je ovo uvod, odnosno na velika vrata smo ovim događajem ušli u godinu o kojoj ćemo proslaviti našu obljetnicu. Jako sam zadovoljan što su nam došli iz HKC-a Bunjevačko kolo s kojim imamo odličnu suradnju, a koja će vjerujem biti i bolja zahvaljujući nekim novim klincima koji će se pojaviti i na sceni i u publici", istaknuo je Matarić navodeći i svoje dojmove o predstavi:
„Predstava je jako dobra. U cjelini je oštra, ima jake poruke i tko je čitao među redovima mogao je shvatiti o čemu Miković govori. Ježio sam se kod pojedinih scena i govora, jer je to tolika istina da samo oni koji nisu preživjeli te periode i nisu slušali od starijih kako je to bilo, nisu mogli shvatiti suštinu katona, odlaska, otimanja zemlje, rasturanja obitelji itd.".
Svoje zadovoljstvo da se ova predstava izvede pred publikom izvan Subotice izrazila je njezina redateljica Nevena Mlinko.
„Radosna sam što se somborska publika odazvala u tako velikom broju i što su tako dobro prihvatili našu predstavu što se osjetilo i po ozračju u sali, a i pljesak na kraju naše izvedbe je pokazao da je do njih doprla i emocija, a i riječi koje su ovom prilikom izgovorene", ističe ona, izražavajući nadu da će se naći način za gostovanje s Avaškim godinama u još nekim mjestima, odnosno da će predstava i dalje živjeti unatoč velikim izazovima.
„Pred svim amaterskim dramskim skupinama su veliki izazovi, jer se u njima okupljaju entuzijasti, ljudi koji pored svoje ljubavi prema glumi kao hobiju imaju svoja redovna uposlenja i obveze. Počeli smo s nekim novim dramskim komadom i imamo velike izazove što se tiče i glumaca, proba, mogućnosti naših susretanja."
Bliži se kraj sezone, koja će, prema najavi Nevene Mlinko, biti završena književnom večeri u ovom mjesecu, na kojoj će biti predstavljeno književno stvaralaštvo člana KTK-a Darka Baštovanovića.
 Dojmovi publike

Na kraju predstave pitali smo neke od gledatelja kako su je doživjeli i koliko su im poznati, odnosno bliski bunjevački govor i život bunjevačkih Hrvata.
Biljana Đurović: „Ja sam Šokica, rodom iz Berega, pa tako kao da je i bunjevački moj materinji govor. Jedino nisam znala za izraz – avaški."
Pajo Vidaković: „Dosta toga sam shvatio, neke riči koje sam čuo od mojih starih već sam zaboravio, a sad sam ih se podsjetio. Predstava je puna simbolike, treba se dosta udubiti u nju, nije baš laka."
Vlč. Luka Poljak: „Kao nekom tko nije iz ovih krajeva, nisu toliko poznate mnoge riči, iako sam dosta toga već naučio. Ali moram istaknuti fantastičnu filozofsku podlogu iza cijele predstave koja nosi jednu toliko duboku poruku koja nadilazi nekakva naša, hajmo reći uska promatranja o životu. I još na ovakav način izvedeno i ovako interpretirano, mislim da iz ove dvorane nitko ne može izaći bez jakih dojmova. Na koncu, to je i zasluga glumaca koji su bili više nego fantastični."
Božidarka Savović: „Moram reći da sam oduševljena, budući da je u pitanju mlađa generacija amatera i drago mi je što su to Subotičani. Kao što vidite, ovdje je bilo i Mađara, Bunjevaca, bilo nas je sa svih strana, svih nacionalnosti i vrlo se lijepo slažemo. Iako nemam u obitelji Bunjevaca, bunjevački govor mi je jako blizak jer sam se družila, a i sad se družim i s Bunjevcima, ali i s Mađarima i Nijemcima."
Šima Raič: „Predstava je bila stvarno dobro odrađena i što se tiče scene, kostimografije i teksta, a i svi glumci su odgovarali svojim ulogama. Uspjeli su dočarati bunjevačke stare običaje, odnosno život jedne bunjevačke obitelji na salašu."
Alojzije Firanj: „Proveli smo jednu ugodnu večer s mladima iz Subotice, cijeli ambijent je bio stvarno lijep, a svojom su nas izvedbom na momente vratili u prošla vremena."

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima