Obnovljen Dom kulture u Tavankutu uskoro otvara svoja vrata

Objavljeno: 10.07.2019. Pregleda: 56

dom kultureTavankutski Dom kulture stara je građevina, koja datira još iz 50-ih godina prošloga stoljeća. Zub vremena načeo je sve ono što su nam kao baštinu ostavili oni prije nas, pa je tako i ovaj Dom kulture bilo neophodno obnoviti, što je i učinjeno početkom 80-ih, uoči snimanja tadašnje popularne tv emisije za poljoprivrednike Znanje-imanje. Budući da je bio svačiji, a u biti ničiji, dočekao i ispratio različite partije i interese, ovaj je objekt nakon trideset godina korištenja za različite društvene namjene i neodgovarajućeg održavanja, počeo propadati i prijetilo je njegovo urušavanje. Prošlo je desetljeće otkako se više ne koristi, a pokušaj rekonstrukcije prije koju godinu neslavno je završio uslijed nedostatka novca. Obećanje predsjednika Srbije dano hrvatskoj predsjednici prije tri godine u Tavankutu konačno je dalo dugoočekivani rezultat, odnosno odobrenje sredstava za kompletan projekt obnove Doma kulture.

Nakon brojnih radova na objektu Doma kulture u Tavankutu, koji su započeli u listopadu prošle godine, selo je konačno dobilo suvremeno opremljen višenamjenski prostor, ujedno i energetski učinkovitiji i sigurniji za uporabu. Obnovljen je kompletan eksterijer i enterijer i od ljeta će ovaj prostor služiti Tavankućanima za održavanje brojnih kulturnih događanja, proslava i za slične prigode.
Rok za završetak radova bio je 11. svibnja 2019., što je i ispoštovano, a proteklih dana radilo se još na sitnijim završnim popravkama, te se tako tehnički prijem i primopredaja objekta očekuje na samom koncu ovoga mjeseca.
Suvremeno opremljen prostor

Riječ je o objektu s velikom dvoranom od oko 300 mjesta za sjedenje, dvoranom za konferencije, knjižnicom i još nekoliko dodatnih prostorija, koje su kompletno obnovljene po najnovijim standardima i spremne za korištenje, kaže predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Tavankut Tomica Vojnić Mijatov.
„Krovna konstrukcija, čija je adaptacija započeta prije nekoliko godina, je ojačana čeličnim gredama, u potpunosti je uvedeno novo centralno grijanje, klimatizacija, ugrađeni su PVC prozori i vrata, oličeni su zidovi, postavljena je izolacija unutarnjih i vanjskih zidova i termoizolacija na svim vanjskim zidovima, napravljeni su i novi pregradni zidovi, a također su kompletno zamijenjene i vodovodne i kanalizacijske instalacije. Stropovi su postavljeni od gipsanih ploča s ugrađenom modernom rasvjetom, obnovljen je betonski pod, kao i drveni pod na pozornici, a sređena su i dva postojeća sanitarna čvora, te osposobljena još dva nova. Osim toga, postavljena je suvremena protupožarna zaštita, a ispred objekta nalazi se veliki rezervoar s četiri hidranta, koji će u slučaju potrebe za vodom također dobro doći i vatrogascima u slučaju požara“, pojašnjava Mijatov.
Trenutačno je u tijeku postupak javne nabave za opremanje enterijera velike dvorane, a u pitanju su drveni stolovi i stolci, koji će se moći maknuti kada bude za tim bilo potrebe.
Prostor ispred Doma kulture oplemenjen je novim sadnicama, što skupa s objektom ostavlja impresivan vizualni dojam, koji tek trebaju upotpuniti mještani i njihove manifestacije, kojih će u predstojećem razdoblju biti podosta.
Mjesna zajednica u novim prostorijama

Datum svečanog otvorenja Doma kulture u Tavankutu još uvijek nije poznat. Do svečanoga otvorenja trebalo bi biti poznato čemu će, osim velike multifunkcionalne dvorane, konferencijske dvorane i knjižnice služiti ostale renovirane prostorije Doma. Naime, prema riječima Tomice Vojnića Mijatova, Savjet Mjesne zajednice Tavankut uputio je gradonačelniku Subotice inicijativu da se ured Mjesne zajednice preseli u renovirane prostorije Doma, gdje će imati znatno bolje uvjete za rad od postojećih. Na taj bi se način također osiguralo da u objektu uvijek netko bude nazočan, čime bi se ujedno pridonijelo boljem funkcioniranju cjelokupnog prostora, te se očekuje da će ova inicijativa, kao sasvim opravdana, biti uskoro i usvojena od gradskih vlasti.
Što se tiče prostorija u kojima se trenutačno nalazi ured Mjesne zajednice, one bi u slučaju preseljenja bile vraćene lokalnoj samoupravi, te bi se razmotrila njihova prenamjena u poslovni prostor za čijom djelatnošću postoji potreba u ovome selu.

Neophodno osigurati nadzor i održavanje Doma kulture

Predviđeno je da Dom kulture, kao i ranije, bude na raspolaganju za potrebe održavanja manifestacija i kulturnih i drugih događanja u okviru mjesne škole, crkve, kulturno-umjetničkih društava, udruge umirovljenika, voćara, te ostalih subjekata čije je djelovanje vezano uz Tavankut. Tomica Vojnić Mijatov navodi da korištenje prostorija Doma, osobito ukoliko bi to bilo i u svrhu privatnih proslava poput rođendana i svatova, zahtijeva upošljavanje jedne osobe koja bi bila zadužena za nadzor i održavanje prostora.
„Tražit ćemo od Grada da se osigura jedna osoba koja će voditi računa o izdavanju, odnosno korištenju prostorija Doma kulture, te o njihovom održavanju, jer će se u protivnom nastaviti ista praksa kakva je bila i do sada, te ćemo ubrzo ponovno imati objekt u ruiniranom stanju, za koji neće nitko odgovarati.“
Što se tiče ostalih aktualnih radova i neriješenih problema, Tavankućani očekuju da će tijekom ove godine biti uređeno još nekoliko atarskih putova, potom dio Ulice Matka Vukovića (Marinkić kraj), u planu je postavljanje ploča s planom naselja i značajnim objektima u Donjem i u Gornjem Tavankutu, dok će projekti poput vodovoda i kanalizacije, ulične rasvjete ili rješavanje divljeg odlagališta smeća čini se ipak morati pričekati neka bolja desetljeća.

Izvor: Hrvatska riječ (Marija Matković)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima