„Salašari somborski“ – jedina veslačka ekipa u Somboru

Objavljeno: 10.07.2019. Pregleda: 42

salašari somborskiPrije devet godina za prestižni Maraton lađa na Neretvi pripremali su se u gumenom čamcu. U dolinu Neretve otišli su naivno vjerujući da je njihova prednost, u doslovnom smislu, težina. Već na startu utrke u Metkoviću umalo se nisu potopili, nevični širokoj neretvanskoj lađi. Devet godina kasnije ne samo da istrajavaju u svojim pohodima na Neretvu već su popisu svojih natjecanja dodali nekoliko rijeka, dva jezera i bazen, i sve to u tri države. To su Salašari somborski, veslačka ekipa HKUD-a Vladimir Nazor. Nisu sportski klub, ali su jedina veslačka ekipa u Somboru.

Od Jaruna do Neretve

Natjecateljsku sezonu ove godine počeli su u Kecskemétu, zatim je na red došla Baja, pa Beograd, Bezdan, zagrebački Jarun. Posljednja je bila utrka na Jarunu.
„Ovo je četvrta godina zaredom da sudjelujemo u toj utrci na kojoj sudjeluju ekipe koje se natječu na Maratonu lađa na Neretvi. Vesla se u neretvanskoj lađi, koju osiguravaju domaćini, i to devet kilometara. Nismo ove godine ostvarili dobar rezultat, ali ponavljam, nama je bio cilj sudjelovati. Nakon Jaruna intenzivirat ćemo pripreme za Neretvu. Plan nam je da tjedno imamo dva-tri treninga, koliko bude moguće, jer za većinu naših veslača počinje sezona radova u poljoprivredi“, kaže kapetan veslačke ekipe Salašari somborski Gašpar Matarić.
A prije porinuća lađe u vodu veslači su sami dotjerali svoju lađu, jer, kažu, poslije nekoliko godina trebalo ju je katranisati da ne bi propuštala vodu. Velike planove glede plasmana nemaju, ali svakako da priželjkuju barem ponoviti prošlogodišnji uspjeh, a to je plasman na 13. mjesto. Ekipi se pridružilo nekoliko novih veslača, ali će okosnica na neretvanskom natjecanju i dalje biti iskusni veslači, koji u veslima imaju osam izveslanih neretvanskih maratona. I ono što je sigurno, na Neretvi će veslati i lađarice iz Sombora. A kalendar je već poznat. Brzinska utrka u Opuzenu je 7. kolovoza, Maraton lađarica 10. kolovoza, a dan kasnije XXII. Maraton lađa.

Zmajev čamac

I dok ona prava veslačka natjecanja tek slijede, Salašari somborski svojevrstan trening imali su na nekoliko dragon boat natjecanja. Prva dva u Mađarskoj, zatim na Adi Ciganliji i tjedan dana prije Jaruna u Bezdanu, gdje su se sa svoje dvije ekipe uspjeli plasirati na prvo i treće mjesto.
„Ovdje se vesla na 100 metara i najbitnije je da na početku imate da kažem eksploziju, a i kod veslanja na 100 metara i na 22 kilometra, koliko veslamo na neretvanskom maratonu, važno je ujednačeno veslanje“, kaže veslač Tomislav Vuković.
„Dobro nam dođu ova dragon boat natjecanja zimi kada nemamo treninge na kanalu“, nadovezuje se na priču dopredsjednik HKUD-a Vladimir Nazor i veslač Ivica Pekanović.
„U svakom slučaju, teže je veslati Maraton lađa, jer je neretvanska lađa mnogo veća od zmajevog čamca u kome se vesla dragon boat, a i 22 kilometra je mnogo duža dionica od 100 ili 200 metara koliko ovdje veslamo. Ovo nam je priprema za našu neretvansku lađu i treninge koji nam predstoje na kanalu“, kaže veslač Bojan Jozić.
„Odlučili smo se oprobati i u ovakvom načinu veslanja, jer je sličan kao na maratonu. Lađe jesu različite, ali vesla se slično, tako da smo mi već tri ili četiri godine sudionici dragon boat natjecanja. Bez obzira je li to naguravanje (suprotstavljene ekipe veslaju u istom čamcu, svaka u svom smjeru) ili se vesla određena staza. Vidjeli smo da nam to dobro ide i da se možemo natjecati i u ovoj disciplini“, kaže Gašpar Matarić.
A čini se da će dragon boat natjecanja biti sve više, jer, kako kažu, sport je to koji okuplja veliki broj natjecatelja.
„Na svjetskoj razini dragon boat je poslije nogometa najmasovniji sport, jer tu godine i spol nisu ograničenje. Doslovno svatko može veslati“, kaže Tibor Levente iz bezdanskog dragon boat kluba koji je i organizirao natjecanje na kome su sudjelovale ekipe iz Srbije i Mađarske.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima