Od petog srpnja počeo s emitiranjem radijski program na hrvatskom jeziku

Objavljeno: 25.07.2017. Pregleda: 31

radio subotica program na hrvatskom jezikuNakon privatizacije, Javno poduzeće Radio Subotica koje je bilo na usluzi svojim slušateljima gotovo pet desetljeća, emitirajući programe na srpskom i mađarskom, a u posljednjih 18 godina i na hrvatskom jeziku, u listopadu 2016. godine dobilo je novog vlasnika – poduzeće VTV ComNet. Uz nepromijenjeni naziv i frekvenciju, shema programa je bitno izmijenjena pa tako veći dio čini glazba, a od 5. srpnja slušatelji su, među ostalim, u prilici čuti program na hrvatskom jeziku u produkciji Hrvatske udruge novinara Cro news, čiji je glavni i odgovorni urednik Branimir Kuntić.

Kako je došlo do realizacije programa na hrvatskom jeziku na valovima Radio Subotice?

Govoreći o Radio Subotici, istodobno govorimo o jednom od simbola Subotice i okolice, mediju koji je duboko urezan u srca i uši njezinih građana. Od izuzetne je važnosti što se napokon našlo rješenje kako se dobro poznati val 104,4 MHz ne bi ugasio ili promijenio ime. Posljednja gotovo dva desetljeća na valovima Radio Subotice emitirao se i radijski program na hrvatskom jeziku. Samim tim, to je bio faktički prvi veliki korak u ostvarivanju hrvatskih manjinskih prava u tada još SR Jugoslaviji. Hrvatska udruga novinara Cro-news prepoznaje značaj nastavka emitiranja radijskog programa na navedenoj radijskoj postaji, jer njezin program predstavlja svojevrsni brend zajednice, znak postojanja i opstajanja na ovim prostorima. Naravno, setom medijskih zakona koji je predvidio privatizaciju lokalnih medija, bilo je očigledno da zastarjela shema programa iz vremena JP Radio Subotica ne prati tendencije razvoja medijskog prostora, tj. nije bila komercijalno isplativa, odnosno promijenjena je uloga radija kao tradicionalnog medija. Primat informativnog programa preuzele su televizijske emisije i internet portali zbog njihove brzine plasiranja informacija i lake dostupnosti, dok je radio postao prostor za plasiranje ciljane glazbe, kao i kulturnih, zabavnih tema, uz nužno poštovanje osnovnih informativnih sadržaja.

Koji su termini emitiranja i što slušatelji mogu čuti u okviru njih?

Polusatni radijski program hrvatske udruge novinara Cro-news pod nazivom Naša riječ sadrži dvije emisije. U prvom dijelu programa emitiraju se Cro-news vijesti u trajanju od 10 do 15 minuta. Druga emisija Kroz ravnicu ugošćuje eminentne osobe iz hrvatske zajednice u Subotici i okolici, ali i drugih zajednica u ovisnosti o aktualnosti, s temama iz područja kulture, umjetnosti, zabave, muzike i baštine, a cjelokupan polusatni program prožet je odgovarajućom glazbom. Termini emitiranja programa su srijedom i petkom od 18.30 sati.

Može li se radijska emisija na hrvatskom poslušati odgođeno?

Velika prednost radijskog programa Naša riječ je činjenica da će uskoro dobiti multimedijalni aspekt. Naime, program će se moći slušati odgođeno na youtube kanalu udruge, te pronaći u tekstualnom formatu uz audio potporu na internetskom portalu koji je trenutno u izradi. Rezultat toga bit će da svi zainteresirani mogu pratiti sadržaje, bez obzira na obveze i vezivanje za radijsko emitiranje na frekvenciji Radio Subotice, što će pridonijeti povećanoj slušanosti, ali i brendiranju sadržaja.  

Koliki je, po Vašem mišljenju, značaj ovog projekta?

Komunikacijom s izravnim korisnicima (slušateljima) i analizom strukture zajednice, došlo se do zaključka kako pripadnicima hrvatske manjine radijski program na hrvatskom jeziku i dalje predstavlja bitan činitelj u cilju opstojnosti. Također, iako je uloga radija u mnogome promijenjena u posljednjih nekoliko godina, ovaj medij i dalje predstavlja neizostavni dio rutine i potrebe u pozitivnom kontekstu te riječi. Upravo iz navedenih razloga angažirali smo osobe s velikim iskustvom u proizvodnji radijskog sadržaja, ali i profesionalne mlade novinare svjesne kako je medij živa materija u fazi neprestanog mijenjanja i usklađivanja s novim tendencijama. Osnovni cilj programa neovisne produkcije Naša riječ je povećanje broja emitiranja s dva na pet puta tjedno. Također, nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti duljinu trajanja programa produžiti s pola sata na sat vremena, što u mnogome ovisi i o potpori tijela republika Srbije i Hrvatske, budući da se produkcija financira na projektnoj osnovi, te kao manjinska gotovo je nemoguće da posjeduje komercijalni aspekt.

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima