Održan deveti „HosanaFest“ pod sloganom „Da budeš sretan“

Objavljeno: 21.10.2013. Pregleda: 59

HosanaFest2014-1Deveti po redu festival hrvatskih duhovnih pjesama „HosanaFest“ pod sloganom „Da budeš sretan“ održan je 21. rujna 2014. godine u Dvorani sportova u Subotici. Festival hrvatskih duhovnih pjesama i ove godine iznjedrio je 15 novih pjesama koje su izvedene tijekom večeri, a istodobno su dodijeljene i četiri nagrade. Prva i glavna nagrada, koju dodjeljuju sami izvođači među sobom, ove godine pripala je skupini „Trinity“ iz Čepina kraj Osijeka za pjesmu pod nazivom Kad gori pod nogama, koji su također dobili i nagradu od strane stručnog povjerenstva. Nagradu za najbolji tekst osvojila je Tajana Šarić za pjesmu pod nazivom Mostovi, koju je na festivalu izveo vlč. Ljubo Vuković iz Zagreba.

HosanaFest2014-3Kao i prijašnjih godina HosanaFest je festival humanitarnog karaktera i sav prikupljen novac otišao je za pomoć Humanitarno-terapijskoj zajednici „Hosana“. Štićenici ove zajednice za pomoć ovisnicima svoju su nagradu dali VIS-u „Novo Nebo“ iz Zenice, koji su izveli pjesmu pod nazivom Traganje. Svaka pjesma na ovome festivalu bila je ujedno i molitva za oporavak štićenika ove Zajednice.

Sudionici ovogodišnjeg „HosanaFesta“ okupili su se 20. rujna 2014., u samoj Zajednici gdje su imali duhovnu obnovu, kao i zajedničko euharistijsko slavlje. „Ovom prigodom, Zajednica 'Hosana' otvorila je vrata svim sudionicima 'HosanaFesta'“, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora „HosanaFesta“ i idejni tvorac ovoga festivala vlč. dr. Marinko Stantić i dodao kako je svečanost bila veća, jer je štićenik Zajednice Andraš Škofljanec primio blagoslov i tim potvrdio da je završio kompletan proces boravka u „Hosani“.

HosanaFest2014-2„On je u Zajednici bio malo više od tri godine i imao je godinu i pol kušnje u vanjskom svijetu i to je zaista lijepo slavlje. To je naš cilj. Netko tko funkcionira 4,5 godine bez droge i ne mora uzimati nikakav medikament da bi to mogao, biti dobar, sretan i zadovoljan – to je krajnji cilj. Andraš funkcionira u društvu i radi na jednoj crpki, a i nadalje će ostati voditelj Zajednice“, kazao je Stantić.

Kao i svake godine do sada, na „HosanaFestu“ je nezaobilazna scenografija koja je uvijek posebna i vezana za moto susreta. Ove godine kratkim najavama prije svake kompozicije „razglednicama“ je prikazan način života u Zajednici. Pokraj nagrađenih na devetom „HosanaFestu“ sudjelovali su: VIS „Petrus“ (Monoštor – Sombor), fra Ilija Mijatović (St. Pölten – Austrija), Ana Ivanković Radak (Subotica), VIS „Cobus“ (Zagreb), VIS „Imakulata“ (Gromiljak – Sarajevo), VIS „Familias“ (Osijek), Marija Perković (Gingen, Stuttgart – Njemačka), Livija Radić (Zagreb), Dalija Grahovac Fedešin (Zagreb), VIS „Ritam vjere“ (Subotica), Zvonimir Kalić (Vrpolje – Đakovo) i Tajana Šarić (Zagreb). Voditelji programa bili su Nevena Mlinko i Petar Pifat. Tijekom glasovanja mladi Subotičke biskupije izveli su melodramu „Kriška sreće“.

„Na kraju mogu reći kako sam zadovoljan, po mojoj procjeni ovo je jedan od najboljih 'HosanaFesta'. Imamo sudionike iz pet država, iz Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i iz Srbije, točnije iz Vojvodine. Svi sudionici, kojih je bilo preko 100, točnije 107 osoba smješteno je po obiteljima. Odziv obitelji je bio dobar i zahvaljujem onima koji su ugostili izvođače“, kazao je vlč. dr. Marinko Stantić i dodao kako je pred njima jubilarni X. „HosanaFest“, te da će se s organizacijom početi odmah.

HosanaFest2014-4„Kad gori pod nogama, kad led je u srcima, stojiš tu kraj mene, šapćeš mi: Volim te!“ – stihovi su pobjedničke pjesme koju potpisuje bračni par Hosjak. Marina je autorica stihova i glazbe, dok obradu potpisuje Daniel. Ujedno je Marina kao glavni vokal i voditeljica skupine „Trinity“ iz Čepina. „Jako smo sretni zbog nagrada koje smo primili na 'HosanaFestu'. Nagrada stručnog povjerenstva je potvrda struke i to nam jako puno znači. Ovo nam je izuzetno uspješna godina i zaista se trudimo plodonosno raditi, imamo puno proba, pa čak i koreografija“, kazala je Marina Hosjak i dodala: „Jako lijepo nam je bilo u Subotici. Zajednicu 'Hosana' bih opisala kao prekrasan doživljaj i iskustvo – vidjeti te mlade ljude, koji su odlučili napraviti nešto pozitivno u svome životu. Naši domaćini i sam grad Subotica će nam također ostati u lijepom sjećanju i baš zbog toga nam je drago da se moramo vratiti i dogodine izvesti pobjedničku pjesmu“, kazala je voditeljica VIS „Trinity“, koji je inače i pobjednik ovogodišnjeg „UskrsFesta“.

HosanaFest2014-5Predsjednik OO „HosanaFest“ vlč. dr. Marinko Stantić uručio je logo festivala Lazaru Barakoviću kao zahvalu za svaku pomoć koju je pružio tijekom ovih devet festivala i imenovao ga doživotnim počasnim članom Organizacijskog odbora „HosanaFesta“.

Voditelj zajednice „Hosana“, bivši štićenik Andraš Škofljanec, kako je već bilo riječi, primio je blagoslov i tim činom pokazao kako se uz Božju pomoć sve može. „To je način na koji mogu vidjeti kako me Bog podržava. Svaki dan dobijem blagoslov od Gospodina, ali ovo je ujedno bila i prilika onako iskreno, iz čista srca zahvaliti Bogu i svim ljudima koji su mi pomagali“, kazao je Andraš koji je u Zajednici proveo 3 godine i 2 mjeseca. Uskoro će biti godinu dana kako je voditelj Zajednice „Hosana“, što će ostati i nadalje. Na pitanje je li ga strah krenuti dalje novim koracima, Andraš je uz pjesmu odgovorio kako s Bogom može sve. „Naravno postoji strah na početku, ali kad bolje razmislim mogu slobodno krenuti dalje. Uzdam se u Gospodina, ako je On uz mene smijem slobodno koračati naprijed.“

Novac koji je prikupljen od ulaznica (36.730) ide za potrebe Zajednice „Hosana“. Svi koji žele pomoći oporavak ovisnika više informacija mogu dobiti na web adresi www.hosana.rs.

Tekst: Ž. Vukov
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima