Održan izborni Sabor HKUD–a „Vladimir Nazor“ iz Sombora

Objavljeno: 29.05.2014. Pregleda: 31

Sabor Nazor2014-1Sabor HKUD-a „Vladimir Nazor“, održan 11. svibnja 2014. godine, bio je izborni, pa je poslije izbora članova Upravnog i Nadzornog odbora održana i sjednica Upravnog odbora na kome su izabrani novi predsjednik i članovi Izvršnog odbora. U sljedeće četiri godine „Nazor“ će voditi Mata Matarić, koji je tu dužnost obnašao i prethodne četiri godine. Na početku Sabora minutom šutnje odana je počast Žigi Fratriću, Vladimiru Špeharu i drugim preminulim članovima „Vladimira Nazora“. Nakon toga, izvješća o radu podnijeli su pročelnici sekcija, blagajnik i predsjednik udruge.

Bojan Jozić, pročelnik folklorne sekcije, u svom je izvješću pobrojao brojna gostovanja kako u okolici tako i na manifestacijama u Hrvatskoj kao što su Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Dani Tolise i druge manifestacije i sudjelovanje na tradicionalnim manifestacijama „Nazora“. On je posebice istaknuo kako se ove godine folklorna sekcija plasirala na Zonsku smotru folklornih društava i to običajem Svatovi. I bez sredstava za angažiranje profesionalnog redatelja i gostovanja, dramska sekcija održala je svoj rad, kazao je njen pročelnik Zvonimir Lukač. U prethodne četiri godine jedan od najznačajnijih projekata dramske sekcije je organiziranje Međunarodne smotre amaterskih dramskih društava. Gostovanja nije bilo ni za pjevačku sekciju, ali su „Nazorovi“ pjevači ove godine izborili sudjelovanje na Zonskoj smotri. Poslije višegodišnje stanke u „Nazoru“ je ponovno počela raditi tamburaška sekcija u koju je uključeno osam mladih tamburaša.

„Sportska sekcija organizira šahovske i stolnoteniske turnire, a ima i ekipu veslača. Održali smo naše tradicionalne turnire, a i ove godine spremamo se za maraton lađa na Neretvi“, kazao je pročelnik Pavle Matarić. Likovna sekcija već 15 godina organizator je Likovne kolonije „Colorit“. Kako je rekao pročelnik sekcije Janoš Raduka, kolonija okupi 15 do 20 slikara iz Sombora i okolice, Subotice i Hrvatske i ubraja se u jednu od triju najvećih kolonija u Somboru. Aktivna je i literarna sekcija, a prema riječima njenog pročelnika Antuna Kovača, na „Liri naivi“ i susretu pjesnika u Rešetarima u Hrvatskoj, Somborci su redoviti sudionici. Alojzije Firanj, urednik „Miroljuba“, naglasio je kako je ovo 17. godina kontinuiranog izlaska „Miroljuba“, ali je zbog financija broj stranica smanjen na 20 i list se sada tiska u dvije boje. Klub ljubitelja biljaka „Za sreću veću“ organizirao je posjete sajmovima, sudjelovanje na manifestacijama.

Na kraju podnošenja izvješća o radu sekcija rečeno je i kako je prije pet mjeseci s radom počela slamarska sekcija i da vještinu rada u slami uči desetak članica.

Integrirana manjina u većini
„Glede natječaja za dodjelu sredstava iz gradskog proračuna za kulturno-umjetnička društva koja njeguju nacionalni identitet, u javnosti su se pojavile dezinformacije da smo za lošu raspodjelu tih sredstava gotovo najkrivlji mi Hrvati. To nije točno, jer mi smo samo integrirana manjina u većini i malo toga o nama ovisi“, kazao je Matarić osvrćući se na tekst u „Hrvatskoj riječi“ od devetog svibnja „Skandalozna raspodjela“. On je ponovio kako se „Nazor“ žalio i naglasio da se kriteriji za dodjelu ovih sredstava trebaju mijenjati.

Mata Matarić, predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“, nabrojio je najznačajnije aktivnosti u prethodnom razdoblju, te posebice istaknuo povratak ploče s natpisom Hrvatski dom na zgradu „Nazora“. Nažalost, nekima je to smetalo, pa je Hrvatski dom dva puta bio na meti napada. „Mi funkcioniramo samostalno. Ne želimo miješanje u organiziranje naših manifestacija, kao što su Prelo i Dužionica, Božićni koncert. Ostajemo takvi kakvi smo“, kazao je Matarić. Najveći problem „Nazora“ su financije. Godišnji troškovi su oko dva milijuna dinara, ali „Nazor“ posluje pozitivno.

Poslije sabora održana je sjednica Upravnog odbora na kojoj je jednoglasnu podršku za novi četverogodišnji mandat dobio dosadašnji predsjednik Mata Matarić. „Ovo je društvo perspektivno i pomlađeno, što treba njegovati i voditi vlastitu politiku zahvaljujući kojoj postojimo 78 godina“, kazao je za „Hrvatsku riječ“ nakon izbora Matarić.

Tekst i fotografija: Z. Vasiljević

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima