Proljetni koncert HKC „Bunjevačko kolo“ u Subotici

Objavljeno: 29.05.2014. Pregleda: 32

Koncert proljetniHKCBK2014-HKC pripremniProljetni koncert folklornog odjela HKC-a „Bunjevačko kolo“, pod nazivom „Večer s prijateljima“, održan je 10. svibnja 2014. godine, u dvorani Centra. Kao gosti koncerta nastupili su članovi folklornih i pjevačkih sekcija Kulturno-umjetničkog društva „Rudine“ župa Vidoši – Livno, Bosna i Hercegovina i Kulturno umjetničko društvo „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca, Republika Hrvatska.

Suradnja spomenutih društava, poznanstvo i prijateljstvo ispunilo je ovu večer pjesmom i prije svega plesom. Kao domaćini nastupili su pripremni ansambl koji vodi Mirjana Ćupurdija, reprezentativna skupina čiji je koreograf Andrija Bašić Palković te ogranak iz Žednika koji vodi Stevan Tonković Pipuš. Sve točke folklornog odjela HKC „Bunjevačko kolo“ pratila je tamburaška skupina pod vodstvom Mladena Bašića Palkovića.

Koncert proljetniHKCBK2014-KUD Rudine„KUD 'Rudine' iz Livna je naš skorašnji prijatelj, prošle smo godine bili kod njih na Smotri folklora i proslavi Velike Gospe. Bili smo izuzetno primljeni i ovo je na neki način uzvratni posjet“, kazao je voditelj folklornog odjela Andrija Bašić Palković te dodao kako suradnja s društvom „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca postoji već godinama.

Josip Perković, predsjednik KUD „Rudine“, kao i Zlata Buka, tajnica KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca, izrazili su zadovoljstvo što su sudjelovali na ovome koncertu, te što su imali priliku stvoriti nova prijateljstva i posjetiti Suboticu.

Koncert proljetniHKCBK2014-KUD OriovacSvi su se folkloraši predstavili tradicijskim igrama svoga naroda i kraja. Folklorni odjel HKC „Bunjevačko kolo“ trenutačno ima oko 130 članova koji su podijeljeni u dvije skupine – pripremni i reprezentativni ansambl – te je od jeseni ponovno pokrenut i ogranak u Žedniku. Nakon ovoga koncerta mladi nastavljaju s radom, jer ih u skorije vrijeme očekuju brojni nastupi i turneje. „Protekli smo vikend gostovali u Bjelovaru u Velikoj Rači, a u planu nam je Orahovica, Slatina, zatim Kupres, na ljeto je u planu Biograd, gdje ćemo biti 7 dana“, kazao je Andrija Bašić Palković i dodao kako su po povratku na „svom terenu“. Naime, tu ih očekuje Dužijanca, a samim tim i novi nastupi.

Koncert proljetniHKCBK2014-HKC Zednik

Tekst i fotografije: H. R.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima