Održan Petrovački koncert HGU „Festival bunjevački pisama“

Objavljeno: 30.06.2013. Pregleda: 42

petrovacki koncert2013-0Velika je vijećnica Gradske kuće u Subotici u nedjelju, 23. lipnja 2013. godine bila puna poklonika dobre tamburaške glazbe, jer je te večeri održan tradicionalni Petrovački koncert članova Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“. Za mnoge je i sam naziv udruge bio dovoljan jamac da vjeruju kako će uživati u koncertu, ali sasvim sam sigurna da su na koncu koncerta, koji je trajao puna dva sata, bez dvojbe potvrdili kako su dobili više od očekivanog.

Najprije su nastupili najmlađi, članovi Dječjeg festivalskog tamburaškog orkestra, koji su ove godine imali nekoliko zapaženih nastupa. Svakako trebamo izdvojiti nastup na X. festivalu vojvođanske tambure u Subotici gdje su osvojili I. nagradu. Za Petrovački koncert su pod ravnanjem prof. Mire Temunović odsvirali pet numera, među kojima je bilo i ovdašnjeg, ali i morskog štimunga, a čuo se i poznati Can Can.

petrovacki koncert2013-1Potom je uslijedio program Velikog festivalskog tamburaškog orkestra, koji je, kao i Dječji orkestar, tijekom ove godine imao nekoliko značajnih nastupa i projekata. I ovaj je orkestar uspješno nastupio na X. festivalu vojvođanske tambure u Subotici gdje je odnio I. nagradu, a na XXXVI. međunarodnom festivalu tamburaške glazbe u Osijeku u juniorskom natjecanju, koji se održava u tri grada, nastupivši u Somboru osvojili su prvu nagradu uz 98 od mogućih stotinu bodova. Članovi Velikog festivalskog tamburaškog orkestra su uz dirigentsku palicu prof. Mire Temunović na Petrovačkom koncertu izveli nekoliko skladbi iz popularnog i klasičnog repertoara. Posebna poslastica i veliko ugodno iznenađenje bile su dvije suvremene skladbe koje su tamburaši odsvirali u aranžmanu mladog i talentiranog Mirana Tikvickog, što je ne samo iskorak u suvremeniju glazbu nego i pomlađivanje kadra.

Posjetitelji su imali prigodu na tamburici čuti poznatu Vangelisovu skladbu „Vatrene kočije“, kao i „Hrvatsku rapsodiju“ Tončija Huljića. Dug pljesak i ovacije potvrdili su kvalitetu rada.

U drugom dijelu programa predstavili su se gosti, članovi tamburaškog orkestra Centra tradicijske kulture iz Varaždina. Ovo je bio uzvratni posjet Varaždinaca kod kojih su Subotičani boravili tijekom svibanjskih praznika. Uvod u njihov nastup i dobrodošlicu na kajkavskom narječju načinila je njihova bivša sugrađanka, a sada već tri desetljeća Subotičanka Katarina Čeliković, kazivajući stihove Dragutina Domjanića „Popevke sem slagal“.

petrovacki koncert2013-2Dirljivi oproštaj od konzulice Vesne Njikoš Pečkaj
Dodatni emotivni naboj večeri načinjen je dirljivim oproštajem od Vesne Njikoš Pečkaj, konzulice savjetnice Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici kojoj ovih dana istječe mandat u Subotici. Od nje su se oprostili i uručili joj darove dr. Marko Sente, predsjednik HGU „Festival bunjevački pisama“ i Ladislav Suknović, predsjednik HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Posebno iznenađenje za sve, a napose za samu konzulicu, bio je blok bunjevačkih pisama koje je Marko Križanović uz pratnju Velikog festivalskog tamburaškog orkestra otpjevao osobno Vesni Njikoš Pečkaj.

Nastup Varaždinaca je bio prava poslastica za ljubitelje tamburaške glazbe. Osim instrumentalnih skladbi predstavili su se i vokalno – instrumentalnim blokom u kojem je briljirala sopranistica Valentina Geci. Pjevao je i Matija Auker, ali i dirigent orkestra Tibor Bün, svi članovi orkestra, ali i sama publika koja je uživala u ovoj večeri. Ovo svakako nije bio klasičan koncert koji je predstavio samo virtuoznost domaćih i gostujućih tamburaša, već jedno veliko zajedništvo i svirača i publike koje je završeno zajedničkom poznatom klapskom pjesmom „Ružo crvena“ u čijoj su interpretaciji sudjelovali svi – od domaćina, gostujućeg orkestra iz Varaždina, te same publike. (Tekst: B. I.)

Nastup Varaždinaca i u Tavankutu

Dan uoči Petrovačkog koncerta, 22. lipnja 2013. godine, u atriju tavankutske osnovne škole održan je koncert tamburaške glazbe na kojem su, uz domaćine - Tamburaški orkestar HKPD „Matija Gubec“, nastupili gosti iz Varaždina - tamburaši tamošnjeg Centra za tradicijsku kulturu.

Gosti su se predstavili sljedećim skladbama: B.Potočnik – Sunčane ravni, B.Potočnik – Vukovarska golubica, S. Leopold – Etnofonija, S. Leopold – Tritonus Diabolus, J. Brahms – Mađarski ples br. 6  arr. B. Ivankovič, D. Vukadin – Makedonski ples, Kad bi ove ruže male sopran: Valentina Geci, Suza za zagorske brege bariton: Matija Auker,Vužgi jednu luč sopran: Valentina Geci, Hvala ti srce   duet: V.Geci i M.Auker, Fosili mix Con te partiro sopran: Valentina Geci.

Domaćini su se predstavili skladbama: Tradicionalno - Slavujev poj, Moj je tata -vokal Kristina Crnković, Dedić-Himna zadrugara iz filma „Vlak u snijegu“, vokal: Kristina Crnković, Gajdaško kolo, solo prim: Marko Grmić.

Koncert su organizirali Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevački pisama“, Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame, Osnovna škola „Matija Gubec“ i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta. (Tekst: Ivica Dulić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima