Održana druga međunarodna likovna kolonija „Panon“

Objavljeno: 30.06.2013. Pregleda: 58

Kolonija Panon2013Hrvatska likovna udruga „Cro Art“ bila je organizator drugog saziva međunarodne likovne kolonije „Panon“, koja je održana 22. i 23. lipnja 2013. godine u Domu DSHV-a u Subotici. Pozivu da sudjeluju na ovoj koloniji odazvalo se 15 umjetnika, među njima dvoje iz susjedne Mađarske.

Umjetnike je na otvorenju pozdravio dogradonačelnik Subotice Blaško Stantić, a koloniju je otvorio ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.

„Likovne kolonije su mjesta susreta onih koji stvaraju, posljedica su ljudske potrebe da se bude s drugima, a to onda u prostoru umjetnosti izaziva i određenu vrstu specifičnosti. Naime, kada se stvaraoci nađu skupa, to je povod da se ne samo međusobno upoznaju, nego i da razmijene iskustva i usporede vlastite likovne izraze i da u kreativnom okruženju pokušaju unaprijediti vlastiti izraz“, rekao je Tomislav Žigmanov i naglasio kako svaka likovna kolonija u sebi pretpostavlja i čin stvaranja.

„Za razliku od drugih bića, čovjek je jedino koje može stvoriti nešto što još nije postojalo i u tom kontekstu su prostori likovnih kolonija gotovo polusakralni prostori, kada čovjek tragajući za onim lijepim traži motiv, traži način da to i izrazi.“

Predsjednik „Cro Arta“ Josip Horvat nije krio zadovoljstvo nakon završene kolonije. „Tijekom dva dana rada nastalo je 25 radova koji prikazuju krajolike i način življenja u Panonskoj nizini, a ti su radovi svjedočanstva o radu i druženju na ovoj koloniji.“

Tekst i fotografija: Z. S.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima