Održan radni sastanak kulturnih udruga u Općini Bač - usuglašen kalendar događaja

Objavljeno: 10.08.2011. Pregleda: 46

Aktiviranje svih potencijala i animiranje članstva u hrvatskim udrugama za predstojeći popis stanovništva, jedan je od zaključaka radnog sastanka predsjednika hrvatskih udruga u općini Bač. Sastanku su nazočili svi predsjednici udruga osim predsjednice „Mostonge", koja se ispričala, te tajnik HNV-a Željko Pakledinac, a održan je 3. kolovoza, u Etno kući - Didina kuća u Baču.

Teme sastanka bile su: dogovor o strategiji za predstojeći popis stanovništva, organiziranje pojedinačnih manifestacija udruga, zajednička priredba svih udruga te odlazak u Tuzlu. Tajnik HNV-a Željko Pakledinac upoznao je nazočne o započetoj kampanji za popis, urađenom jinglu, koji će se emitirati na radiju te panou sa sloganom Izjasni se HRabro!, koji bi se trebao postavljati za vrijeme svih manifestacija do početka popisa.

Popis stanovništva

„Iznimno je važno da se uključi što više naših popisivača u ovaj proces i zato treba animirati naše članove da se prijave. Za općinu Bač trebat će 12 do 14 instruktora i oko 120 popisivača. Za vrijeme manifestacija i prigodnih događaja treba ljudima objašnjavati način izjašnjavanja, da ne bi subetničkim nazivima Šokac, šokački Hrvat itd. bili svrstani u ostale", kazao je Pakledinac. S uredništvom emisije na hrvatskom jeziku na Radio Bačkoj dogovoreno je da se jingle počne emitirati 11. kolovoza, najmanje dva puta tijekom emisije. Razgovaralo se i o mogućnosti sudjelovanja naših promatrača u popisnim krugovima lokalne samouprave ponaosob, a koje bi na prijedloge udruga odredilo Hrvatsko nacionalno vijeće. Međutim, problem je u tome što država neće plaćati te pridružene članove, a koji su ionako bez prava glasa u popisnim povjerenstvima.

Usuglašen kalendar događaja

Predstavnici udruga su usuglasili kalendar događaja u ovom razdoblju te razgovarali i o zajedničkoj priredbi koja bi bila održana neposredno pred sam popis. Tom prigodom bilo bi veoma učinkovito da se organizira predstavljanje zbornika radova međunarodnog znanstvenog skupa „Identitet bačkih Hrvata" za sve Hrvate u općini Bač, o čemu se treba konzultirati s HNV-om, HAD-om i ravnateljem Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici.

Na sastanku je najavljena tribina u organizaciji UG „Tragovi Šokaca" u Baču, koncert i izložba „Pod zaštitu Tvoju" u organizaciji HKUPD-a „Matoš" u Plavni, HKUPD „Mostonga" će prirediti Susret Šokadije u Baču, a HKUPD „Dukat" iz Vajske organizirat će Likovnu koloniju. Na svim tim manifestacijama govorit će se o budućem popisu, a bit će postavljen i pano s natpisom Izjasni se HRabro!

Razmotrena je i mogućnost odlaska u Tuzlu u okviru suradnje s tamošnjim franjevačkim samostanom, što bi trebalo organizirati 11. rujna, ukoliko do tada bude objavljena knjiga „Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.", koja bi trebala biti sažetkom svih događaja u sklopu istoimene manifestacije.

Nazočni su na sastanku zaključili da bi bilo poželjno potaknuti što više Hrvata iz ovoga kraja da nazoče 14. kolovoza na jubilarnoj završnoj proslavi Dužijance i time posvjedoče da je to doista hrvatska manifestacija.

Tekst i fotografija: Zvonimir Pelajić

Obaveštenje o kolačićima