Održan trening komunikacijskih vještina i samopouzdanja

Objavljeno: 22.11.2011. Pregleda: 42

Hrvatsko društvo za pomoć učenicima „Bela Gabrić" organiziralo je 19. studenog 2011. godine u prostorijama Društva, besplatni Asertivni trening - trening komunikacijskih vještina i samopouzdanja u kojem je sudjelovalo 12 studenata i starijih srednjoškolaca. Upravo ovoj skupini prilagodila je Marija Skala, voditeljica treninga, program čiji je opći cilj bio razvijanje veće osjetljivosti za druge ljude i razvijanje komunikacijskih i socijalnih vještina.

Polaznici su naučili prepoznati različite stilove komuniciranja, kao što su pasivni, agresivni i asertivni. Za razliku od već poznatih načina komuniciranja, pasivnog i agresivnog, asertivni stil komunikacije podrazumijeva komunikaciju na otvoren, iskren i socijalno prihvatljiv način, uz uvažavanje prava drugih ljudi. Putem praktičnih primjera, individualnih i grupnih vježbi, polaznici su učili kako mogu postati svjesni svojih prava i prava drugih ljudi, kako zastupati sebe i svoje interese, a da istodobno ne narušavaju prava drugih ljudi. Oni su učili kako koristiti svoja prava, a da se zbog toga ne osjećaju nelagodno, već naprotiv, da steknu više samopouzdanja u zastupanju sebe u različitim situacijama u životu. Također, kroz vježbe učili su kako prepoznati neka ranija iskrivljena uvjerenja kod sebe i kod drugih ljudi, kako im se suprotstaviti i kako izgraditi jedan racionalniji pristup u komunikaciji.

asertivni trening2011-2„Naša udruga želi dati svoj doprinos u izgradnji kvalitetnijeg društva, a to znači pružati mogućnost usavršavanja. Zahvalni smo Mariji Skala, njezinom dragovoljnom vođenju cjelodnevnog seminara koji su naši članovi izvrsno prihvatili. Pripremila je odlične materijale, atmosfera je bila vrlo radna, za sve nas i zabavna, ali ponajprije korisna", kaže predsjednik Društva Petar Gaković.

Dražen Petrekanić, član Upravnog odbora Društva, veoma je zadovoljan ovim treningom, iako već ima iskustva u sličnim tečajevima, ali je ovoga puta na zanimljiv način upoznao „komunikacijske sposobnosti i prijedloge kako se ponašati u različitim situacijama, kako na poslovnom planu, tako i u različitim životnim prilikama, kako reagirati, smiriti strasti sa sugovornikom, izvući najbolje iz svega", te se nada ovakvim seminarima i u predstojećem razdoblju.

„Moje iskustvo s ovakvim oblikom seminara, tj. treninga nije baš bogato te sam prezadovoljna što sam mogla prisustvovati ovom asertivnom treningu. Voditeljica je bila izvrsna jer je sve sudionike uključila u aktivnosti samog programa. Prvi put se susrećem s terminom asertivne komunikacije koja je od izuzetnog značaja ne samo za nas mlađe koji smo bili sudionici ovog treninga već i za širu populaciju budući da se znanje stečeno na seminaru može koristiti u svakodnevnim situacijama. Naučili smo da je važno izreći svoje mišljenje, osjećaje, pri tom prihvatiti odgovornost kada se to ne svidi drugima, ali s druge strane ne povrijediti ni onu drugu osobu s kojom smo možda u konfliktu", istaknula je sudionica treninga Marija Jaramazović.

asertivni trening2011-3

Najmlađi sudionik, Ivan Kovač, priznaje kako je trening pomalo naporan, ali i veoma koristan.

„Svi prisutni bili su dobro raspoloženi, uz šalu i na vrlo zabavan način naučio sam ono što će mi koristiti u životu", rekao je Ivan.

Uz stručno vodstvo voditeljice Marije Skala, trening je ostvario svoju svrhu te će, po planovima HDPU „Bela Gabrić", ovakvi treninzi biti organizirani i za druge zainteresirane mlade ljude.

Tekst i fotografije: Katarina Čeliković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima