U Osijeku predstavljena izdanja subotičkog HAD-a

Objavljeno: 22.11.2011. Pregleda: 38

U okviru programa Mjesec hrvatske knjige 15. studenoga 2011. godine u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljena su dva izdanja Hrvatskog akademskog društva iz Subotice - „Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca" i knjiga „Osvajanje slobode: Hrvati u Vojvodini deset godina nakon listopadskog prevrata 2000." Tomislava Žigmanova.

Prof. Josip Vrbošić je istaknuo kako je „Osvajanje slobode..." važna knjiga za Hrvate s one strane Dunava, ali i za sve Hrvate ma gdje živjeli. Pozicija Hrvata u Vojvodini itekako je važna za hrvatsko-srpske odnose koji bi trebali biti u dobrom suodnosu jedino ukoliko se pokuša nivelirati položaj srpske manjine u Hrvatskoj s položajem hrvatske manjine u Srbiji. Tako posloženi oni jesu i bit će mostovi među našim narodima, kazao je Vrbošić.

predstavljanje had-osijek2011-2Prof. Stanislav Marijanović je, izrazivši zadovoljstvo knjigama u nakladi HAD-a, podsjetio na povijest veza Hrvata u matici s Hrvatima na području Vojvodine i spomenuo nekolicinu hrvatskih intelektualaca, od nadbiskupa Maksimilijana Vrhovca, koji je Hrvate nastanjivao u Banatu, pa do Petra Matije Katančića, koji je u svojim djelima pratio nastanjivanje Hrvata u Bačkoj i ukazivao na njihovu autohtonost. Spomenuo je i dr. Josipa Andrića, koji je skladao više od 700 kompozicija i autor je opere „Dužijanca", što je općepoznata samobitnost Hrvata.

Marijanović je spomenuo i druge hrvatske intelektualce, a među inima i književnike Petka Vojnića Purčara i Jasnu Melvinger, koji su, kako je dodao, svojim stvaralaštvom zadužili hrvatsku zajednicu.

O projektu Leksikona ovom je prigodom govorio njegov glavni urednik dr. Slaven Bačić, a o svojoj najnovijoj knjizi „Osvajanje slobode..." govorio je Tomislav Žigmanov.

Tekst i fotografija: Slavko Žebić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima