Održana najposjećenija monoštorska manifestacija - Bodrog fest

Objavljeno: 24.08.2012. Pregleda: 51

bodrogfest2012-0-mPrema riječima jednog starijeg Monoštorca, ovaj događaj, koji se svake godine nestrpljivo priželjkuje i kojim se svi Monoštorci rado hvale, postao je glavna manifestacija po broju posjetitelja. Ranije je to bio kirbaj - Sv. Petar i Pavao, kada su gosti iz cijelog okruženja hrlili k selu, a danas je on pomalo u sjeni ovog staro-novog festivala koji po posjećenosti može parirati značajnim manifestacijama koje se održavaju na višoj organizacijskoj razini. Organizator festivala je Mjesna zajednica, glavni pokrovitelj Grad Sombor, a suradnici u organizaciji su i monoštorske udruge.

bodrogfest2012-1-mPrvi dan Bodrog festa, petak 10. kolovoza 2012. godine, obilježen je već čuvenim natjecanjem u kuhanju ribljeg paprikaša. Na trgu u središtu sela gorjelo je skoro 90 vatri ispod isto toliko kotlića s ribom, a kuhari koji su se natjecali, osim iz Monoštora, bili su i iz Sombora, Apatina, Crvenke, Gakova, Novoga Sada, te Republike Hrvatske i Slovenije. Uz glazbu somborskih „Đuvegija" lijepo se večeralo, a tada je nastupio najuzbudljiviji trenutak večeri - proglašeni su najbolji majstori paprikaša. Svih pet najboljih paprikaša - koji su nagrađeni - zgotovili su monoštorski kuhari (bez ikakvog utjecaja na stručni žiri koji je imao veoma težak zadatak), a za najboljeg u pripremi ovog jela proglašen je Mata Forgić - Krečar.

bodrogfest2012-3-mSutradan, u subotu, prvo zbivanje bila je radionica s performansom za djecu, koju su vodili gosti Bodrog festa - momci i djevojke iz Udruge „Jerinin grad", čak iz Trstenika. Ova se organizacija bavi prvenstveno njegovanjem srednjovjekovne kulture i tradicije, kao i viteštva i viteških vrlina. U Monoštoru su predstavljali srednjovjekovni aspekt samog festivala, budući da naziv Bodrog festa potječe od drevnog grada Bodroga koji se nalazio na prostorima današnjeg Monoštora, a o kojemu ne postoje danas nikakvi materijalni dokazi, samo oni pisani i ucrtani na starim kartama. Vitezovi i dame tijekom radionice razgovarali su s djecom, predstavljali svoju opremu i oružje, prikazali su i borbu dva viteza, a djeca su nakon toga crtala svoje viđenje srednjeg vijeka, vitezova i princeza. U 11 sati otvorena je i izložba fotografija Foto kino kluba „Rada Krstić" iz Sombora, s motivima Monoštora i njegovog okruženja.

bodrogfest2012-7-mKada je u selu već bilo jako teško probiti se kroz mnogobrojne šetače, znalo se kako je došlo vrijeme za svečano otvorenje ovogodišnjeg Bodrog festa. Raportom Josipa Joce Đipanova na prelijepoj kobili, koja je inače od prvog Bodrog festa sudionik festivala, zamjenik gradonačelnika Sombora Vasa Relić proglasio je manifestaciju otvorenom. Tada je nastupila Bodroška fijakerijada, s povorkom jahača, dvoprega, troprega s fijakerima, kao i jednim interesantnim vatrogasnim zaprežnim kolima. U fijakerima su se vozila djeca, kao i odrasli, obučeni u narodne nošnje. I najljepši fijakeri dobili su nagrade i priznanja, nakon čega su još satima vozili ljubitelje konja i zaprega po selu. Nakon recitala dobrodošlice Dejane Đurin po stihovima Ivana Pašića - Bać Ive, prisutne su na svoj način pozdravili i članovi dječje grupe KUDH-a „Bodrog", pod vodstvom Anite Đipanov i Marije Kaplar. Članovi Udruge „Jerinin grad" zatim su izveli mini komad pod nazivom „Legenda o bodroškom vitezu", gdje su u posebno pripremljenom scenariju za ovu priliku, predstavili jedan od mogućih načina kako je nestao legendarni grad Bodrog. Budući da ovaj festival promovira i prirodna bogatstva Monoštora, Biljana Filipović iz Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja nazočnima je i predstavila Europsku konvenciju o predjelu, te priznanje koje je Monoštor primio od Vijeća Europe, protekle godine.

bodrogfest2012-6-mPočevši od oko 14 sati, s bine je dopirala samo glazba, a ugostiteljski objekti postali su krcati, bilo je vrijeme ručku. Na jelovniku su se našli tradicionalni specijaliteti - pečena riba, riblji paprikaš, juneći paprikaš, paprikaš od divljači, pljeskavice, kobasice, riblje pljeskavice i kobasice, pečena piletina, janjetina..., a za desert naravno štrudla - u Monoštoru zvana „gibanica". Na štandovima u cijelom centru mogli su se vidjeti i kupiti raznorazni proizvodi starih obrta: čamci, drvene klompe, torbe i hasure od rogoza, drveni suveniri, krpare, stolnjaci, dijelovi nošnje, kao i prirodni sapuni, ulja, nakit, te naravno nezaobilazni suhomesnati proizvodi, rakije, vina...

bodrogfest2012-2-mGlazbeni program u crkvi obilježili su nastupi zborova - župnog hora VIS „Petrus" iz Monoštora, „Musica Viva" iz Svetozara Miletića, mješovite pjevačke skupine GKUD-a „Ravangrad" iz Sombora, „Iuventus cantat", također iz Sombora, te Josip Čapo - solist na trubi. Na središnjoj bini od kulturno-umjetničkih društava svoje su umijeće prikazali domaćini iz „Bodroga", GKUD „Ravangrad" kroz bunjevačke, mađarske i plesove iz okolice Leskovca, HKC „Srijem - Hrvatski dom" iz Srijemske Mitrovice kroz banatske plesove, HGU „Festival bunjevačkih pisama" iz Subotice - predivnim izvedbama tamburaških, kao i filmskih skladbi na tamburici. Sve je ovo bilo začinjeno recitalima monoštorskih pjesnika Antuna Kovača - Pašinog, Kate Kovač, Anite Đipanov i Adama Bešlina - Nove.

bodrogfest2012-8-mNavečer se na bini pojavila i zvijezda večeri - Zvonko Bogdan, te je nastupom duljeg od dva sata razgalio srca i još više učvrstio ljubav prema ravnici, salašima, konjima, tamburama... kod svih prisutnih. Program za mlade „Bodrog By Night" nosile su djevojke iz TouchRadio dvojca „The One", drum and bassom i dubstep melodijom, a nastupili su i MicroSD, također iz Sombora.

Oba festivalska dana protekla su mirno i više nego ugodno, bez obzira na veliki broj gostiju i beskrajne kolone automobila koje su hrlile k Monoštoru, posebice u večernjim satima, svatko je stigao gdje je naumio. Organizatori su zadovoljni posjećenošću i cijelim festivalom, a svim gostima i izvođačima iskazuju zahvalnost i zakazuju susret za godinu dana.

U TV dvorani Doma kulture premijerno je prikazan dokumentarni film „Očuvanje tradicije monoštorskih Šokaca", koji je naišao na odličan prijem, a nakon toga organizirana je radionica na temu SRP „Gornje Podunavlje", Aarhuske konvencije i Europske konvencije o predjelu. Sudionici su bili predstavnici Ministarstva, OESS-a, gosti iz Austrije iz IUCN-a, gosti iz Mađarske koji tradicionalno organiziraju regatu na potezu Baja - Apatin, te „Zeleni tim Grada Sombora" i zainteresirani pojedinci, a radionicu je vodila Biljana Jovanović-Ilić iz Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Tekst i fotografije: Zdenka Mitić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima