Održana Smotra hrvatskih tamburaških sastava u Ljutovu

Objavljeno: 17.09.2012. Pregleda: 50

smotratamb-ljutovo2012-1Smotra hrvatskih tamburaških sastava u Ljutovu jedna je od nekoliko kulturnih manifestacija Hrvata koje imaju pokrajinski karakter. Ona je revijalnog i zabavnog karaktera, a okuplja tamburaške orkestre i sastave koji dolaze ili su stasali u hrvatskim udrugama u Vojvodini.

Četvrta po redu Smotra hrvatskih tamburaških sastava održana je 9. rujna 2012. godine. Priređena i ove godine na otvorenom, na pozornici ispred objekata Mjesne zajednice u Ljutovu, a ugostila je šest sastava.

Čast da otvori smotru dobio je Tamburaši orkestar HKPD-a „Matija Gubec" iz Tavankuta. Osim domaćina - Tamburaške sekcije HKUD-a „Ljutovo", nastupile su još i „Đurđinske cure", koje djeluju pri HKPD-u „Đurđin", tamburaški sastavi „Ruže" i „Širok šor" iz Subotice, te „Đuvegije" iz Sombora.

Marinko Šimić, voditelj tamburaške sekcije HKUD-a „Ljutovo", koja organizira smotru, zadovoljan je ovogodišnjom manifestacijom, iako je njezin program trpio zbog recesijskih uvjeta.

smotratamb-ljutovo2012-2„Nažalost, ove godine iz ekonomskih razloga nismo imali goste iz inozemstva. Ranijih godina su nam dolazili sastavi iz Hrvatske i Mađarske. Ali tradicija održavanja smotre mora se nastaviti i u ovakvim uvjetima. Nadam se da je publika zadovoljna", kaže za HR Marinko Šimić.

Ove godine također nije bilo ni tamburaških sastava iz Srijema.

„Srijem smo pomalo 'potrošili'. Ranijih godina su nastupili HKPD 'Tomislav' iz Golubinaca i HKPD 'Jelačić' iz Petrovaradina. Još nismo imali gostovanje HKPD-a 'Matija Gubec' iz Rume, jer su oni mnogobrojni i teško nam je pokriti njihove troškove", kaže Marinko Šimić.

Profesor tambure u subotičkoj Muzičkoj školi Vojislav Temunović smatra kako ova glazbena manifestacija zaslužuje pozornost i potporu.

„Mislim da unutar hrvatskih udruga u Vojvodini imamo dovoljno snaga da ova smotra, koja promovira tamburašku glazbu, održi svoj kontinuitet", kaže Temunović.

Organizaciju ovogodišnje Smotre hrvatskih tamburaških sastava u Ljutovu pomoglo je Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Tekst i fotografije: Davor Bašić Palković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima