Tamburaši HKD-a „Šid“ na festivalu „Melodije ruskog dvora“

Objavljeno: 17.09.2012. Pregleda: 52

hkd-sid-tamburasiU Šidu je 8. rujna 2012. godine održan peti po redu festival narodnih orkestara pod nazivom „Melodije ruskog dvora". Na festivalu je sudjelovalo osam tamburaških orkestara: KPD „Taras Ševčenko" iz Đurđeva, Hrvatsko kulturno društvo „Šid", Orkestar KUD-a „Petro Kuzmjak" iz Novog Orahova, orkestar SKUD-a „Jednota" iz Šida, orkestar KUD-a Rusina „Osijek" iz Osijeka, orkestar KPD-a „Đura Kiš" iz Šida i tamburaški orkestar Doma kulture iz Ruskog Krstura.

Manifestaciju je otvorio zamjenik predsjednika općine Šid Srđan Malešević.

„Ne bi bilo šidske kulture bez velikog doprinosa i šidskih Rusina, i šidskih Slovaka i šidskih Hrvata, kao i šidskih Srba. Sve ovo što smo kroz godine radili i što radimo, radimo zajedno i tako treba ostati uvijek. Ovo je prvi mali jubilej festivala, ali neophodan da se okrenemo unatrag i vidimo što smo uradili, kako bi planirali što ćemo dalje", poručio je Malešević.

Jedan od suorganizatora festivala i predsjednik KPD-a „Đura Kiš" iz Šida Miroslav Cirba naglasio je tradiciju da se na ovu rusinsku manifestaciju pozivaju i predstavnici drugih naroda u općini Šid.

„Ova manifestacija je Rusinima od velikog značaja, jer se toga dana ovdje okupljaju Rusini i ostali gosti, kako iz Srbije tako i iz Hrvatske. Ovaj festival ima tendenciju da produži svoj život, a mogu istaknuti kako ove godine imamo veliku potporu i lokalne samouprave", izjavio je Cirba.

Festival je natjecateljskog karaktera, a pravo glasovanja, osim žirija, imala je i publika. Prvu nagradu prema ocjeni žirija osvojio je Narodni orkestar iz Ruskog Krstura. Druga nagrada pripala je orkestru iz Novog Orahova, a treća orkestru iz Đurđeva. Prema mišljenju publike, prva nagrada pripala je narodnom orkestru iz Đurđeva.

HKD „Šid" ovoga puta nije osvojio niti jednu nagradu, ali samo predstavljanje na ovom festivalu im je, kako kažu, od velikog značaja, kao motivacija za njihov daljnji rad. Inače, oni su se na ovom festivalu predstavili rusinskom pjesmom te skladbom „Šokačko kolo". Želja im je da i dalje sudjeluju na sličnim festivalima, jer sada je njihov sastav brojniji i spremni su, kako kažu, za natjecanja višeg ranga.

Ovom prilikom otvorena je i izložba fotografija mlade umjetnice Emilije Kodermac, Šiđanke koja se trenutačno školuje u Novom Sadu.

Tekst i fotografija: Suzana Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima