Održana VIII. Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku

Objavljeno: 05.02.2010. Pregleda: 45

Sedamdesetak sudionika nastupilo je u subotu na VIII. Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku, koja je održana u Gradskoj knjižnici. Kako za naš program kaže ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković na Smotri su nastupili učenici iz Vajske, Sonte, Bačkog Brijega, Sombora, Lemeša, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina, Starog Žednika i Subotice, te recitatori Hrvatske čitaonice, a svaki od njih dobio je po jednu knjigu na hrvatskom jeziku na dar.

Po ocjeni tročlanog žirija, 26 sudionika dobilo je i pohvalnice, kao i nagradni izlet u Osijek, gdje će 27. veljače posjetiti tamošnji franjevački samostan, te prisustvovati predstavi «Jalta, Jalta» u Hrvatskom narodnom kazalištu.

S obzirom da je zbog gripe Smotra sa 7. studenoga prošle godine odgođena za prošlu subotu, Katarina Čeliković o samoj kvaliteti natjecanja kaže:

«Moram priznati da sam iznenađena kvalitetom srednje skupine, tj. djecom viših razreda osnovnih škola, kojih je ove godine bilo najviše. Oni su uspjeli pokazati posebnu izražajnost i uvjerljivost u kazivanju poezije. To znači da ovo datumsko samootkazivanje nije u tolikoj mjeri oštetilo samo natjecanje, a čega smo se bojali. Na žalost, epidemija gripe je učinila svoje, pa srijemske škole i srijemske udruge nisu ove godine sudjelovale na natjecanju. Ali, Podunavlje je bilo fantastično i moram priznati da sam najviše zadovoljna kazivanjem poezije na šokačkoj ikavici što su pokazala djeca iz Sonte, Bačkog Monoštora i Vajske.»

Kada je riječ o samom kriteriju po kom su se djeca pripremala za natjecanje, ravnateljica Hrvatske čitaonice kaže:

smotra recitatora 2010-srednja grupa-2«Svake je godine prepušteno nastavnicima da pomognu djeci u odabiru, ali smo kao organizatori uvijek ukazivali na to da se kazuje poezija hrvatski pjesnika. Udruge iz Podunavlja i Srijema često uzimaju zavičajne pjesnike kao najzanimljivije za izvedbu. Mi u Subotici se uglavnom opredjeljujemo za poznatije pjesnike iz Hrvatske kako bi djeca koja uče na hrvatskom nastavnom jeziku upoznala i hrvatsku poeziju. Dakle, cilj koji smo stavili pred sebe, a to je da govore na hrvatskom jeziku i upoznaju hrvatske pjesnike u povijesnom kontinuitetu, ponovno se ostvario. Naravno, veliku pozornost obraćamo i na zavičajne pjesnike poput Milovana Mikovića, Vojislava Sekelja, Petka Vojnića Purčara, Jasne Melvinger... Stoga sam veoma zadovoljna i odzivom i kvalitetom, ali isto tako moram priznati da su nas razočarali učenici subotičke Gimnazije u kojoj nastava na hrvatskom ide već tri godine, a ove nije bilo odziva s njihove strane na Smotru.»

Na kraju Katarina Čeliković kaže kako je sama organizacija protekla uz pomoć Pokrajinskog tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine, dok će put u Osijek biti osiguran uz potporu Grada Subotice.

(Tekst je preuzet portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima