Održane Dužijance u Đurđinu i Mirgešu

Objavljeno: 14.08.2014. Pregleda: 32

Duzijanca Djurdjin2014Đurđinska Dužijanca proslavljena je svečanom misom zahvalnicom 3. kolovoza 2014. godine, u crkvi sv. Josipa Radnika. Nositelji ove zahvale Bogu za žetvu i novi kruh bili su bandaš Matiša Dulić, bandašica Kristina Ivković Ivandekić te mali bandaš Željko Horvacki i mala bandašica Katarina Musin. Svetu misu je predvodio vlč. Željko Šipek uz koncelebraciju đurđinskog župnika Miroslava Orčića.

Brojne nazočne vjernike vlč. Šipek kroz propovijed je pokušao osvijestiti o značenju, ali nadasve i važnosti riječi hvale. Također, govorio je i o bezuvjetnoj Božjoj ljubavi prema ljudima, ali i o našoj ljubavi i postupcima prema bližnjima. Na kraju mise zbor Svete Cecilije zapjevao je himnu domovini te je slavlje nastavljeno svečanim ručkom, a navečer Bandašicinim kolom.

U večernjim je satima u crkvi održana tradicionalna akademija u kojoj je sudjelovao Ženski tamburaški sastav „Đurđinske cure“, Vokalno-instrumentalni sastav „Ritam vjere“, mlađi đurđinski župni zbor te recitatori Nikola Prćić i Jelena Stantić.

Bandašicino kolo je otvorio ŽTS „Đurđinske cure“, a ostatak večeri je Đurđinčane i njihove goste zabavljao tamburaški sastav „Bunjevačkog kola“. (Je. D.)

Duzijanca Mirges2014Zahvala Bogu za darovani kruh, bunjevački Hrvati tradicionalno organiziraju tijekom srpnja i kolovoza. Prve nedjelje u kolovozu i u Mirgešu je obilježena ova žetvena svečanost. U predvečernjim satima, 3. kolovoza 2014. godine, iz obiteljske kuće Ruže i Antuna Juhasa krenuo je mimohod s konjanicima i karucama s predvoditeljskim parom na čelu, te s mladima u narodnoj nošnji. Svi su prisustvovali misi zahvalnici, koju je prevodio tavankutski župnik vlč. Franjo Ivanković. Predvoditelji mirgeške Dužijance bili su bandaš Aleksandar Tumbas, bandašica Dajana Cvijanov te mali bandaš Denis Stanišić i mala bandašica Mirela Lukačević.

Nakon svete mise uslijedio je program akademije na kojoj su bandaš i bandašica u pratnji nekoliko risara predali kruh od novoga žita domaćinima Dužijance Ruži i Antunu Juhasu, nakon čega je uslijedio folklorno-glazbeni program. Nastupili su najmlađa skupina HKPD „Matija Gubec“, odjel iz Mirgeša, veterani folklornog odjela HKUD „Ljutovo“ iz Mirgeša te pomladak tamburaškog odjela istoimenoga društva. Nakon završene akademije, bandaš i bandašica su pozvali sve prisutne u bandašicino kolo.

Mirgešku Dužijancu svake godine zajednički organiziraju župa sv. Križa, Mjesna zajednica Ljutovo te mjesno hrvatsko kulturno-umjetničko društvo. (I. D.)

Fotografije: Hrvatska riječ

Obaveštenje o kolačićima