Održani „Dani hrvatske kulture“ u Somboru

Objavljeno: 11.12.2013. Pregleda: 31

Dani hrvatske kulture SO2013-1Udruga građana „Urbani Šokci“ iz Sombora bila je 21. studenoga 2013. godine domaćin i organizator „Dana hrvatske kulture“ u tom gradu. Kulturni događaj održan je u somborskoj Gradskoj kući. Kako je istaknula Marija Šeremešić, predsjednica „Urbanih Šokaca“, namjera je da „Dani hrvatske kulture“ postanu redoviti godišnji program ove hrvatske udruge.

Menadžerica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković predstavila je projekt „Godina hrvatskih velikana u Vojvodini“. „Cilj nam je obnoviti sjećanja na njih obilježavanjem njihove godišnjice rođenja ili smrti, posvijetliti njihovu i našu zajedničku nacionalnu pripadnost bunjevačkom i šokačkom rodu, a hrvatskom narodu“, istaknula je između ostaloga Čeliković. Jedan od hrvatskih velikana čija se stota obljetnica rođenja obilježava ove godine je svećenik i književnik Aleksa Kokić, o kojem je govorila novinarka i književnica Željka Zelić.

Marija Šeremešić, predsjednica UG „Urbani Šokci“, govorila je o Josipu Pašiću, svećeniku i književniku, čija se stota obljetnica rođenja obilježava također ove godine.

„Pašić je rođen u Monoštoru 29. prosinca 1913. godine. Za svećenika je zaređen 1930. godine. Prve godine svećeništva proveo je kao kapelan u Plavni. Ulaskom mađarskih vlasti započinje njegov pasionski život. Njegova težnja za očuvanje materinskog hrvatskog jezika nije naišla na odobravanje mađarskih i crkvenih vlasti, pa je kažnjen interniranjem u mađarska mjesta i župe, sa zabranom povratka na tlo Vojvodine. Po završetku rata preuzima župu u Lemešu. Nekoliko godina kasnije prelazi u Hrvatsku, a u mirovinu je otišao kao župnik u Pakracu 1983. godine“, kazala je Šeremešić.

Pisati je počeo još kao mlad sjemeništarac, a tematika njegovih romana i pripovijetki su obiteljski i društveni život bunjevačkih i šokačkih Hrvata iz Bačke. Pisao je i pjesme. „Za sve to u svom je životu dobio samo jednu nagradu – Pečat grada Pakraca“, kazala je Šeremešić izražavajući nadu da će uz potporu ZKVH-a za početak biti tiskana njegova dva neobjavljena romana i biografija.

Izložba slika i predmeta od drveta
U pratećem dijelu programa „Dana hrvatske kulture“ postavljena je izložba slika „Lica“ svećenika iz Monoštora Gorana Vilova, koje pripadaju slikarskom pravcu kubizam, i izložba predmeta od drveta Nenada i Ivana Periškića također iz Monoštora.

Dani hrvatske kulture SO2013-2Predstavljen je i katolički časopis „Zornica“ iz Pečuha. Prema riječima Milice Klaić-Tarađija prvi broj „Zornice“ izašao je 1990. godine. Časopis je izlazio 12 godina, da bi zbog manjka novca prije nekoliko godina prestao izlaziti. No, kako se čulo na „Danima hrvatske kulture“, časopis je obnovljen prije dvije godine. Koliko je njegov značaj za Hrvate u Mađarskoj ilustrira i podatak da se mise na hrvatskom jeziku u Mađarskoj održavaju samo u malom broju mjesta. „Mjesta gdje se mise služe dnevno nema, u nekim mjestima, kao što je Budimpešta, mise na hrvatskom se služe dvotjedno, u nekim mjestima samo jednom mjesečno“, kazala je Klaić-Tarađija.

Velečasni Ladislav Ronta iz Harkanja kazao je kako je rođen u mađarskoj Podravini gdje ima devet hrvatskih sela. „Hrvatski nisam učio u školi već u obitelji. Imamo mađarski dijalekt, ali taj dijalekt je naša kultura i to čuvamo u crkvenim pjesmama i našem folkloru“, kazao je velečasni Ronta.

Zanimljivo je bilo čuti i kako Hrvatska samouprava u Mađarskoj postoji od 1993. godine, a prema riječima članice Hrvatske državne samouprave Mirjane Grišnik tek od ove godine u škole je uveden vjeronauk na hrvatskom jeziku.

Dani hrvatske kulture SO2013-3Nagrađeni učenici
Na literarnom natječaju koji je raspisala UG „Urbani Šokci“ nagrađene su
Valentina Ostrogonac iz Donjeg Tavankuta, Kristina Kemenji iz Lemeša i Anđela Matin iz Monoštora. Zahvalnice su dobili Ivan Vuković i Melisa Kaćur iz Donjeg Tavankuta i Ana Miler iz Monoštora. Literarni natječaj bio je raspisan za učenike koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku ili pohađaju izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Za učenike od prvog do četvrtog razreda tema je bila „Priča moje bake“, a za one od petog do osmog razreda „Priča o nezaboravnom ljetu“.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su i recitirali Marko Firanj, Aneta Firanj i Dejana Jakšić, dok su svoje stihove kazivale Marica Mikrut i Tonka Šimić. Sudjelovali su i: „Kraljice Bodroga“ iz Monoštora, pjevačka skupina UG „Tragovi Šokaca“ iz Bača, folkloraši HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora, plesni par iz kluba „Ronda“, te Dance crew, također iz Sombora.

„Danima hrvatske kulture“ u Somboru nazočili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić, gradonačelnik Sombora Nemanja Delić, predsjednica „Šokačke grane“ iz Osijeka Vera Erl, te predstavnici hrvatskih udruga iz Sombora i okolice.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima