Održano „Preprekovo proljeće 2012.“

Objavljeno: 18.05.2012. Pregleda: 38

preprekovo proljece 2012-2U organizaciji HKUPD „Stanislav Preprek" iz Novoga Sada, 21. travnja 2012. godine održana je četvrta po redu, sada već tradicijska, književno-pjesnička manifestacija naziva „Preprekovo proljeće". Predstavljena je i treća zbirka pjesama „Preprekovo proljeće", nastala kao plod upravo ove pjesničke manifestacije. Izvedbe zbora HKPD „Jelačić" iz Petrovaradina bile su uvertira stihovima Stanislava Prepreka iz knjige „Pred tminama", koje je kazivao predsjednik društva Marijan Sabljak.

Publici su se predstavili i autori čije su pjesme našle svoje mjesto u trećoj zbirci. Jelisaveta Buljovčić, Branka Dačević, Manda Jakšić, Marko Kljajić, Bosiljko Kostić, Marija Lovrić, Danijela Lukinović, Mila Markov Španović, Mladen Franjo Nikšić, Miroslav Cakić, Marijan Piljić i Mladen Šimić čija je 91 pjesma predstavljena u zbirci. Neki od njih kazivali su svoje pjesme dok je Ana Marija Kaluđerović kazivala pjesme Miroslava Cakića.

preprekovo proljece 2012-1Govoreći o knjizi, vlč. Marko Kljajić naglasio je sljedeće: „Zbirka 'Preprekovo proljeće 2011.', koja se sastoji od 91 pjesme u izdanju HKPUD 'Stanislav Preprek' pojavila se s proljećem 2012. godine kao buket različitih cvjetova namijenjenih oltaru intimne kapelice s diskretnim vječnim svjetlom i opojnim mirisom tamjana. Ove pjesme pjevaju moru, slavi, snivaju, igraju putujući nebom. U njima je studeno, usamljeno, crno, ranjeno, maglovito i jecajuće. U njima ima tišine i mira u srcu, valcera, radosti, osmijeha, dolazaka i odlazaka, čekanja, djetinje graje, ždrjebadi hrtkovačkih i srca. U njima ima mirisa breza, jasmina, žutih ruža, jorgovana, školjki, zrnaca pijeska, djetinjstva i starosti, pisama i poruka. U njima ima i Hrtkovaca srijemskih i vojvođanske Bačke i Posavine bosanske i Dalmacije i ikavice bunjevačke i šokačke. Pjevanje u ritmu vremena i događaja svojevrsni su odraz stvarnosti u kojoj živimo, mičemo se i jesmo. Nude nam ih i autori kao svoje znakove nade, vjere i ljubavi. Njihov kod je univerzalan, a poruka katkad vrlo jasna, a ponekad zbog raznovrsnih semantema višeznačna, višeslojna što je odlika pjesničkog interpretiranja sadržaja i imaginarnosti. Oni pjevaju ritmom i stihom svojim, nenaučenim najčešće, već darovanim, talentom. Njihove pjesme njihova su fotografija, slika su njihove duše, njihove životne sudbine. U pjesmama ima i nadahnuća koja razotkrivaju duhovna stremljenja i zaokupljenost Bogom, svijetom i čovjekom u kojima prepoznajemo kroz ispjevanu riječ i njihove autore, ali i nas, čitatelje, pojedinačno".

Marija Lovrić, članica UO Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, također je govorila o zbirci, autorima i nadahnuću: „Ova se zbirka jasno navezuje na prethodne dvije s istim lirskim nabojem, ali i slobodnijim zamasima istog rukopisa što je očit znak sazrijevanja. Složena niska lirskih pjesama posvećenih zavičajnim, ljubavnim, vjerskim, refleksivnim i drugim temama odraz je životnog bogatstva i inspiracije autora. Osjećanje duga prema sredini rođenja i odrastanja čest je motiv, a nostalgične uspomene gotovo same diktiraju slike i sintagme. Ljubav, vjerna čovjekova pratilja i vječno vrelo inspiracije, opjevana je u raznim varijacijama. Ništa manje važni i pažnje vrijedni su i drugi motivi koji se javljaju u pjesmama".

Kazivanjem Preprekove pjesme „Plamen" Marijan Sabljak zatvorio je ovogodišnje „Preprekovo proljeće". Manifestaciji su, pored brojne publike i prijatelja, nazočili i Josip Pokas, predsjednik HKPD „Jelačić" iz Petrovaradina i ispred HNV, članica IO zadužena za informiranje, Ankica Jukić-Mandić.

Tekst i fotografije: Mila Horvat

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima