Održano Veliko prelo Pučke kasine

Objavljeno: 12.02.2012. Pregleda: 43

prelo pkasine 2012-2Četvrtu godinu zaredom u Subotici je priređeno Veliko prelo Pučke kasine 1878. Ovogodišnje izdanje ove pokladne manifestacije okupilo je 4. veljače 2012. godine u dvorani restorana KTC preko 300 ljudi. Goste i uzvanike pozdravili su predsjednik Organizacijskog odbora prela Ivan Tumbas i predsjednik Pučke kasine 1878. Josip Ivanković.

„Drago mi je da smo se okupili i po ovakvom vremenu. Zahvaljujem svima koji su pomogli da ovo prelo bude organizirano, a volio bih da skupa radimo više i da što veći broj pripadnika zajednice bude zajedno", kazao je Josip Ivanković.

Konzulica-savjetnica Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš-Pečkaj istaknula je kako su prela mjesta pjesme, veselja, a prvenstveno zajedništva, te pozvala Hrvate da svoju djecu upisuju u hrvatske školske odjele.

„Zajedništvo mora postati sinonim Hrvata u Vojvodini, jer je jedino ono temelj na kojem je moguće očuvati bogato kulturno nasljeđe i jezik, prelijepu bunjevačku i šokačku ikavicu, kojom govore i Dalmatinci, odnosno Slavonci. Jezik je osnova očuvanja identiteta, stoga, hrvatska diplomacija u Srbiji podupire napore HNV-a da se što veći broj djece upisuje u vrtiće i škole na hrvatskom jeziku. Unatoč nedaćama u proteklih deset godina, naporima HNV-a djeca koja se školuju na hrvatskom jeziku će od iduće godine imati svoje udžbenike. Zato, dragi roditelji, bake i djede, dajte mališanima mogućnost i šansu da govore svojim jezikom", poručila je konzulica savjetnica Vesna Njikoš-Pečkaj.

Nazočne je pozdravio i dopredsjednik Katoličkog instituta „Ivan Antunović" mons. Marko Forgić koji je podsjetio na značaj osoba i udruga što su vodile hrvatski narod u Bačkoj kroz povijest, ističući u tom kontekstu i značajnu ulogu Pučke kasine.

„Želim da budemo kao jedno, da se veselimo jedni drugima. Jer to je baština fratara koji su nas Bunjevce i Šokce doveli u ove krajeve i preporoditelja koji nas je učio da budemo braća", kazao je mons. Marko Forgić.

Za večeru je služena krumpirača, u ponoć fanci. Priređena je i tombola čija je glavna nagrada bila - ljetovanje u Grčkoj za dvije osobe. Do kasno u noć gosti su se zabavljali uz glazbu tamburaških ansambala „Ravnica" i „Corona".

Na Velikom prelu Pučke kasine 1878., među ostalim, bili su nazočni predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić, te predstavnici Bunjevačke matice iz Subotice. I po teškim vremenskim uvjetima, na prelo je došlo i nekoliko gostiju iz susjednih država - Hrvatske (Osijeka) i Mađarske.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima