Prelo u Lemešu: Divna i nezaboravna noć

Objavljeno: 12.02.2012. Pregleda: 46

lemes prelo 2012-1Prela su nekada održavana po salašima u krugu obitelji. Okupilo bi se deset do dvadeset osoba, uz „divan", ručni rad i kartanje. Kućanica je počastila goste šeširićima ili pletenim kolačima, a malo spretnije su znale pripremiti kuglof. Domaćin je uvijek pripremio rakije i vina, da se čeljad imaju čime okrijepiti poslije pješačenja ili vožnje saonicama. Tko je u obitelji imao dobar glas zapjevao je, a ako zasvira tamburica bilo bi i plesa.

Vremena su se promijenila, sve se globalizira i komercijalizira pa se tako i obiteljska okupljanja sele u kavane i restorane. U Lemešu riječ prelo koristimo za obiteljska okupljanja u pokladama, a riječ bal za okupljanja u kavani s večerom, glazbom i plesom, u istom razdoblju. Prema tradiciji prva subota iza svijećnice rezervirana je za Marin bal. Tako je bilo i ove godine, u organizaciji HBKUD-a „Lemeš", 4. veljače, u Domu kulture.

Vrijeme je pokazalo svoju ćudljivu stranu, pa su mnogi u zadnji tren otkazali dolazak. Unatoč snijegu, oni željni dobre zabave, lemeškog paprikaša i dobrih tamburaša našli su načina i smogli hrabrosti krenuti po zavijanim cestama do Lemeša. Tako su stigli gosti iz Sombora, Riđice, Stanišića, Čonoplje, Alekse Šantića, Male Bosne i, naravno, domaćini.

Članovi udruge potrudili su se prirediti lijep program u kojem su se predstavile recitatorice Marija Kovač i Kristina Kemenj. Najmlađi folkloraši su otplesali splet bunjevačkih plesova, a večer nije mogla proći bez glumaca - Kristijan Kovač i Ilija Ezget izveli su kratku burlesku o balu nekada i danas. Članovi Tamburaškoga sastava „Bekrije", pod vodstvom Martina Vojnića Mijatova, potrudili su se da gosti plešu cijelu noć i uživaju u dobro osmišljenom repertoaru.

lemes prelo 2012-2Lemešani poznati kao dobri domaćini potrudili su se da svaki detalj bude dobro osmišljen. Goste je dočekivao par u bunjevačkoj nošnji (Sandra Bagi i Željko Zelić). Za lijep ugođaj u dvorani dekoraciju je osmislio i u djelo proveo Daniel Kanjo. Da bi večer bila što zanimljivija priređen je ples srca u kome su najbolji bili Mirjana Dulić i Nikola Ivanković. Dok su u plesu oko stolica najumješniji bili Jovana Dodić i Josip Knezi. Priređena je bogata tombola, a glavni zgoditak - putovanje za dvije osobe - dobila je Anica Dulić.

Najinteresantniju tombolu je dala Udruga „Lemeški kulen" - pladanj pun njihovih proizvoda. Za dobru večeru su se pobrinuli vrsni kuhari, a žene su za desert ispekle fanke na „pantljiku". Kako ničega ne bi falilo pobrinuli su se mnogobrojni pokrovitelji, a članovi udruge su uložili svoj rad. Zabava je trajala do ranih jutarnjih sati. Po izlasku iz dvorane goste je dočekalo hladno nedjeljno jutro i zavijani automobili, ali i to je dio ovoga pokladnog ugođaja. Oni koji nisu imali dovoljno avanturističkog duha propustili su jednu divnu i nezaboravnu noć.

Tekst i fotografije: Lucia Tošaki

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima