Održan 7. Memorijal „Antun Aladžić“ u Lemešu

Objavljeno: 17.01.2018. Pregleda: 43

memorijal Antun AladzicAntun Aladžić, kao glumac amater bio je aktivan sve do svoje prerane smrti u 49. godini. A na daske koje život znače stao je kao dvadesetogodišnjak. Čovjek s Marsa, zatim glavna uloga u Kaćiperkama, Nacikinoj uji, njegova su glumačka ostvarenja. Zaljubljenik u kazalište prihvatio se uloge redatelja, te je na scenu postavio tri komedije – Žensko prelo, U gostima i posljednju, koja mu je bila najveći izazov, Stipanova princeza. Dočekao je samo dva izvođenja ove predstave, ali su zato njegovi glumci nastavili igrati ovu predstavu i, kako u Vojvodini tako i u Hrvatskoj, odigrali je čak 23 puta.

Od Tuzle i Belog Manastira...

Kao redatelj Aladžić je doživio samo dva izvođenja svoje Stipanove princeze, ali glumci su imali volju i želju da ovaj komad nastave igrati, kao počast voditelju dramske skupine i redatelju Antunu Aladžiću. „Pozvali su mene da nastavim rad s njima i nakon toga Stipanovu princezu odigrali smo još 21 puta. Aladžić je imao veliku želju da Stipanovu princezu igramo u Hercegovcu na Danima hrvatskog pučkog teatra. Nije to dočekao, ali smo tu njegovu želju ispunili mi. Tada smo i odlučili da sjećanje na Antuna Aladžića čuvamo tako što ćemo organizirati Memorijal Antun Aladžić. Ovo nam je sedmi memorijal, a za tih sedam godina gosti su nam bili iz Belog Manastira, s primorja, iz Tuzle, Subotice, Bajmaka, pa je ovaj memorijal vrlo brzo dobio međunarodni predznak“, kaže voditelj dramske skupine HBKUD Lemeš Ilija Egzeta.

Ove godine domaćini su memorijal otvorili kratkim skečom Aukcija, koji je bio uvod u aukciju slika, koja je, kako kaže Ezgeta, prvi puta održana u Lemešu.

„Mi smo napravili jedan kratak uvod u aukcijsku prodaju slika. Međutim, gledatelji su bili malo zbunjeni, jer nisu znali je li to dio predstave ili prava aukcija, ali bio je to zanimljiv program. Gosti iz Tuzle izveli su monodramu S kim, čim i kako, a naši prijatelji iz Belog Manastira dječju predstavu Luckasti klaun. Imamo dobru suradnju s udrugama i amaterskim kazalištima iz Hrvatske, ali možemo pozvati onoliko gostiju koliko možemo ugostiti. Uglavnom, trudit ćemo se da i dalje održimo međunarodni karakter ovog memorijala“, kaže Ezgeta.

Ove godine izostala je predstava domaćina HBKUD-a Lemeš, a Ezgeta kaže da nema više ni nekadašnjeg entuzijazma niti glumaca da se krene u pripremu nove predstave.

...do Subotice

Memorijal Antun Aladžić zatvorili su gosti iz Subotice, HKC Bunjevačko kolo koje je domaćine nasmijalo komedijom Đure Franciškovića Ča Grgine huncutarije u režiji Marjana Kiša.

„Nismo mi ovdje večeras samo gosti, već i prijatelji ove udruge. Lemešani su do sada odigrali mojih četiri ili pet komada, tako da nije to samo suradnja dvije udruge već i pravo prijateljstvo koje nas vezuje. To je i razlog što smo prihvatili ovaj poziv, usprkos tome što smo bili primorani zamijeniti troje glumaca koji su odradili tek dvije-tri probe“, kaže Kiš.

Usprkos novim glumcima i strepnji redatelja, gledatelji u Lemešu uživali su u dobroj predstavi koja ih je nasmijala i razgalila. Prekidali su je pljeskom i povicima „bravo, bravo“. To i ne čudi, jer dramska skupina HKC-a Bunjevačko kolo odavno je napravila iskorak i uspjela se probiti i na kazališne pozornice.

„To znači da smo ipak došli do neke kvalitete koju prepoznaje i kazališna publika. Tu ne mislim samo na gledatelje iz hrvatske zajednice već općenito na kazališnu publiku, što je meni posebice važno, jer je to prigoda da našu ikavicu pokažemo svima“, kaže Kiš.

Memorijal Antun Aladžić održan je uz potporu HNV-a, ZKVH-a i MZ Svetozar Miletić.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima