In memoriam: Ruža Tumbas (1929. – 2017.)

Objavljeno: 17.01.2018. Pregleda: 42

Ruza TumbasU ponedjeljak, 30. listopada 2017., u 89. godini života, u Subotici je preminula poznata subotička amaterska slikarica Ruža Tumbas. Rođena je 1929. u Subotici. U rodnom gradu pohađala je žensku gimnaziju. Radila je u tvornici Bratstvo te u Službi društvenog rukovodstva. Bila je samouka slikarica. Njezini prvi slikarski pokušaji vezuju se za 1947. godinu, a izlagačku aktivnost započinje deset godina kasnije.

Radove je izlagala na samostalnim i skupnim izložbama. Samostalno je izlagala samo u Subotici, i to petnaestak puta. Prvu samostalnu izložbu imala je 1983. u Računarskom centru Ekonomskog fakulteta. Sudjelovala je na skupnim izložbama u Subotici, Somboru, Kraljevu, Osijeku, Mostaru i Segedinu. Također, bila je sudionicom više likovnih kolonija.

Kao slikarica, poznata je po lirskim motivima salaša i bačkih krajolika koji čine većinu njezinog opusa. „Njezine slike odišu tihom i nenametljivom lirikom, na njima obično nema ljudi, nitko ne remeti spokoj i tišinu prirode, ali zato vidimo djela ljudskih ruku, salaše i ceste suživljene s prirodom iz koje su i nastali“, zapisao je povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović.

Radovi ove slikarice krase zidove mnogih domova, ureda, čak i veleposlanstava. Bila je članica likovnih sekcija KUDŽ-a Bratstvo, Radničkog sveučilišta u Subotici i KUD-a (a kasnije HKC-a) Bunjevačko kolo te HLU Croart iz Subotice.

Za svoj rad nagrađena je na XVI. Jugoslavenskom susretu Bratstvo-jedinstvo u Kraljevu 1983. te prvom otkupnom nagradom na izložbi slikara amatera pri Radničkom sveučilištu u Subotici 1986. godine.

Izložbom u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, u svibnju ove godine obilježila je šezdeset godina od prve službene izložbe kao i sedamdeset godina bavljenja slikarstvom.

Sahranjena je 31. listopada na Bajskom groblju u Subotici.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima