Predstavljen „Leksikon Podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca“ u Somboru

Objavljeno: 17.01.2018. Pregleda: 32

predstavljen Leksikon u SomboruNovi,13. svezak Leksikona Podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca nakon lemeške i subotičke promocije, predstavljen je i u Somboru. O Leksikonu i novom svesku govorili su urednik dr. sc. Slaven Bačić i suradnici akademik prof. dr. Ivan Gutman i novinarka Zlata Vasiljević. Domaćin predstavljanja bio je HKUD Vladimir Nazor iz Sombora.

„U ovom Leksikonu, koji obuhvaća natuknice od slova Ko do slova Kr, naći ćete sve ono o čemu smo pisali do sada. Osobe, što povijesne, što suvremene, različitih zanimanja, toponime, predmete, običaje... Do sada je svoje priloge u Leksikonu imalo više od 150 autora. Zahvaljujući radu na ovom Leksikonu upoznao sam mnogo zanimljivih ljudi. Jedan od takvih je profesor Gutman za koga sam prvi puta čuo kada smo radili natuknice pod slovom G. Tada smo se upoznali, a profesor Gutman postao je jedan od najvećih promotora Leksikona. U Leksikonu nisu samo osobe koje pripadaju hrvatskoj zajednici već pišemo i o osobama izvan zajednice ukoliko je njihov rad imao utjecanja na Hrvate. Naša osnovna misija ili svrha ovog Leksikona je da budemo svjesni znanja o sebi, da nismo samo dobri paori, već da među nama ima dobrih sportaša, znanstvenika, kulturnih djelatnika. Želja nam je da Leksikon bude u što više naših kuća. Znam u Subotici nekoliko ljudi koji Leksikon čitaju od korica do korica. Pri svakom susretu kažu kako su iz Leksikona puno saznali, naučili i uvijek pitaju kada će novi svezak“, kazao je Bačić i dodao da je ovo peta promocija Leksikona u Somboru.

Do sada je svoje priloge u Leksikonu imalo više od 150 autora. Novi svezak Bačić je najavio za naredno proljeće.

Suradnici Ivan Gutman i Zlata Vasiljević govorili su o natuknicama koje su vezane za Sombor i okolicu. Između ostalog, tu je tekst o Koćevima, salašima između Nenadića i Bezdanskog puta kojih više nema i koji su zaboravljeni i kao toponim; zatim tekst o kompama koje su nekada duž Podunavlja spajale dvije obale, pa čak je jedna takva kompa prevozila i vlakove. Leksikon donosi i opširan tekst o Kolut selu u kome su do doseljavanja Nijemaca Hrvati bili većinsko stanovništvo. U 13. svesku Leksikona je i nekoliko Somboraca kao što su Antun Kovač, pučki pjesnik, Ivan Kovač, učitelj, kulturni djelatnik i pisac, Marko Kovač, liječnik, sveučilišni profesor, Stipan Kovač, slikar, Marin Kovačev, isusovac, Matija Kovačić, kulturni djelatnik, Franja Krajninger, kulturni djelatnik, nekadašnji predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor, Josip Krajninger, gospodarstvenik...

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima